Начало » Новини » Страната
20.05.2013 г.

В СЛИВЕН ОТВОРИ ВРАТИ НОВ ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЖИВОТНОВЪДСТВО

Целта е той да се превърне във втори дом за животновъдите

По случай денят на животновъда-6 май на 30.04.2013г в гр.Сливен министъра на Земеделието и горите - професор Иван Станков откри нов Информационен център по животновъдство. Център, които разполага със зала с 70 места, визуална техника, голям екран, компьотри и още четири кабинета.
Това е първият такъв център в страната, и целта е той да се превърне във втори дом за животновъдите, където да се анализират всички проблеми в животновъдството, да се раждат нови идей, да се организират лектории и обучение на кадрите работещи в животновъдството. Всичко това може да стане, само ако активната страна са животновъдите чрез своите организации.

От развитието на този център и ползата която ще носи за фермерите зависи бъдещото му развитие и създаването на подобни центрове в страната. В своите изказвания фермерите пожелаха догодина да бъде открита школа за обучение на доячи, а още тази година да започне работата по обновяване лабораторията за анализ на млякото.
До изграждането на центъра се стигна по идея на животновъдите от Сливенска област , доразвита от г-жа Десислава Танева и зам.министър Цветан Димитров и реализирана от МЗХ чрез областната Дирекцията по ЗГ-Сливен. Центъра е изграден / по точно, направи се основен ремонт на една от сградите към Селекционния център/, на възможно най-подходящото място - на територията на най-големия бивш Селекционен център по животновъдство в страната. Именно от тук, през далечната 1956 г се поставя началото на селекционно-племенната работа в Сливенска област. В Новогодишната нощ на тази година пристигат първите два бика, които влизат в станцията за изкуствено осеменяване. Лично тогавашния директор-заслужелия зоотехник Кирил Василев в новогодишната нощ на самоход, от гарата придвижва биците до станцията. През годините се прави много за животновъдството в областта. През 1978 г. отваря врати нов, съвременен център по животновъдсто. Изградена е най-голямата Станция за изкуствено осеменяване с капацитет от 140 бика и три лаборатории и същата намира пълна реализация през 1992 г когато в станцията се отглеждат вече 141 бика.
През 1994г. се открива Станция за преценка на биците по собствена продуктивност и годишно се отглеждат 20-30 бичета. Първата станция за изкуствено осеменяване на свине за нуждите на личния сектор се открева през 1996г. и работи досега. През същата година се открива и първата зайцеферма след рформите.

Можем да споменем също,че към центъра функционират Школа за подготовка на доячи, Школа за подготовка на техник осеменители-която обучава такива и в момента, имаше и отдел за трансплантация на ембриони. В най-тежките години за животновъдството, когато то се преструктроираше от държавно в частно работата в центъра не спря.
Точно в залата, където сега се намира новоткрития информационен център се случиха най-важните неща за сегашните фермери ,и сякаш съдбата не случайно им го предостави. Започвайки да се говори за влизане в ЕС, ни бяха поставени условия да се създадан браншови организации по въдства, които постепенно да извземат функциите на държавните служби по селекция.и се засили дейността и влиянието на браншовите организации. И именно тук през 1993г с помощта на немските фермери бе основан първия в страната Съюз на говедовъдите от Бургаска област. На следващата година се реализира проект за Пазар за животни/ в момента на него се провеждат изложения/ почти изцяло финансиран от Германия и завещан за стопанисване от фермерите, но за съжаление този въпрос все още няма решение. Договорът за проекта се подписа в тази зала.

През 1997 г пак в същата зала се подписа порект за създаване контролен съюз и изграждане на лаборатория за анализ на млякото, проект изцяло финансиран от Германия. Проект, които намери своята реализация защото лабораторията все още работи и обслужва нуждите на селекцията. През 2000г, отново в тук бе създадена Регионалната асоциация на млекопроизводителите област Сливен - асоциация , която изигра ключова роля за създаването и израстването на развъдните асоциации в страната.

Отново тук, през 2004 г започна реализирането на проекта за контрол на продуктивните качества на животните и водене на родословната книга от асоциациите. С голямото съдействие на сегашния зам.министър Цветан Димитров, РАМП - Сливен получи финансиране за започването на тази дейност. Трябваше да се доказва пред всички, че е възможно асоциациите да се справят с това предизвикателство. Започна се в пълна изолация от тогава съществуващите държавни структури, беше поставено условието да се контролират само новооткрити ферми, таксите за услуги в лабораторията бяха увеличени троино, от огромната материална база и транспортни средсва не бе предоставено нищо за ползване от асоциацията.

На практика, започна се от зелената поляна - една кофа, пипета , един чувал с шишенца и един очукан опел. Започна набиране на ферми за контрол. Фермерите бяха също нови, с малък практически опит от страна на фермерите, а да не говорим за познания по селекция и развъждане.
Спомням си първата контрола. Отидахме в една ферма с 20 крави, за фермера това беше малък празник, и в старанието си да прави всичко ,както се казва по учебник след като зами вимето на кравата и го избърса веднага запечата цицките с дезинфекционния разтвор.

Всичко това беше преодоляно с времето, към асоциацията преминаха и доста ферми които бяха под държавен контрол, фемерите взеха управлението в свои ръце и след една година асоциацията вече контролираше 2600 бр. крави. Следващата година -2005 такава помощ бе дадена и на асоциацията в Добрич, и така по принципа на снежната топка асоциациите вече контролират над 45000 бр.крави.

В чест на истината, до откриването на информационния център животновъдите от областа нямаха свой дом. Събираха се в по-големите стаи в някоя от фермите, в едната стая която ползваха експертите или по кафенета или кръчми. И това е истина, например едно от общите събрания на най-голямата асоциация, тази в Добрич се проведе в ресторант, въобще бяхме като хъшовете , а какво означава това и какви чувства се изпитват ми стана ясно когато посетих хановете в Букурещ където са се събирали нашите революционери. Сега , след откриването на този център можем да смятаме,че лошото време за не държавните структури вече е минали и сега вече от тях зависи как ще се организират и внесат живот в тези центрове за да бъде ползата за фермерите максимална. Към това може и да добавим и думите на министър Станков при откриването на центъра-целта на центъра е да подобри информацията и професионалната компетентност на животновъдите в региона с предоставяне на актуална информация за промените в българското и европейско законодателство и възможности за подпомагане и осъществяване на обратна връзка между животновъдиге и МЗГ.
След направените изказвания Националния съюз на говедовъдите в България от името на неговия председател Никола Ангелов връчи часовник с логото на съюза-три крави с пожеланието всички да знаят ,че времето на говедовъдите не е спряло и те вървят напред, вплетения национален флаг в логото изразява ,че млякото е суровина от национално значение за изхранване на нашите деца. В центъра оставиха своите символи Асоциацияга на черношарената порода в България-гр.Добрич и Регионалния съюз на млекопроизводителите в Сливен.

[B%]Изпълнителен Директор в България-Михаил Михайлов[%B]

В СЛИВЕН ОТВОРИ ВРАТИ НОВ ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЖИВОТНОВЪДСТВО
11702
 

Последни материали
Виж
Изгодно финансиране на групи и организации на земеделски производители
Решения на ЕК
Бюджетът на ЕС за иновации в екология и цифров преход се увеличава с още 1,4 милиарда евро
БАБХ
Ново огнище на птичи грип в Асеновград
Разкриха измама на стойност 1,7 млн. евро, свързана с проекти за напоителни системи
Дефицитът на цинк създава сериозни проблеми в развитието на растенията
Кубота на второ място по продажби на трактори
Свързани материали
Виж
Изгодно финансиране на групи и организации на земеделски производители
Решения на ЕК
Бюджетът на ЕС за иновации в екология и цифров преход се увеличава с още 1,4 милиарда евро
БАБХ
Ново огнище на птичи грип в Асеновград
Разкриха измама на стойност 1,7 млн. евро, свързана с проекти за напоителни системи
Дефицитът на цинк създава сериозни проблеми в развитието на растенията
Кубота на второ място по продажби на трактори
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини