Плодородието на почвата е величина, която непрекъснато се променя и трябва да се поддържа, защото при отглеждане на интензивни култури, каквито са овощните видове, непрекъснато намалява. Това налага периодичното набавяне на необходимите хранителни елементи чрез торене с органични и минерални торове. Най-подходящо за овощните градини е органо-минералното торене. За органично троене се използва оборският тор, който през последните години е екстра и все по-трудно се намира, въпреки че значението му не е намаляло. Освен него на пазара се предлагат и други органични продукти, като биотор от калифорнийски червеи, органични продукти от растителен произход - извлеци от водорасли и други растения, но цената и количествата им ги правят недостъпни за торене на големи площи.
Комбинираните изкуствени торове са по-достъпни и се предлагат в различни формулации. Повечето от тях съдържат трите основни макроелемента: азот, фосфор и калий. Те са разработени в най-различни комбинации и са съобразени с нуждите на отделните видове растения през различните фази от тяхното развитие.
През последните години прилагането на запасяващо торене отстъпва като елемент от технологията при отглеждане на дръвчета. Това е така, защото внасянето на по-голямо количество торове за по-дълъг период от време струва доста скъпо. От друга страна, изследванията показват, че внесени запасяващо, някои от хранителните елементи влизат в траен комплекс с почвените частици и стават недостъпни за растенията. Друга част от тях се измиват в долните почвени пластове и също не могат да се усвоят от растенията.
В практиката се наложи основното торене на трайните насаждения да се прави всяка година. Времето за това е според почвения тип на насажденията. При тежки и добре структурирани почви подходящият период за това е есента преди обработка на почвата, а при леки и песъчливи почви за препоръчване е ранното пролетно торене. Това е възможно и поради формулации на торовете, повечето от които са водоразтворими и за да се усвоят от растенията, не е необходимо да се преобразуват в почвата.
Площното разхвърляне на торовете при трайните насаждения води до загуба на хранителни вещества. Икономически по-изгодно е локалното браздово торене в редовете, близо до растенията от едната или от двете страни, а при единичните дървета в малките градини в подкоронното пространство.
За правилното торене на овощните дървета, съобразено с техните нужди в различния етап от тяхното развитие, е необходимо да се направи предварителен агрохимичен анализ на почвата. Съобразно данните от него и препоръката за торене, се уточняват количествата и съдържанието на торовете, които трябва да се използват за съответния вид в дадената градина.