Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
23.06.2004 г.

Контролът на плевелите с нея е надежден, безопасен, икономически ефективен

Балур

Химичната борба с плевелите чрез употребата на тоталния системен листен хербицид раундъп отдавна е масова практика. Той притежава отлични хербицидни свойства, като контролира успешно всички плевели, в т.ч. и най-опасните многогодишни коренищни и кореновоиздънкови видове - балур, троскот, пирей, паламида, поветица, вълча ябълка, тревист бъз и други. Естествено е желанието на производителите такъв широкоспектърен хербицид да може да бъде внедрен при повече земеделски култури за решаването на често неразрешими проблеми с плевелите посредством други хербициди.

С внедряването на пособието за намазване на плевелите с хербициди, известно като хербицидна мотика, се решават специфични практически въпроси. За намазване се използва концентриран разтвор на раундъп в съотношение с вода от 1:1 до 1,5 съобразно преобладаващите видове плевели. Най-силно концентриран разтвор се препоръчва при видовете вълча ябълка и поветица, а най-слабо - при балура и едногодишните житни и широколистни плевели. Поради много високата концентрация, в която се използва препаратът, за унищожаването на плевелите са необходими минимални количества от разтвора. При обтриването на плевелите с влажното въже на хербицидната мотика по тях остават едва забележими следи. Това количество хербициден разтвор обаче е достатъчно за пълното им загиване.

Хербицидната мотика се утвърди като твърде широкоспектърно пособие. На практика тя е приложима навсякъде, където е възможно да се гарантира прецизно намазване и няма да бъде засегната опазваната култура.

През трите години, откакто е на пазара, хербицидната мотика най-често се предпочита за решаването на следните проблеми: •за унищожаване на паламида и свиница (бутрак) в слънчогледови посеви. •за проникващо насочено мазане във всички бавно поникващи култури с бавен начален растеж, които плевелите надрастват. •за насочено мазане на плевелите в оранжерии. •за насочено мазане в лавандулови насаждения. •за насочено мазане в овощни и лозови насаждения, розови насаждения, в т.ч. в млади насаждения, където пръскането с раундъп е много рисковано. •за паркови площи. Много специалисти и производители, търсейки решение на своя конкретен проблем на място, преоткриват и нови, често нестандартни приложения на хербицидната мотика.

Всички усилия при предварителните научни изпитания на хербицидната мотика бяха насочени към постигане на максимална ефикасност при минимален разход на препарат, минимален риск за културните растения, минимални непроизводителни загуби на хербицидния разтвор. Пазарната цена на изделието е пределно ниска, което прави възможно неговото изплащане още след 3-4-кратно зареждане с препарат.

Възвращаемостта на разходите идва за сметка на реализираните икономии на хербицида. Като недостатък на хербицидната мотика може да се посочи нейната относително малка производителност. Ако обаче сравним тази производителност с ръчните обработки, ще се убедим, че тя е многократно по-висока и по-ефективна, особено срещу най-упоритите многогодишни коренищни и кореновоиздънкови плевели. Не е без значение и фактът, че с хербицидната мотика се работи много по-лесно, отколкото с обикновената мотика във всички нейни разновидности. Безусловно необходимо е обаче изпълнителите на тази практика да бъдат обучени, като изрично им бъдат обяснени рисковете за културата при попадане на хербицид върху нея. С популяризирането на по-мащабното и често пъти нестандартно използване на хербицидната мотика се създават предпоставки за нарастване на общото приложение на раундъп и всички негови аналози. Общоизвестно е, че всички препарати на база активно вещество глифозат (раундъп биосила, раундъп, глифоган, глюфозан, глифозат, глифодин, глифос, тъчдаун, НАСА, космик, санглифо, валсаглиф и др.) са измежду най-безопасните продукти за растителна защита по отношение на околната среда. Към всяка хербицидна мотика има много подробна инструкция относно нейното ефективно и безопасно използване.

Доц. д-р Тоньо ТОНЕВ АУ - Пловдив 

Контролът на плевелите с нея е надежден, безопасен, икономически ефективен
52099
 

Последни материали
Виж
Иван Капитанов е назначен на длъжността заместник-министър на земеделието и храните
Димитър Главчев е предложил длъжността да заеме Георги Тахов
Изненадваща оставка на Кирил Вътев
С иззграждане на съоръжения за съхранение на зеленчука за 8 милиона евро
Румънски кооператив ще намаляват зависимостта от вноса на кромид
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Свързани материали
Виж
Успешно земеделие с CORTEVA AGRISCIENCE™
Eфективни и рентабилни решения за чисти царевични посеви CORTEVA AGRISCIENCE™
Смесването на пестицидите пести време и средства, но трябва да става със знание и внимание
Открийте новият етап в борбата срещу широколистни плевели в житни култури с КВЕЛЕКС® от Corteva Agriscience™
Квелкс® - Истински новият хербицид!
Пакетното предложение на Corteva Agriscience
„ЦАРСКА ЗАЩИТА“ от болести при житните - Квелекс® с Унивок® или Вербен®
Защо да изберем новия хербицид КВЕЛЕКС® в житни култури
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини