Очаква се, че производителите скоро ще имат възможността да отглеждат ягоди, които ще са в състояние да издържат на тежките студове. Това ще позволи да се удължи сезона в страните с по-студен климат.
Както е добре известно, ягодови растения са податливи на измръзване. Всяка година, в страни като Норвегия се губят най-малко 20% от насажденията от ягоди, поради увреждане на растенията от ниски температури през зимата. В тази връзка, норвежките учени са започнали изследвания, за да идентифицират и разберат кои гени са отговорни за студоустойчивостта при ягодите. Основната цел на експериментите е да се повиши устойчивостта на растенията към въздействието на ниски температури. Учените се опитват да намерят сорт, който може да оцелее при значителни студове и в същото време да имат такива важни характеристики, като вкус, аромат, привлекателен външен вид и добра транспортостабилност.
Разработките се правят от Graminor AS - норвежка национална компания за селекция на растения.
[B%]В отговор на изменението на климата[%B]
Въвеждането на нови сортове, които са приспособени към студени условия на север от дълго време са приоритет на земеделието на Норвегия. Перспективите за изменението на климата придава още по-голямо значение за въвеждането на нови, устойчиви сортове, които могат да издържат на тежки условия на отглеждане.
През последните години постиженията в областта на молекулярната генетика са разширили обхвата на селекция. Новите технологии дават възможност да се развият студоустойчиви сортове, много по-бързо, отколкото по обикновените методи.
[B%]Ефективността на новите методи е висока[%B]
Традиционното отглеждане на нови сортове ягоди, изисква значителни разходи и по-специално време, особено когато става въпрос за студоустойчивост. Всяка година се създават хибриди, който дават около пет хиляди семена. След многогодишни изпитвания и оценки, само един или два от тях могат да бъдат одобрени като нов сорт.
Използвайки методи, базирани на молекулярни маркери, учените могат по-бързо да идентифицират гените, свързани с толерантност към студа. Тези маркери се използват в молекулярната генетика, за да се идентифицира специфичната последователност на ДНК или протеини, което показва наследствените изменения.
При лабораторните експерименти, учените са анализирали различни сортове ягоди, отглеждани в контролирани студени условия, за да определят необходимите маркери. Вече е определена ясната връзка между устойчивостта и броя на протеините в растенията.
Знанията, получени в резултат на изследването, позволяват бързо и ефективно да се отделят издръжливите на студ сортове от всички останали.
[B%]По-добра конкурентноспособност[%B]
Задачата, поставена пред Graminor е да предоставят на норвежките фермери и градинари сортове, подходящи за местния климат, които ще позволят на производителите да произвеждат по-конкурентни продукти. В момента норвежките фермери отглеждат основно добре познати на международните пазари сортове ягоди, но те обикновено са непригодни за зимните условия в северните райони. Разработката на нови сортове ще донесе ползи за производителите в Норвегия и ще повиши шансовете им на международния пазар.
[B%]Предвиждат се проучвания и на други култури[%B]
Учените се надяват, че разработеният метод ще може да се прилага и към други ягодоплодни култури./agrofact.com