При избора на площи за засаждане на праз трябва да се имат предвид изложението и посоката на преобладаващите ветрове. Празът у нас най-често се отглежда като втора култура. След прибирането на предшественика площта се изорава на 15-18 см дълбочина. След това се бранува. Преди оранта трябва да се полее ако след прибирането на предшественика влажността на почвата е недостатъчна.
Разсадът е готов за засаждане, когато достигне височина 30 см и дебелина на стъблото 8-9 мм. Преди изваждането се полива обилно, което улеснява изскубването му и запазва кореновата му система. Почвеният профил се оформя в зависимост от начина на поливане и степента на механизация през вегетацията. Отглеждането може да става на бразди, лехо-браздова повърхност с ниски лехи, а при поливане чрез дъждуване и на равна повърхност.
[B%]Позволява разтеглен период на засаждане[%B]
Подходящият срок за засаждането на праза у нас е от 15 юни и може да продължи до 15-20 юли. Схемите, която могат да се използват са 20х20 см - редово (30х30 см при браздово отглеждане) и 60+20+20+20+20+20/15-20 см или 60 + 25 + 25 + 25 +25/15-20 см при ленточно отглеждане. На декар трябва да се осигурят 25-30 хиляди растения.
[B%]Грижи през вегетацията[%B]
Основно се състоят в окопаване, поливане и подхранване. Обикновено се правят 2-3 окопавания. Първото се прави 7-10 дни след засаждането, като се предхожда от презасаждане и поливане. Второто и третото са през 10-15 дни. Окопаването е плитко на 5-6 см, без да се наранява кореновата система.
[B%]Поливането осигурява стабилен добив[%B]
Поливането на праза е мярката, която осигурява добива и качеството. През цялата вегетация се правят 12-14 поливки, като през юли, август и до средата на септември са през интервал 7-10 дни, а след това през 10-14 дни. Поливната норма е 30-35 куб.м /дка при поддържане на почвена влага 80-90% от ППВ.
Подхранването главно е кореново с азотни торове. Правят се две азотни подхранвания с остатъка от азотните торове, които не са внесени при обработката на почвата (преди засаждането). Подхранванията се съчетават с второто и третото окопаване. Празът реагира много добре и на подхранване с пресен оборски тор (шербетуване), размит в поливната вода един-два пъти през вегетацията след окопаване. В по-късна фаза може да се направят и едно-две листно подхранвания с подходящи торове.