Начало » Новини » Интервю
15.03.2013 г.

Внедряването на иновационни технологии гарантира ефективност на всяко стопанство

„ВИССЕР – Опора” ООД предлага цялостни решения за хранително-вкусовата промишленост и земеделието

„ВИССЕР – Опора” ООД българско дружество с дълбоки връзки с Холандски заводи, което отдавна присъства на българския пазар, и е завоювало доверието на много земеделски стопани.
Внедряване и прилагане на модерни технологии в градинарството, проектиране и изграждане на оранжерии, системи за отопление, комплексни решения при складиране, пакетиране, сортиране на плодове, зеленчуци и цветя са само част от дейността на фирмата. „Старая се всяка година да има някаква новост, която вече е стандарт за света, да бъде представена и приложена в България. Всяка нова машина или технология, която влезе в стопанството на един земеделец е гаранция за повишаване на ефективността му.”, твърди Тервел Николов, управител на „ВИССЕР – Опора” ООД. Една от тазгодишните новости е представянето на богатата гама от продукти на израелската фирма „Паскал” за оранжерийно производство на зеленчукови култури.
„Няма оранжериен производител, който да не използва щипки за прихващане на доматите. Те са стандарт навсякъде по света, но в България все още не са навлезли масово, за това решихме да ги наложим на пазара у нас.” сподели г- Николов.
Тервел Николов представи и друга холандска фирма, която произвежда специализирани системи за контрол на работниците и управление на персонала. Чрез внедряването на тези системи, се увеличава многократно възможността инвеститорите да проследяват в кои от дейностите на дадено предприятие или фирма, се използват най-много човекочасове, за да може организацията на труда да бъде пренастроена ефективно. Другата иновация, за която ни разказа г-н Николов, е специализирана машина с ленти за садене на арпаджик, която прави прецизно подреждане на луковичките, и много точно засаждане на полето. Машината е произведена от световноизвестна холандска фирма, притежател на патентована система с ленти, които позволяват саденето на арпаджика да става при каране на трактора дори с по-висока скорост на полето.

Тервел Николов представи и един от партньорите на „ВИССЕР – Опора” ООД, фирма „Биобест” представяща се на пазара с нов модел кошери за земни пчели, с подобрена вентилация система за затваряне и дизайн. Земните пчели присъстват задължително в оранжерийте, и са неоценим помощник при отглеждането на зеленчуковите култури в тях. Друга новост е употребата на специална кутия, заредена с биологични препарати, през която пчелите да минават, и след това при полета си да ги разнасят по растенията. По този начин освен че опрашва, земната пчелата върши и работата на доктор, или както ги наричат „летящите доктори”. Земните пчели са отлични опрашители и при тежки климатични условия. За разлика от медоносните пчели, земните са активни при много по-ниски температури. Вече е световна практика в овощните градини да се използва комбинация от медоносни и земни пчели за по-добро опрашване.” Особеното на тези кошери е, че те са добре изолирани, за да може и при студено време, дъжд и вятър пчелите да са добре защитени и да се концентрират върху опрашването, а не върху оцеляването.” сподели Тервел Николов.
Фирмата предлага също системи за интегрирана растителна защита, с които се намаляват пръсканията, а от там и резистентността на вредителите към препаратите, за да може след това отново да се третират със старите препарати. Европейските консуматори са все повече загрижени за здравето си, и затова всяка година се намалява общия брой на опасните и отровни препарати. „И у нас трябва да спре порочната практика да се използват стари и забранени вече препарати за растителна защита, защото българските продукти няма да намерят своето място на европейските пазари. Всички знаем, че контролът там е стриктен и на високо ниво.” заяви за sinor.bg Тервел Николов.

Внедряването на иновационни технологии гарантира ефективност на всяко стопанство
8931
 

Последни материали
Виж
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Свързани материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
ЕК предприема действия за насърчаване на биотехнологиите и биопроизводството в ЕС
В Пловдив започна международна конференция по растителна системна биология и биотехнология
Методология
Растителната защита не означава само борба с вредителите
Аграрен университет - Пловдив
Сътрудничество между учени в областта на биотехнологиите
В рамките на проект по оперативната програма за околна среда
Технология за преработка на отпадъци в компост ще стимулира биоземеделието във Вълчи дол
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини