Най-големият процент земеделски производители в Пазарджишко, които са кандидатствали по различни мерки за получаване на финансиране, е за отглеждане на черупкови овощни видове, към които спадат орехи и лешници. Това каза за Радио „Фокус”-Пазарджик директорът на Областна служба за съвети в земеделието Атанас Ланков. Интересът към тези видове е продиктуван и от добрата продажна цена на ядките от тях. За други такива видове в района няма подходящи условия за отглеждане. Стопаните се ориентират към по-устойчиви на повратните студове овощни видове. От овощните видове се проявява интерес и към череша и вишна и по-рядко към прасковата. Търсят се видове, които са с по-късен цъфтеж и са по-устойчиви на измръзване, особено при по-късни застудявания през пролетта, допълни Ланков. Земеделските стопани следят кои култури им носят приходи. Такива, които измръзват лесно или плододават през година, не са предпочитани.