От всички органи на лозата най-чувствителна към ниски температури е главната пъпка на зимното око. Тази чувствителност е различна в зависимост от това къде се намира - най-чувствителни по едногодишните леторасти са трето и шесто око, след това първо и второ. Зимните очи, намиращи се по средната и връхната част на едногодишнте леторасти са по-студоустойчиви. По-студоустойчиви са и главните пъпки в зимните очи по добре узрелите колтуци. Ъгловите (черни) очи са по-издръжливи на студ от зимните очи, а най-студоустойчиви са спящите пъпки на лозата.
Зимните очи при чуствителните на студ сортове измръзват при -15- 17ºС, а при устойчивите при -18-20ºС.
Десертните сортове са много по-чувствителни на ниски температури в сравнение с винените сортове лози. От органите по едногодишните леторасти най-чувствителна на студ е диафрагмата на възела. В случай че диафрагмата е измръзнала, а прилежащата пъпка до нея е здрава, от нея се развива нормален летораст. Ликото и дървесината са по-устойчиви от диафрагмата. Повредите от ниските температури при тях започват от най-външната част на ликото, а на дървесината от сърцевината.
Многогодишните части на лозата, състоящи се от стъбло и кордони, са по-устойчиви на ниски температури и измръзват при по-ниски температури от пъпките и едногодишните органи. Характерно тук е, че по-рано образуваната дървесина по години измръзва по-лесно, тъй като има по-широки проводящи съдове и по-голям диаметър на стъблото. Когато част от камбия е засегнат от измръзване, лозите най-често загиват.
Най-устойчиви на зимни студове са подземното стъбло и корените на лозата. Много по-устойчиви на ниски температури в сравнение с присажданите сортове са хибридните американски и американско-европейски подложки, които се използват у нас. Те издържат до -25-27ºС при добре узрели леторасти. Съобразяването с всички фактори, влияещи на студоустойчивостта на лозите, както и характеристиката на отделните сортове и подложки са от решаващо значение при създаване на лозови масиви с оглед максималното избягване на щети от измръзвания.