Начало » Новини » Страната
19.05.2013 г.

Порода Холщайн - респектиращи резултати

[B%]Ангел Йонов изпълнителен директор на АРЧШПБ – гр Добрич[%B]
[B%]Холщайна е най-многобройната в световен мащаб специализирана порода, говеда за мляко. [%B]Тя води своето начало преди повече 2000 години, когато преселници от Холандия са пренесли първите млечни крави от родината си познати като Холщайн-фризийски. С развитието на новия свят Американските развъдчици насочват интереса си към тази порода и внасят повече от 8800 животни. Първата асоциация на този порода в САЩ е създадена като Асоциация на Холщайн Фризийското говедо през 1885 година. През 1994 година е преименувана на Холщайнска асоциация на Америка. Днес Америка притежава една от най-високо продуктивните и ценни в генетично отношение популации. Най-добрите американски постижения са в основата на подобряване на Холщайна в целия свят. По данни на Асоциацията на Холщайн-фризийската порода в САЩ са регистрирани 18 крави с пожизнена млечност над 136 000 кг, в т. ч. две с над 181 000 кг мляко. Световният рекорд за пожизнено произведено млечно масло принадлежи на крава Патси Бар Понтиак 6174402, от която за 3808 дойни дни /10,5 години/ е надоено 159127 кг мляко със 7153 кг млечно масло. Новият световен рекорд за млечност за 305-дневна лактация е на крава Сюжет, която на II лактация е дала 26 922 кг мляко с 1042 кг млечно масло /3.9%/ и 925 кг протеин /3.4%/. По последни данни на ICAR, кравите, развъждани в САЩ продуцират средно за лактация 10517 кг мляко с 3.61 % мастни вещества и 3.06 % белтъчни вещества.

Холщайна е доминираща порода и в Канада - над 93% от общия брой на кравите принадлежи на тази порода. През 2012 година средната продуктивност на Канадския Холщайн е била 9979 кг, 3,80% мастни вещества и 3,19% белтъчни вещества.
В Германия има повече от 22 800 стада с над 1,6 милиона регистрирани крави Холщайн. С това Германия е най-голямата развъдна асоциация на Холщайна в световен мащаб. Млечната продуктивност на кравите под контрол за периода 2011 – 2012 година е съответно 8795 и 8807 кг. Аналогична е тенденцията при кравите развъждани в Франция, Швейцария и Дания.

Австралия изнася повече от 50 000 юници от породата Холщайн годишно за Китай, Япония, Пакистан, Мексико, Индонезия и Русия. Отглеждат се 1,6 милиона млечни крави, 70 % от които от породата Холщайн. Средната продуктивност на кравите е била 7087 кг, 278 кг. млечно масло и 232 кг. млечен протеин
До 80 години на миналия век основният признак за селекция е бил високата млечна продуктивност днес световната селекция е насочена към висока икономическа ефективност на производството на мляко. Такава цел прави приоритетни признаци като продължителност на живот в стадото, здравина на крайниците и вимето и др.
В нашата страна черношареното говедо има дълга традиция. Постигнати са редица успехи но за нас в новото време и истинската работа започва със създаването на Асоциацията на Черношареното говедо в град Добрич.

[B%]АРЧШПБ-гр.Добрич получи Разрешение № 01 от 05.03.2001 година на МЗХ,да извършва дейности по селекция и репродукция в говедовъдството за срок от 10 години.[%B] Съгласно приетата Селекционна програма трябва да обхванем под селекционене контрол 50 хиляди крави, а за десет години да постигнем - лактационна млечност 8000 кг. от контролирана крава - масленост - 4.00 % - протеин - 3.50 % Като краен резултата да създадем крава с живо тегло 550-600 килограма, икономически ефективна със своята продуктивност, здрава, без проблеми с плодовитостта, добър двигателен апарат, без метаболитен стрес,отелва се и се дои лесно.

През 2011 и 2012 година Асоциацията постигна забележителен успех при модернизацията и методично обновяване на своята дейност, успешно внедри основните методи за контрол и водене на записите на животните, оценка на развъдната стойност и управление на селекцията.

Успешно са внедрени и превърнати в рутиината практика специализирани електронни бази от данни, които са фундаментално важни за създаване на възможността за въвеждане на международните стандарти, относно оценяването на развъдните стойности, класификацията и публикуването на информацията, характеризираща постиженията на отделните животни бици и крави обект на оценяване.

Внедриха се модерни методи и свързания с тях софтуер за изработване на случните планове. Това направи възможно изработване на случните планове като се отчита и управлява нивото на инбридинг, нивото на продуктивност, наличието на рецесивни гени, леснотата при отелване на юниците и не на последно място линейно-описателните признаци на тялото. Поддържа се голяма база от данни на разплодниците – педигре информация, брой дъщери в отделните стада, продуктивност на потомството му, брой живородени телета от юници и крави, дали е носител на рецесивни гени, класирани по линейно описание и други, не само използвани в страната но и в световната популация Холщайн.

[B%]Използването на последните иновации в репродуктивно отношение – геномни бици и сексирана сперма.[%B] Сексираната сперма е важна предпоставка за получените резултати – това е инструмент за увеличаване на броя на юниците, което е от изключителна важност при едно стопанство, насочено в производството на мляко. Това дава възможност за определяне пола, което от своя страна води до намаляване на броя на трудните раждания, особено при юниците /женските телета се раждат с по-ниска жива маса от мъжките телета/. Друга полза от използването на сексирана сперма позволява от най-добрите крави, да се родят женски телета и това води до генетичен напредък в подобряването на стадото. Фермерът има и възможността в зависимост от пазара да избира какви телета да получи – женски или мъжки. Това е световна практика и като за пример може да се посочи Ирландия, където през 2010 година са се родили 38 465 повече женски телета от използването на сексирана сперма. Посоченото е в резултат на завишенето търсене и високата цена на разплодна юница с родословие. Броят на мъртвородени телета също е намалял от 42545 на 27886.

Поставеният по този начин фундамент ще бъде мощен фактор за ускореното усъвършенстване на популацията в посока пододбряване икономическата ефективност и конкурентноспособноста на фермите и подобряване икономическото благосъстояние на фермерите, което е основната цел на съществуването на Асоциацията на черношарената порода в България.
Асоциацията за развъждане на Черношарената порода в България през 2012 контролира 26000 животни. Този факт ни дава увереност в потенциала за бъдещо развитие на асоциацията.

Получените резултати през последните години са силно обнадеждаващи по отношение на основните продуктивни признаци, обект на селекция. В редица ферми е постигнато ниво на продуктивност - ЕТ "Кохортис Милк" - с. Кортен – от 8828 кг през 2010 година, днес 10519 кг., ЕТ „Тодор Узунов“ – с. Венец – 10625 кг., "Асеница 96" ООД - гр. Асеновград – 8391 кг., "Агроком Инвест" ЕООД – Чавдарци – 8293 кг., ЕТ "Диана-МИ-Минчо Иванов" – Кортен – 8912 кг., "Аскент" ЕООД - с. Елхово – 8136 кг,“ВАРОША 05“ – 9096 кг., което видимо е сравнимо с постиженията в другите Европейски страни.
Нашата близка цел е да постигнем стандарти в дейността си, които ще ни гарантират ускорено генетично подобряване на стадата на нашите членове и ще интегрираме още по-силно нашите постижения с водещите на световната популация Холщайн. През следващите 2 години се надяваме да имаме готовност да изпратим данни за международно оценяване на развъдната стойност в INTERBUL, с което ще поставим на още по-здрави основи на генетичния прогрес в асоциацията.

С надеждата да бъдем живи и здрави и да се радваме на още по-високи постижения на фермерите, които са членове на Асоциацията за развъждане на черношареното говедо в Добрич. Пожелавам успех на всички участници и зрители, които ще са активни действащи лица в първото национално излажение на породата на 31-ви май и 1-ви юни 2013 година.

Асоциацията организира за първи път самостоятелно изложение на своите върхови постижения на разплодни животни с помоща на Министертвото на земеделието и храните, Държавен фонд Земеделие, Земеделски институт - Стара Загора, Тракийски университет – Стара Загора, Говедовъден съюз на Саксония Анхалт.

Порода Холщайн - респектиращи резултати
8181
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини