Начало » Новини » Страната
05.02.2013 г.

Мобилна кланица за месарската индустрия

Технологични иновации

Мексиканската организация на фермите, бизнеса и университетите в страната дадоха съгласието си да се разработи прототип на мобилна кланица, за да се индустриализира производството на месо от малки и средни предприятия. Целта е да се оптимизира пускането на пазара на земеделската продукция в селските райони. За това са нужни 600 хиляди песос, които ще бъдат осигурени от Министерството на науката, технологиите и продуктивните иновации, които са заделени за иновационни производствени проекти.

Технолозите от местната управа и учени от Автономния университет на Ентре Риос (UADER) отскоро работят съвместно с водещи фирми и производители в региона за създаването на мобилна кланица, която ще подобри конкурентноспособността в производствения сектор. В страни като Швеция, Испания, САЩ и Канада вече се използва преносимата техника за клане.

Предизвикателството е да се въведе тази система на местно ниво по ефикасен начин и с ниски оперативни разходи.
В Ентре Риос стъпка в тази посока е одобрението на проекта за мобилна кланица за дребни животни. Той е представен от местната управа, Автономния университет на Ентре Риос и някои търговски дружества и корпорации на проведената през 2010 година среща на федералните проекти за производствени иновации и свързаните с тях производствени връзки. Срещата бе проведена от Министерството на науката, технологиите и продуктивните иновации на страната.

Освен това проектът разполага с работни наръчници и техническа документация (чертежи, спецификации и други данни), както и с проучвания на пазара и техническата или икономическа осъществимост на проекта, за да се улесни търсенето на инвеститори, които желаят да развият изпитания прототип.

С тази цел бе създадена Дирекция за наука и технологии на Ентре Риос. Тя трябва да определи обхвата, да посочи целите, да информира за уредбите и да дава консултации по тези въпрос. “Този проект има за цел да отговори на търсенето на иновации в провинциалните и регионалните производствени връзки, както и да подсили механизмите за свързване на отраслите помежду им и за насърчаване на технологическите изисквания за иновации.“ - заяви министърът на науката и технологиите в провинцията Луисина Покай.

Що се отнася до това, което е точно определено в проекта за мобилните кланици, длъжностното лице заяви, че “инициативата има за цел да намери отговори и решения в съответствие с действащите нормативни актове, регулиращи процесите в селското стопанство, какъвто е в случая клането на селскостопански животни.“
“Но освен това партньорството на местната управа с производители, фирми и университети цели увеличаването на производството, намаляването оперативните разходи и подобряването на качеството на продуктите от месо. На кратко – да се подобри местната икономика.“ - каза Покай.

В същото време ръководителката на проекта и секретар по изследванията в Автономния университет на Ентре Риос Беатриз Бот сподели, че сега се намира в заключителния етап на корекции на проекта, тъй като той все още не е стартиран. Идеята на проекта е да се въведе в практиката мобилна кланица, но тя е в процес на разработка. Кланиците и сега функционират, просто не са подвижни.

Бот казва, че приблизително за една година ще се развие кланицата в кооперации, овцеферми и свинеферми, с които това е било договорено, но идеята е проектът да се коригира, така че да може да се използва за алтернативни меса, като това от гущер например.

“Текущата работа в Автономния университет на Ентре Риос е напълно съгласувана с управата на провинцията. То ще доведе до край разработката на проекта и ще го финансира. Интересното в това решение е ,че то е полезна за селскостопанските производители и провинцията ще постигне по-голяма икономическа възвръщаемост като се избегне транспортирането на животни с цел да бъдат заклани.“ - каза като заключение секретарят по изследванията в Автономния университет на Ентре Риос.
[B%]Програма и възможности[%B]
В Ентре Риос има множество производители, посветени на промишленото и непромишленото отглеждане на малки или средни селскостопански животни. В случая на малките предприятия (тези, които не са индустриализирани), управлявани от местните семейни групи, които представят нетни приходи от продажби на продукта на местно ниво или, ако са по-организирани, на регионално. От друга страна пазарът за свинско месо в момента е във възход и според националната статистика търсенето не е напълно удовлетворено.

Мобилният хладилник е представен като решение за малки и средни предприятия, тъй като дава възможност на производителя да осигури качествено съхранение и да гарантира безопасността за потребителя и здравето на животното с разходи, които са несъизмерими с традиционната фабрика.
Освен това този тип проекти, прилагани за производството на месни и нетрадиционни продукти, типични и екзотични, има бъдеще. Така не само се подкрепя повишаването на клането с повече възможности, но също така и производството на техника за извършването му.

За да се оцени въздействието на тази иновация, трябва да се отбележи, че след като мобилната кланица се установи в някоя животновъдска ферма, се предвижда създаването на търговска верига за съоражения за животни, методи, процеси, материали и работна ръка за клане на животните на мястото, където са били отгледани. “Това означава, че производителят спестява от разходите за транспорт, намалява загубите и стреса от намесата на трети лица, множеството сертификати и други.“ - уточни секретар Покай в отговор на въпроса за потенциала на проекта.

[B%]Предимства[%B]
Според изчисленията на изследователи и техници мобилната кланица ще започне да се развива от март, когато ще бъде преценено дали тя отговаря на правилата, наложени от Националната служба по здравеопазване и качество на храните, Ръководството за добри производителни практики на Министерството на земеделието, животновъдството, рибарското стопанство и храните на страната за ефективното производство на съоражения за клане.

Използването на трайни и леки материали, изработката на софтуер за конкретните проекти, новите техники за спестяване на пространство и използването на по-малки площи за работа, събирането на оборудвани екипи, производството на евтина енергия, обработката на течни и твърди отпадъци, установяването на тежките машини и монтажът на производствената линия в затворено пространство ще бъдат от проблемите, разглеждани от екипа, който отново ще трябва да работи в съответствие със стандартите, определени за националното и международно популяризиране на различни продукти от месо.
[B%]Стратегически съюз[%B]
Под управлението на местната управа проектът се изпълнява от Автономния университет на Ентре Риос, който разполага с човешки ресурси, инфраструктура, основно и компютърно оборудване. В същото време компаниите Tecnofrig S.A. и Metalurgika Datto-Colettaучастват със специализирани човешки ресурси, консултантски и специфични услуги. Съветът за технологическо свързване на Автономния университет на Ентре Риос поема управлението и администрирането на проекта. Трябва да се отбележи, че чрез различните отдели на Министерството на производството и бившата главна дирекция за важни връзки, която днес е част от тази за науката и технологията, провинцията не само координира тази инициатива, но също така се свързва с производителите и се заема със систематизирането на информацията./www.aimdigital.com
От в. "Гласът на фермера"

Мобилна кланица за месарската индустрия
26212
 

Последни материали
Виж
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Свързани материали
Виж
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини