До края на февруари Българската агенция по безопасност на храните извършва проверки във всички зимни курорти. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” д-р Любомир Кулински, директор на Дирекция „Контрол на храните” в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). „Проверките се извършват по изготвени от нас въпросници. Искаме да видим пригодността на всички видове заведения – от временните до най-големите хотели за сезона – пригодността на персонала, здравното състояние на персонала, технологично оборудване, хладилници и т.н. – всичко, което касае безопасността на храните”, уточни д-р Кулински. Тежките нарушения на законодателството са тези, които носят пряк риск за здравето на потребителя, посочи той. „На първо място - това са храни с неизвестен произход и храни с изтекъл срок на годност. Това са двете най-тежки нарушения, за които ние винаги полагаме максималната финансова санкция и дори временно отнемаме удостоверението за дейност на обектите”, каза Кулински.
Продължават проверките, свързани с контрола над заведенията за обществено хранене, столовете в детски храни, училища. „Детските кухненски блокове на детски градини, детски ясли, детски кухни, училищни столове за нас са обекти с висок риск и там, според оценката на риска, превантивният контрол е учестен и ние продължаваме да ги проверяваме. Тези проверки са внезапни и обхващат доста широк аспект от области на инспектиране – като се започне от сграден фонд, оборудване, хигиена на обекта, хигиена на персонала, произход и съхранение на храните, срок на годност на храните и т.н.”, каза д-р Кулински.