06-04-2004 г. Резенето се отглежда главно заради семената му, които съдържат етерично масло с главна съставна част анетол. Използва се в медицината като средство против кашлица, слабително за подобряване на храносмилането. Освен това етеричното масло се употребява и в хранително-вкусовата промишленост като подправка, в парфюмерията и сапунопроизводството. Полученото кюспе е ценна храна за добитъка. Има едногодишно и многогодишно резене. Едногодишното цъфти по-рано (втората половина на юни) и узрява през първата половина на август. Многогодишното е студоустойчиво и понася без измръзване нормалните зими у нас. Семената се засяват на плодородни, добре обработени почви напролет или в края на лятото. Свежите млади листа са източник на витамин С и каротин. За подправка те се прибират през лятото. От тях се приготвят салати, гарнитури, използват се като подправка за месни и зеленчукови блюда. За зимата се сушат на купчинки или на снопчета на проветриво място. Съхраняват се в плътно затворени съдове. Стъблата може да се използват при приготвяне на сурови туршии, кисели краставички и други. Корените по вкус наподобяват тези на пащърнака и може да се консумират варени. Семената пък се прибавят за аромат към тестени произведения, маринати и напитки.