Начало » Новини » Страната
06.12.2011 г.

Изпълнителният директор на ИАРА Пламен Захариев прие петицията на риболовци против бракониерството

Около стотина риболовци връчиха днес официално петиция против бракониерството на ръководството на ИАРА. Петицията се подкрепя от 11 250 риболовци с техните подписи.
Пред сградата на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури, изпълнителният директор на агенцията г-н Пламен Захариев се срещна с представители на риболовците и прие официално тяхната петиция.

”Ние подкрепяме изцяло вашата петиция, защото основната цел на Агенцията по рибарство и аквакултури, като контролен орган е справянето с бракониерството”, заяви Пламен Захариев.
”Съгласни сме с искането на любителите риболовци, бракониерството да се криминализира и незаконния улов да се наказва със затвор, както отскоро се инкриминира посегателството и тормозът над животни”, допълни още Захариев.
Той заяви, че от догодина ИАРА ще въведе телефонен номер за подаване на сигнали срещу бракониерски набези.

Бракониерите в страната се увеличават и стават все по-нагли, тъй като разполагат със значително по-добри средства за масов бракониерски риболов, споделиха риболовците. Те искат сериозни действия от държавните институции за справяне с незаконния улов. Риболовците са събрали имена и данни за около 400 бракониери в страната, като тази информация ще бъде дадена на компетентните органи за предприемане на необходимите действия и санкции срещу тях.

По-рано през деня риболовците са внесли петицията срещу бракониерството в Министерски съвет и Министерство на земеделието и храните.

[G%]П Е Т И Ц И Я ПРОТИВ БРАКОНИЕРСТВОТО
ДО
Г-Н БОЙКО БОРИСОВ
МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Копие:
Г-Н МИРОСЛАВ НАЙДЕНОВ
МИНИСТЪР НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ХРАНИТЕ
Копие:
Г-Н ПЛАМЕН ЗАХАРИЕВ
ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР НА ИЗПЪЛНИТЕЛНА АГЕНЦИЯ ПО РИБАРСТВО И
АКВАКУЛТУРИ
Уважаеми господа,
Настоящата петиция е изготвена от Сдружение „Спининг клуб Стари видри” и подкрепена от хиляди риболовци, регистрирани във интернет форумите, Клуб "Стримерите", клуб "Хач", сдружение "Рибар", сдружение "Св. Никола" Пловдив, клуб "Балканка", КСР Мосела, КСР Пирани, риболовен клуб АЛТМЕКС, клуб „Фишмастърс”, НЛРС СЛРБ, Българска федерация по риболовни спортове, известни български актьори от Народен театър „Ив. Вазов”, както и от много любители риболовци и граждани от цялата страна.
В последните години бракониерството нанесе катастрофален удар върху екологичното равновесие и биоразнообразието в реките и язовирите в цялата страна, като унищожи поголовно рибните запаси и ги сведе до минимум. Намираме, че липсата на ефективен и ефикасен контрол по водоемите e катализаторът, ускорил този процес. Считаме досегашната политика на ИАРА в борбата с бракониерството за неефективна.
Ето защо на основание чл. 12, ал. 1, чл. 15 и чл. 18, ал. 6 от Конституцията на Република България настояваме за следното:
1. Незабавно да се инициират законодателни промени и да се криминализира риболовът с електрически ток и технически устройства и съоръжения за електроулов, мрежи /като се измени и допълни чл. 238 от НК/, взривни материали, отровни и упойващи вещества, като се определят достатъчно тежки наказания, така че да се постигне генералната и специална превенция на закона. Риболовът с горепосочените средства застрашава и уврежда правата на гражданите, собствеността, установения с Конституцията правов ред в Република България и редица други интереси, защитени от правото. В тази връзка смятаме, че степента на обществена опасност на това деяние е достатъчно висока, че то да се криминализира.
2. Да се инициират законодателни промени, даващи възможност на любители риболовци да бъдат доброволни сътрудници на ИАРА, като им се предоставят права да извършват проверки на билети за любителски риболов и да съставят констативни протоколи при нарушения, на базата на които правоимащите да съставят актове.
3. По отношение на отделни служители на ИАРА, за които съществуват данни и могат да се направят основателни предположения, че нарушават служебните си задължения и покровителстват бракониери, да бъдат разпоредени вътрешни проверки за установяване истинността на информацията и предприемане на адекватни последващи действия.
4. Да се създаде възможност инспекторите от ИАРА да проверяват и глобяват собствениците на магазини, продаващи риба с неустановен произход, като при проверките участват представители на ДВСК и МВР.
5. Да се създадат бази на териториалните звена на ИАРА на големите водоеми (Искър, Жребчево, Ивайловград, Кърджали, Тича, Цонево и т.н.), които да бъдат оборудвани с лодки и от там да се правят регулярни проверки. Достатъчно е да има едно бунгало на всеки голям язовир, за да се осигури постоянен контрол и набезите да намалеят до минимум. Съзнаваме, че за да се осъществи това наше предложение е необходим сериозен финансов ресурс, но в случай че националният бюджет не разполага със средства, считаме че финансирането би могло да се осигури с подкрепата на Европейския фонд по рибарство (ЕФР) чрез Оперативна програма за развитие на сектор Рибарство/2007-2013/.
6. Акциите за залавяне на бракониери да се извършват на ротационен принцип. Например инспектори от ИАРА и служители на МВР от Варна да проверяват в Бургас, бургаските проверяващи - във Варна, тези от Стара Загора в Пловдив, тези от Пловдив - в Хасково и т.н. Тази мярка е наложителна, защото на различни места ИНСПЕКТОРИ И БРАКОНИЕРИ се познават, „работят” заедно, или са роднини, съседи или приятели, и всичко се потулва...т.е. с контакти, пари и влияние бракониерите успешно заобикалят закона без да понесат каквато и да било отговорност. В заключение искаме да подчертаем, че ако Вие - в качеството си на представляващи институциите в Република България, имащи правото и задължението да упражняват контрол и да осигуряват спазването на ЗРА, имате политическа воля и желание да се променят нещата в положителна посока ИМАТЕ НАШАТА ПОДКРЕПА!
Надяваме се, че ще ни информирате за предприетите от Ваша страна незабавни действия и постигнатите резултати.
С уважение:
Стефан Минчев
Председател на "Клуб Стари видри"
София, ж.к. Красно село, бул. Тотлебен № 89, магазин 6[%G]

Изпълнителният директор на ИАРА Пламен Захариев прие петицията на риболовци против бракониерството
5296
 

Последни материали
Виж
Парламентарна комисия
Без субсидии за 2023 г. остават 264 от новопоявилите се „неактивни фермери“, но за тази година ще получат подпомагане
Важно!
Планът за възстановяване и устойчивост „стои на трупчета“, гласуват важни законови промени
Годишният темп на инфлация в еврозоната през март е 2,4%
Германия въведе забрана за улов на европейската змиорка
Над 4000 шарана пуснаха в района на Ямбол
Промени
Президентът още не е отговорил на искането на Главчев за смяна на земеделския министър
Свързани материали
Виж
Парламентарна комисия
Без субсидии за 2023 г. остават 264 от новопоявилите се „неактивни фермери“, но за тази година ще получат подпомагане
Важно!
Планът за възстановяване и устойчивост „стои на трупчета“, гласуват важни законови промени
Годишният темп на инфлация в еврозоната през март е 2,4%
Германия въведе забрана за улов на европейската змиорка
Над 4000 шарана пуснаха в района на Ямбол
Промени
Президентът още не е отговорил на искането на Главчев за смяна на земеделския министър
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини