Свитото потребление понижи цените на агнешкото месо преди Великден. Справката на министерството на земеделието и храните за последната седмица показва, че на едро понижението е между 3 и 16%.
Килограм цяло агне на едро се предлага между 10,50 и 14 лева, като най-евтино е в Ямболско, а най-скъпо в Монтана и Враца.
Търговците на дребно също са принудени да свалят цените. Така най-търсеното месо агнешката плешка вече може да се намери с 21% по-евтино в Русе например. Най-приемлива е цената в Добричко, където килограмът за плешка се предлага за 10,73 лв. В Благоевградско и Ловешко обаче цените надхвърлят 14 лв. за кг.
Ценови спад преди празниците има и при яйцата. Вносът от Европа натисна пазара и на места цените паднаха до 15 ст. за бройка. В същото време за българските производители себестойността остава висока и те не могат да продават продукцията си под 19 ст.
Борсовите цени показаха, че на едро яйцата се търгуват по 19 ст., докато в магазините продажбите вървят по 21-25 ст.
Намаление има и при всички останали стоки. С по 1-2% по-евтино се продават брашното, олиото и птичето месо. Без промяна остават само цените на захарта.