Начало » Новини » Страната
03.04.2012 г.

Държавните горски предприятия ще инвестират в изграждането на пунктове за охлаждане и съхранение на дивечово месо

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов ще нареди на директорите на шестте Държавни горски предприятия да инвестират в изграждането на пунктове за охлаждане, съхранение и първична обработка на дивечово месо. Това стана ясно по време на кръгла маса на тема „Дивечът –ценен традиционен ресурс за българската кухня”.

По този начин заведенията и търговските вериги ще могат да купуват неограничено и законно месо от диви животни. В момента всички, стопанисващи дивеча в България, имат право да продават дивечово месо само прясно или охладено и в ограничени количества. Единствено Държавните ловни стопанства – „Черни Лом”, „Шерба” и „Витошко-Студена” могат да реализират неограничено трупно замразено месо. В ДЛС „Росица” и пункта в Ботевград могат да продават и разфасовано и пакетирано месо по всички международни и европейски стандарти.

Популацията на дивеч се увеличава, приходите от ловен туризъм са нараснали с 30% за миналата година. Това е един голям ресурс и ние не може да го оставим да изтича, каза министър Найденов.

В страната ни няма достатъчно условия за добиването на дивечово месо, съществуват едва две лицензирани кланици за диви животни. Трябва да се създадат условия за легалното движение на дивечово месо в търговката мрежа в страната. У нас се продава единствено замразено дивечово месо, което е внос от Европейския съюз, каза д-р Любомир Кулински, зам.-изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните.

Голяма част от месото на отстреляните от чужденци животни по време на лов отива в екарисажите, това месо би могло да се реализира.

Кръглата маса се проведе по инициатива на министър Найденов и беше организирана от Евро-Ток България. Присъстващите на срещата представители на Евро-Ток България призоваха колегите си да използват само проверено дивечово месо от законен произход и да се избягва сивият сектор.

Държавните горски предприятия ще инвестират в изграждането на пунктове за охлаждане и съхранение на дивечово месо
3792
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини