Начало » Новини » Страната
16.08.2012 г.

Германия: Ветеринарите са се превърнали в помагачи на интензивното животновъдство

Търговийката направи мнозина богати, на все повече заплашва хората и животните

Ветеринарите са се превърнали в помагачи на интензивното животновъдство – като лекари и аптекари в частен съюз. Търговийката направи мнозина богати, на все повече заплашва хората и животните. Ако при кравата Алмера се е получило приклещване на сирището или ако мъжката лама Аватар трябва да бъде прегледана с опасение за туберкулоза, то на помощ се притичва Бьорн Зеелиг. Той е ветеринар в Таунус и един от най-известните ветеринари във Федерална република Германия. В следобедния телевизионен сериал на Vох ”Хора, животни и лекари” той дава доказателства за своята сръчност. Това се превръща в една затрогваща идилия, която авторът инсценира: Ще видите ветеринари с гумени ботуши при пасящите в пролетните ливади агнета. Силни медикаменти? Те рядко се явяват в света на телевизионния екран. Идилията е измамна. Много колеги на Зеелиг могат и друго. Една цяла камара от лекарства се намира в домашната им аптека на разположение за прилагане в практиката. В миналото в изобилие биха навлезли в употреба, а и в зоните, контролирани от г-н Зеелиг. Но преди година и половина на трима ветеринари от тази практика бе наложена глоба от общо 90 000 евро. Те с лека ръка са продавали медикаменти, които отчасти не са били разрешени за продажба, както и десетки литри лекарствени средства за животни, които никога не би следвало да се прилагат.

Анкетьори от градската прокуратура на Висбаден споменават за „пътуваща аптека”. Антибиотиците трябва да се съхраняват в европалети. Още тогава един от бившите сътрудниците споменава, че ветеринарната клиника по принцип се явява търговия по поръчка на лекарствени средства, като фармацевтичната индустрия се е радвала на изключително големи отстъпки. В действителност триото от Таунус е действало много дръзко, но през последните години контролните органи са се изправили пред стотици подобни случаи. Голяма част от тях приключвали като нарушения с малки парични глоби – ако изобщо е имало такива глоби. Виновно за това е съществуващото досега много разтегливо законодателство и една система, която поощрява онези, които предписват най-много лекарства.

[B%]Маржовете на някои ветеринарни лекари са по-високи от тези на дилърите на кокаин, [%B]казва Ники Ширм, който от 25 години работи като ветеринарен лекар в провинция Хесен. Намери ли един ветеринар едно болно пиле измежду 20 000 други, то това е за него достатъчно да положи предварителни грижи за прилагане на легално лечение с антибиотици, като често е била поставяна грешна диагноза, допълва колегата си Ширм Руперт Ебнер от Инголщадт. В големите ветеринарни практики фармацевтичните печалби са не по-малко от 80% от оборота. Основна причина за това е количествената отстъпка на фармацевтичната индустрия и „сладката” привилегия за раздаването на лекарства – изключително регулиране на аптекарския монопол.

От около 150 години ветеринарните лекари могат да предписват и да продават лекарства – и то почти безконтролно. Без съмнение, това би могло да се промени, ветеринарите попаднаха в мрежата на политиката. Спусъкът бе дръпнат от изследвания в стада от провинция Долна Саксония и Северен Рейн-Вестфалия, където бе илюстрирано масово прилагане на антибиотици. В Северен РейнВестфалия министърът на околната среда от Партията на зелените Йоханес Ремел е разпоредил проверка в 182 стопанства за угояване на птици. Над 90 на сто от тях са били третирани с антибиотици, много от тях многократно, те са били така да се каже „под постоянен допинг”. Други получавали препаратите само за един или за два дни, което, от друга страна, се явява недостатъчно и неотговарящо на условията. Така че лекарствата не са ли служели не за преборване с болестите, а за гарантиране на угояването. Не само фермери, заподозряни са и ветеринарни лекари. Федералната министърка на земеделието Илзе Айгнер иска да „изостри” постави по тези причини действащия закон за лекарствените средства и правото за освобождаване на ветеринарните лекари на изпитание.

Лобито на ветеринарните лекари контрира с една петиция за отстояване на привилегиите си. За честта на съсловието и за независимост става дума. Но доколко са самостоятелни ветеринарите, участвайки на ръководна длъжност при огромните долносаксонски търговски вериги, а същевременно с това обслужват бранша за отглеждането на птици? Съблазънта точно изгодните антибиотици да бъдат небрежно предлагани, вместо да се спазват стандартните разпоредби, е голяма: „В девет от десет случая, в които фермерите искат пеницилин, го получават веднага без извършването на прегледи, казва ветеринарният лекар Ебнер, който дълги години е бил топфункционер в бранша.

В момента членува бившият член на консервативния Християн - социален съюз е в Партията на зелените и се занимава със законопроекти, които напредват в по-голяма степен от онези на бившата му партийна колежка Айгнер:
Количествени отстъпки трябва да бъдат забранени в полза на фиксирани цени. Плащанията за консултации трябва да бъдат изчислявани отделно от цените на лекарствените средства. В дебатите около правото за освобождаване на ветеринарите от служба става въпрос за повече от окастряне на една част от съсловни привилегии. Генералната ефективност на антибиотиците е на дневен ред. Съществуват само огроничен брой от биологически активни вещества, от които са зависими хората. Когато повече от тях навлизат при отглеждането на животните, толкова поголяма е опасността бактериите да развиват нова „стратегия” за оцеляване, т.е. за резистентност. Много от тези причинители на болести възникват точно в болниците. Индустриалното угояване заплашва с риск от разпространение. [B%]Устройчивите бактерии, които са опасни за хората, бяха открити от еколози от сдружението BUND преди време в пилешкото месо в един супермаркет. [%B]10 от 20те проби, взети от големи производители, съдържаха тип бактерии, от които в случай на зараза пациентът би бил резистентен при лечение с антибиотици. Големият производител „Визенхоф”, от когото бяха взети споменатите проби, се насочва в действителост към многобройните тестове по хигиена на предлаганото от него месо и към преполовяване на процента на прилаганите антибиотици през последните 20 години. Доказателства за това намаление обаче фирмата не е дала досега. Със сигурност откритието на екологичното сдружение BUND се дължи на проба, взета наслуки. И точно преди тези находки Федералният институт за рискови ситуации (BfR) е извършил проби в птицеферма, като при всички са били открити резистентни бактерии. Учените от BfR, които не се поддават лесно на паника, са призовали на проверка да бъде подложена преупотребата с медикамени при отглеждането на животни./Нилс Клавитер, Spiegel

Германия: Ветеринарите са се превърнали в помагачи на интензивното животновъдство
13131
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини