Начало » Важно за фермера » Животновъдство
27.12.2012 г.

Нови прояви на дизентерия при малките прасета

В средата на юни на тихоокеанския остров Jeju се събраха над 2500 ветеринарни лекари, специалисти по свинете от цял свят, за да обменят опит. Д-р Дорис Хьолтинг от Ветеринарния университет в Хановер представя най-интересните доклади

Водниста диария
Ветеринарни лекари от Дания и Швеция съобщават за нови случаи на диария в най-ранна възраст при прасетата, т.нар.NNPD, която се разпространява из Европа. Прасетата заболяват още на първия ден от живота си. Изпражненията са воднисти, болестта трае три до пет дни и засяга предимно прасилата на младите свине и прасетата на старите свине майки от петото прасило. Явно е, че имунитетът се продължава през целия живот. Въпреки големият процент заболели животни смъртността е ниска. Заболелите животни страдат и след диарията следствие на намаления си прираст.
Всички болестопричинители, като Е.coli, некротичен ентерит (тип А и С), Clostridium dificile и ротавирусите могат да се изключат като причинители. Изследванията в Швеция водят до предположението, че се касае за нов, все още не класифициран щам на Е.coli. В разговорите за причинителя става дума още и за ентерококи или вируси.
Нови агресивни щамове на репродуктивен респираторен синдром по свинете
Наред със силно агресивния щам на репродуктивния респираторен синдром, който предизвиква заболявания с висока температура и изключително висока смъртност в Азия, междувременно бяха идентифицирани и други седем подобни агресивни щамове. Те също водят до драматично протичане на болестта, което значително се различава от нормалния ход на заболяването. Високата температура се запазва в продължение на 14 дни. Освен това се стига до кръвоизливи в гръдната област и коремната кухина, както и до кръвоизливи във всички органи на тялото. Имунната система отказва почти напълно, а смъртността достига до 100%.
Тъй като един от тези щамове, установен в Русия, е с произход от щам в Европа, може да се предположи, че скоро или не в Германия и други страни от Европейския съюз също ще се стигне до подобни агресивни заболявания, предизвикани от вируса на непродуктивния респираторен синдром. Всички убити ваксини, с които разполагаме, не предпазват животните от тези агресивни щамове. А ваксинирането с жива ваксина може наистина да намали симптомите и смъртните случаи, но не и отделянето на причинителя с екскрементите.
Борба срещу салмонелите с помощта на вируси
Все по-често в хуманната медицина като алтернатива на антибиотиците се прилага т.нар. фаготерапия. Бактериофагите са специални вируси, които убиват определени бактерии, без при това самите те да предизвикват заболяване. Както показват последните изследвания това се случва и при свинете. За тази цел на свине с клинична форма на салмонелоза са давани фаги, които целенасочено убиват причинителите на салмонела. Терапията води не само до отслабване на симптомите, но и до значително по-малко количество на отделените болестопричинители.
Чрез третирането с бактериофаги може значително да се намали отделянето на причинителите на салмонели
Разширява се разпространението на причинителите на зооноза
Причинителите на зооноза, които досега се срещаха предимно в Азия, изглежда се разпространяват все повече и в Европа. Към тях спада например вирусът на хепатит Е и вируса на японския енцефаломиелит. Ето защо междувременно Международната служба по епидемиология издигна двата причинителя в ранг на опасни заболявания (Emerging diseases).
При вирусния хепатит Е може да се наблюдава значително повишаване на заболеваемостта при хората в Европа. При острия стадий се стига до тежка форма на възпаление на черния дроб. Последицата от хроничната форма са цироза на черния дроб и общо отслабване на имунната система.
Много изследвания показват, че вирусният хепатит Е при свинете се среща също по-често, отколкото се предполагаше – особено при мъжките животни. Проверката в Унгария показва, че 39% от всички тествани ферми за прасета за угояване са с положителен резултат. При 9% от пробите можа да се докаже и силно отделяне на болестопричинителите с фекалиите.
Японският вирус, предизвикващ енцефалит, не само че се разпространява бързо, но и на срещата беше съобщено още и за нов щам. Докато описаният досега щам при човека предизвиква мозъчно възпаление с висока температура, силна треска, главоболие и болки в мускулите, а така също и смущения в съзнанието, а при свинете води до аборт, то новият описан щам предизвиква и при малките прасета възпаление на мозъка с висока смъртност.
Смущение в растежа на отбитите прасета
Две до три седмици след отбиването на малките прасета изведнъж настъпва ново смущение в растежа им (PFTS). Най-напред то беше наблюдавано в Северна Америка, а от няколко години зачестяват и случаите в Североизточна Испания. Животните загубват апетита си изведнъж и изпадат в летаргия. Независимо от това, че те все повече отпадат, имитират дъвкателни движения на празно и си облизват устните.
По правило при животни с диагноза внезапно смущение в растежа носната лигавица е възпалена. При дисекцията се наблюдава възпаление на стомашната лигавица и закърняване на чревните въси. Причината за заболяването все още не е ясна. Причинителите на репродуктивния респираторен синдром и РСV 2-болестопричинители (Purcine circovirus) могат да се изключат като основни причинители. И все пак е възможно по индиректен път да вземат участие в процеса на заболяването.
Въжетата за гризане като доказателство:
Материалът
е важен!
Доказването на вируса на репродуктивния респираторен синдром в слюнката, която може да се получи от висящите в бокса въжета за гризане, е факт. Със сигурност може да се докаже наличието на вируси и антитела. При това методът не е трудоемък, не стресира животните и не е скъп. Ето защо е подходящ с предимство при мониторинг. В подкрепа на това са множество изследвания. Резултатите в международен аспект противоречат много ясно на възраженията, изразени накратко от Австрийската агентура (клон) по здравеопазване и сигурността на храните срещу метода на доказване.
Без съмнение е важно от какъв материал са направени въжетата за гризане. При материалите, които са годни за дъвчене, като напр. памук, процентът на доказване е по-висок, отколкото при синтетичните материали като найлон, напр., които не са годни за гризане./topagrar

[B%]От в. "Гласът на фермера"[%B]

Нови прояви на дизентерия при малките прасета
17754
 

Последни материали
Виж
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Заек капама
Нова оценка
Перспективите за производство на зърнени култури в Южна Африка рязко се влошиха
Свързани материали
Виж
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Заек капама
Нова оценка
Перспективите за производство на зърнени култури в Южна Африка рязко се влошиха
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини