Начало » Важно за фермера » Животновъдство
12.02.2012 г.

Schmallenberg - новото име на страха

Вече се очертават големи финансови загуби за страните, в които е открит вирусът, но е още рано да се направи преценка за последствията в пълния им обем – никой не знае дали от отделните случаи няма да се стигне до епидемия

[B%]Първото съобщение за нов, непознат досега вирус по говедата се появи в специализирания германски печат на 23 септември 2011 г. Информацията бе озаглавена „Млечни крави страдат от непозната болест”.[%B]
Ето какво бе съдържанието на информацията: „В граничните области по германско-холандската граница понастоящем се множат съобщения за намалял млеконадой в цели стада от 10% до 30% дневно в продължение на повече дни. Това съобщава д-р Марк Холстег от ветеринарномедицинската служба на провинция Северен Рейн-Вестфалия в изданието LZ-Rheinland.
Отделни животни показват силен срив на постиженията в млеконадоя над 50%. Фермери и ветеринарни лекари съобщават непрекъснато, че при отделни крави телесната температура се е повишила до 41оC в продължение на повече дни, отбелязват се умора, куцота, в отделни случаи и диария. Подобни наблюдения има и в Холандия, при което там на преден план стои силна водниста диария. Досега не са известни смъртни случаи.
Ветеринарномедицинската служба на Земеделската камара в провинцията взе проби от болните животнии ги изпрати за по-нататъшна диагностика в съответните институти. Засегнатите ферми трябва чрез личния ветеринарен лекар да подлага на симптоматично лечение заболелите крави.
Тъй като понастоящем не е ясно дали става дума за заразно заболяване, вземането на особени мерки не е необходимо. Все пак се обръща внимание на това, че трябва строго да се спазват общите правила на хигиена в оборите, за да се предотврати по-нататъшно вкарване на болестотворни патогени.”
Информациите за новата болест се множат непрекъснато. Личи желанието на ветеринарномедицинските власти да се доберат до някакъв резултат в изследванията, който да почива на достоверна информация, получена от изследванията. Оказва се, че това не е толкова лесно. Диагностиката е затруднена от голямото разнообразие от симптоми - не места те са едни, в други ферми - макар и близки, но все пак и силно различаващи се. Включват се водещи учени от водещи институти. Понякога се появява надеждата, че откритието е направено, но после се вижда, че не всичко е точно така. Вирусът е хитър, коварен.

[B%]Информация от 16 ноември:
„ПРЕЗ ИЗМИНАЛИТЕ МЕСЕЦИ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА СЕ МНОЖАТ СЪОБЩЕНИЯТА ОТ ГРАНИЧНИТЕ ОБЛАСТИ ПО ГЕРМАНСКО-ХОЛАНДСКАТА ГРАНИЦА ЗА ВОДНИСТА ДИАРИЯ И СРИВ В МЛЕКОНАДОЯ[%B]
при млечните крави. Сега ветеринарномедицинската служба в Северен Рейн-Вестфалия в сътрудничество с инститята „Фридрих Льофлер” изглежда са попаднали по следите на причините на заболяването.
При търсене на причините за неизяснените случаи на заболяването (намаляване на млеконадоя, висока температура, куцота и диарии) от кръвта на заболели крави бе изолиран нов вирус. Този вирус временно се обозначава като “Вирус Schmallenberg” във връзка с мястото, откъдето е взета пробата. Както съобщава ветеринарномедицинската служба, генотипът на този вирус показва сходства с вирусите от комплекса Akabane.
При инфекции с вируса Akabane са възможни уродства (на мозъка и крайниците) при телета, а също и аборти и мъртвородени телета също се наблюдават. В повечето случаи обаче не се отбелязват никакви клинични симптоми. Вирусът Akabane, според Ветеринарномедицинската служба (ВМС), също както и болестта „Син език” се пренася от мушички и бодящи насекоми. Имунизация, съответно директно лечение, засега не са възможни.
Превантивно би могло бременни животни да бъдат защитени чрез използването на инсектициди.”
През есента на миналата година ВМС направи преценка, че по-нататъшното разпространение на новия вирус става невъзможно, поради настъпващото захлаждане и изчезването на насекомите, но това е само временно. Но трябва да се има предвид, че бременни крави, които са се заразили незабелязано през изминалите няколко седмици, ще абортират или ще родят телета със скъсени сухожилия или схванати стави.
Но връзката между досега наблюдаваните симптоми и вируса Schmallenberg Virus трябва окончателно да бъде доказана чрез по-нататъшни изследвания.”
[B%]Тази година съобщенията за новия вирус не секват.[%B] Има и куриозни случаи или по-скоро случаи, които говорят за начало на процес, който ако не като търговска война, може да се опише като опит за собствено спасение чрез налагане на търговски ограничения или санкции.
19 януари 2012 г.: Мексико затваря границите си за говежда сперма и говежди ембриони от Холандия заради вируса.
„Тази крачка е била предприета след като Холандия обяви за появата на вируса в Международната ветеринарномедицинска организация МВО.
Мексико е първата страна в света, която затвори границите си за внос на говежда сперма от Холандия. Междувременно Китай постави пред МВО въпроси, свързани с вируса.”
[B%]С две думи, работата започна да загрубява, както се казва. [%B]Все още не са напълно ясни действията на други държави, но страните, в които вилнее вирусът, явно ще бъдат изправени пред сериозни икономически затруднения, вероятно животновъдството в тях ще понесе немалки загуби. Макар и не всичко да е изяснено докрай, но явно много държави действат на принципа „Страх лозе пази”. Дали ще успеят с търговски ограничения да си спасят „лозето” не е много ясно, но все пак...
„За холандската развъдна организация CRV Мексико е един от най-големите пазари за говежда сперма. Досега не е 100 % сигурно дали спермата не съдържа вируса, пояснява Ян Венеман от CRV. Не може да се направи много, докато няма тест за антитела, който би направил възможен доказването, че биковете не са заразени с вируса Schmallenberg. Възможно е повече държави да последват примера на Мексико и да затворат границите си за внос на говежда сперма и на ембриони.” Засега, според холандската търговска организация Veepro няма затруднания в износа на говеда.”

[B%]31.01.2012 г.: Русия спира вноса на говеда[%B]
„Русия спира превантивно вноса на говеда от страни, в които се е появил вирусът Schmallenberg. Това решение е взето на 30 януари, след като експерти от Холандия, Германия, Франция и Белгия съвместно с руски експерти обсъдиха положението.
Русия иска преди всичко да събере повече информация за върлуващия в Европа вирус, преди отново да отвори границите си. Най-големи загуби засега понасят износителите на говеда, особено на разплодни животни. Само през миналата година почти 30% от разплодните говеда (Германски Холщайн), които германските съюзи за разплодни животни изнесоха, бяха предназначени преди всичко за пазарите в Русия, Казахстан и други съседни на тях страни. Един продължаващ със седмици стоп на износа германците искат да предотвратят с всички възможни средства. Почти непрекъснато засадават експерти от Федералното министерство на земеделието, сподели д-р Егберт Федерзен от Съюза на Германския Холщайн пред top agrar.
Допълнение към информацията: До 30 януари 2012 в Германия според института „Фридрих Льофлер” са регистирани 147 случая на вируса Schmallenberg. Вирусът бе доказан при 8 говеда, 132 овце и 7 кози.”

[B%]Обобщаваща оценка[%B]
25 ноември 2011:Институтът „Фридрих Льофлер” съобщи
През ноември 2011 г. институтът „Фридрих Льофлер” (FLI) оповести, че в Германия по болни говеда бе изолиран вирус от рода Orthobunyavirusпо, който временно според произхода на пробата се обозначава като вирус Schmallenberg (Шмаленберг).
На база на последоветелността съществува връзка със серогрупата на симбувирусите като Akabane-вирус, Aino-вирус- и изолати на Shamonda-вирус. Новият изолат бе открит в рамките на една вълна от заболявания при говедата в Северен Рейн-Вестфалия в Шмаленберг, където от лятото на 2011 г. бе отбелязано натрупване на случаи с висока температура, намаление на млеконадоя и загуба на апетит при около 80 животни. Малко по-рано тези симптоми се проявиха в съседна Холандия. Не е изяснено дали и досега вирусът не е циркулирал из Европа или е нововъведен. Това е първият изолиран вирус Bunya при заболявания по животните в Европа.
През следващите месеци в Холандия, Белгия и в германските федерални провинции Северен Рейн-Вестфалия, Долна Саксония и Хесен бяха регистрирани множество случаи на раждане на уродливи агнета, в чиито мозъци бе открит вирусът Schmallenberg. Типът на уродствата насочва към инфекция, носена още от бременните овце през лятото, съответно през есента на 2011 г. В Германия се обмисля въвеждането на задължително обявяване при откриване на някои от споменатите симптоми.

[B%]ЗА ВЕКТОРИ СЕ ПРИЕМАТ, КАКТО И ПРИ ВИРУСА AKABANE, ХАПЕЩИ МУШИЧКИ И КОМАРИ.[%B]
На 22 януари 2012 г. вирусът бе открит в четири овцевъдни ферми във Великобритания. И тук като преносители се приемат „импортирани” от континента комари, опасността бе обявена като приоритетна от британското земеделско министерство.
Опасност за заразяване на хората по мнение на FLI и на Европейската комисия (European Center for Disease Prevention and Control – Европейски център за превенция на болестите и контрол) в аналогия с други инфекции с Orthobunya-вируси не се приема. Не става въпрос за зооноза. Вирусът върлува в Германия, Белгия, Холандия, Франция, британските графства Норфолк, Съфолк и Източен Съсекс.

Тревожните данни за разпространението на новия вирус се множаха редовно в края на миналата и началото на тази година. Но дойде трети февруари с изненадваща информация. Все пак колегите от сайта top agrar online са поставили накрая въпросителна. За да не се събуждат фалшиви надежди, може би.

03.02.2012: Отбой за вируса Schmallenberg?
„Въпреки че всеки ден се съобщава за нови случаи – последният в провинция Бранденбург – учени смятат, че вирусът Schmallenberg ще става по-малко опасен. Тъй като майките придобиват все по-силен имунитет, разпространението на вируса се забавя, също и числото на мъртвородените и на уродствата намаляват.

Това съобщава вестфалският всекидневник Die Glocke („Камбана”) в последния си брой, позовавайки се на изказванията на д-р Ролф Алман, ръководител на специализирания отдел по въпросите на здравното състояние на животните при Службата за ветеринарномедицински изследвания в гр. Мюнстер. Ученият подкрепя изявленията си с опита му с вируса Akabane, който много си прилича с вируса Schmallenberg.
Бременни животни са си изработили антитела срещу вируса, така че те са имунизирани и предпазени. Под въпрос обаче остава колко дълго ще продължи този имунитет. Вирусът се появява на пристъпи.

Службата за опазване на околната среда в провинция Северен Рейн-Вестфалия, където вирусът се появи за първи път, е на мнение, че броят на инфектираните говеда ще се увеличи в следващите дни. От епидемия обаче сме все още много далеч, поясни говорителят на службата пред вестник Westfälischen Nachrichten.”
Повече от ясно е, че някои служби в Германия се опитват да внесат известно спокойствие сред фермерите – паниката не помага на никого. Но е ясно, че не всичко е ясно докрай. Например въпросът с продължителността на имунитета.
Единно мнение сред учените и специалистите няма. Така че прибързаното приспиване на бдителността е също толкова опасно, колкото и паниката.

Сега е зима и естествено броят на заразяванията да намалява - в студовете не летят нито комари, нито хапещи и най-вече кръвосмучещи мушици, които са преносители на вируса. Но когато се стопли? В пограничните райони на Германско-холандската граница има достатъчно ниски земи, които лесно ще се заблатят след топенето на снеговете. Блатата и локвите са рай за комарите.

Ние, българите, не се чувстваме особено застрашени от вируса Schmallenberg. И да се паникьосваме е излишно. Но и да нехаем пък е опасно. Тази година например Дунав ще придойде значително. Какво става в такива случаи? През дигите се просмуква вода, която остава зад дигите и след като реката се „оттегли”. Ако някой не е посещавал Дунавското крайбрежие през лятото, може да го стори тази година. Трудно ще му е дори да диша от комари. И, както става обикновено всяка година, съответните власти пръскат срещу комарите със закъснение – обикновено след руманските. Страдат и хора, и животни. Остава им само Schmallenberg!

05.01.2012: Как да предотвратим разпространението на вируса Schmallenberg
„Единствената мярка за предотвратяване на инфекцията е използването на средства за борба с мухите. Този съвет дават сега учени от Германия и Холандия, които правят аналогия с болестта „Син език”, която също се разпространява от кръвосмучещи мушици.
“Използването на средства за борба с мухите е по-добро решение, отколкото да не се прави нищо” обяснява д-р Мартин Беер от института „Фридрих Льофлер” в холандското специализирано списание Boerderij. Но опирайки се на опита в борбата със „Синия език”, той изказва съмнение относно ефективността на течните инсектицидни средства за предпазване от инфекции.

Ученият се опира на доклади от Австралия и САЩ, в които се съобщава, че животни, които са преживели болестта през последната година, вече не са получавали проблеми.”

24.01.2012: Голямата вълна вероятно тепърва ще ни залее
„Въздействието на вируса Schmallenberg върху новородени телета досега все още не може да се прецени.
Броят на засегнатите от новия вирус ферми расте от ден на ден. По мнението на д-р Мартин Беер от института „Фридрих Льофлер” става дума при това само за върха на айсберга.

Досега има случаи на зараза в Холандия, Белгия, а също и в германските провинции Северен Рейн-Вестфалия, Долна Саксония и Хесен. Но вероятно и Райнланд-Пфалц няма да бъде пощадена от вируса, който никога преди това не се е появявал в Европа, поясни д-р Беер, малко преди да започне конгресът на ветеринарните лекари в Лайпциг. Особено силно са засегнати досега овцеферми Предполага се, че инфекцията се е появила през лятото или есента на 2011г. Раждането на заразени телета по всяка вероятност тепърва предстои.

Според д-р Мартин Гантер от клиниката за дребни преживни животни във висшето ветеринарномедицинско училище в Хановер, областта на разпространение на вируса много прилича на болестта „Син език”. Обяснение за това евентуално е повърхностната тектоника.
Вирусът се пренася от комари и кръвосмучещи мушички и при бременни животни попада бързо във фетуса им. От там се стига до уродства, слаби, нежизнеспособни животни и до аномалии. Вируси бяха открити в мозъците на всички инфектирани животни.
Вирусът оставя драстични следи в мозъка, понякога мозъкът може изобщо да липсва. При инфектирани възрастни животни се наблюдава намаление на млеконадоя и те страдат от висока температура.

Ваксина срещу новия вирус все още няма. В Холандия обаче учени от Централния ветеринарен институт работят под „високо напрежение” за това. По всяка вероятност едва след година ще има на разположение ваксина.
Откъде се е появил новият вирус досега не е ясно. Той има връзка с едно семейство вируси, които произлизат от Африка, Австралия и Азия.

Д-р Гантер смята, че в близко време ще бъде обявено задължително деклариране за появата на вируса Schmallenberg. Процесът на съгласуване с Европейския съюз вече е в ход.

„Дали вирусът ще се появи отново през пролетта е все още рано да се прогнозира”, казва д-р Марк Холщедт от държавната администрация. „Ние не знаем къде и как ще презимува вирусът. Опитът на други страни показва, че той може да не се появи с години и след това отново да се развихри”, предупреждава ученият за внимание.”

26.01.2012: Задължителното деклариране на вируса Schmallenberg предстои в близко време
„След като инфекции с вируса Schmallenberg по овцете и говедата се появиха в провинциите Долна Саксония, Северен Рейн-Вестфалия, Хесен, Райнланд-Пфалц, Баден-Вюртемберг и Шлезвиг-Холщайн Федералното министерство на земеделието ще обяви задължение за деклариране за тази болест по животните.

Както съобщават от министерството в края на май Бундесратът ще се съвещава за необходимите промени в наредбата за задължителното деклариране на болести по животните. Задължителното деклариране задължава лабораториите да съобщават за всеки диагностициран случай. Това е необходимо, за да могат ветеринарномедицинските власти да получат обхватен поглед върху развитието на болестта, да наблюдават разпространението й и да могат да вземат адекватни мерки за борба с нея.

Засегнатите федерални провинции вече призоваха общинските ветеринарномедицински служби да съобщават на доброволна основа чрез Системата за новини, свързани с епидемии при животните за поява на вируса.

Съответно Федералното министерство по храните, земеделие и защита на потребителите се застъпи в Аграрния съвет на ЕС да се въведе задължително деклариране на ниво Европейски съюз. Комисията даде съгласие за съответна проверка.

Германия и Холандия заедно ще положат усилия да бъдат насърчавани изследователските работи по отношение на диагностиката и ваксинацията на европейско ниво.
Освен това министерството говори за надеждни методи на проучване, за да може причинителят да бъде идентифициран по-бързо. Ще се работи и по въпроса за ваксина, която за съжаление засега липсва.

Говорителката на Свободната демократична партия Кристел Хапах-Казан говори със загриженост тези дни за бързото разпространение на вируса Schmallenberg. „Задължителното деклариране е основна предпоставка за финансова подкрепа на засегнатите животновъди. Също така ние насърчаваме Европейската комисия да впише вируса в официалния списък на епидемиите при животните и да се въведе европейско задължение за деклариране“, заяви Хапах-Казан.

Според нея трябва възможно най-бързо да бъдат разработени ваксини за защита от вируса. Тъй като вирусът се предава чрез местни кръвосмучещи насекоми, той наподобява много болестта „Син език”, която се преодолява изключително успешно чрез имунизации. „С оглед на досега известните факти ваксинацията е решение, обещаващо успех. Така ще можем да предотвратим по-нататъшното разпространение “, заяви Хапах-Казан. Към това тя препоръча да бъде разработен надежден метод за доказване на вируса.”

Както се вижда от мнението на учени и специалисти, а също и на политици, отбоят за вируса Schmallenberg изглежда е даден преждевременно. Много неща са неизяснени, много неща предстои да се направят, за да бъдат сигурни животновъдите в Европа, че вирусът няма да се стовари върху фермите им. Лошото е, че не могат да се изключат изненади.

06.02.2012: Вирусът се разпространява все повече
Оказва се, че отбоят е прибързан - Schmallenberg продължава настъплението си във фермите. В Германия: „Според института “Фридрих Льофлер” в цяла Германия новият причинител е установен вече в 280 ферми. Засегнати са 263 овцеферми, 10 ферми за кози и 7 говедовъдни.

Най-многобройни са засегнатите ферми в провинция Северен Рейн-Вестфалия.”
06.02.2012: И Украйна се присъедини към руското ембарго
„И Украйна въведе временна забрана за внос на живи говеда и дребен добитък от петте страни членки на ЕС – Германия, Франция, Белгия, Холандия и Великобритания – засегнати от вируса Schmallenberg. Говорител на руската Здравна служба за животните и растения обяви, че забраната не се отнася за внос на месо от споменатите страни. Говорителят подчерта, че епидемията по животните в общността се следи много внимателно и при изостряне на опасността са възмони допулнителни търговски ограничения.

Съобщено бе, че в сибирската Красноярска област тестове върху говеда в карантинен период, внесени от Германия, са адли два положителни резултата за болестта „Син език”. Според Евростат от януари до октомври 2011 г. в Русия са внесени живи говеда от Германия на стойност 15 лмн. Евро, от Холандия - за 26 млн. евро, от Франция – за 3 млн. евро.”
08.02.2012: В провинция Северен Рейн-Вестфалия е въведено задължително деклариране на вируса.
/По информации от top agrar online, сп. Elite, AgD, ad, al, veeteelt/al

Schmallenberg - новото име на страха
8936
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини