Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
06.04.2004 г.

Резенето като подправка

06-04-2004 г. Резенето се отглежда главно заради семената му, които съдържат етерично масло с главна съставна част анетол. Използва се в медицината като средство против кашлица, слабително за подобряване на храносмилането. Освен това етеричното масло се употребява и в хранително-вкусовата промишленост като подправка, в парфюмерията и сапунопроизводството. Полученото кюспе е ценна храна за добитъка. Има едногодишно и многогодишно резене. Едногодишното цъфти по-рано (втората половина на юни) и узрява през първата половина на август. Многогодишното е студоустойчиво и понася без измръзване нормалните зими у нас. Семената се засяват на плодородни, добре обработени почви напролет или в края на лятото. Свежите млади листа са източник на витамин С и каротин. За подправка те се прибират през лятото. От тях се приготвят салати, гарнитури, използват се като подправка за месни и зеленчукови блюда. За зимата се сушат на купчинки или на снопчета на проветриво място. Съхраняват се в плътно затворени съдове. Стъблата може да се използват при приготвяне на сурови туршии, кисели краставички и други. Корените по вкус наподобяват тези на пащърнака и може да се консумират варени. Семената пък се прибавят за аромат към тестени произведения, маринати и напитки.

Резенето като подправка
4963
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини