Начало » Новини » Страната
28.10.2011 г.

Откритие на БАН: Киселото мляко може и да не се разваля!

Учени от Института по микробиология разработиха добавка към закваската за киселото мляко. Все още никоя фирма не е проявила интерес към въвеждане на иновацията

Учени от Българската академия на науките (БАН) направиха откритие, което може да промени качеството на храните, които консумираме всеки ден.

Те разработиха нова добавка към млечно-киселата закваска, която се използва за производство на кисело мляко.

С нейна помощ, след 28 дни съхранение при температура от 4 градуса Целзий, млякото запазва търговския си вид и вкус. Най-уникалното е, че в него не се развиват характерните плесени. Това научи Econ.bg от изследователите, стигнали до откритието.

Проектът е разработен от учени от Института по микробиология към БАН. Негов "двигател" е докторантът в Института Росица Тропчева, която заедно с научния си ръководител доц. д-р Светла Данова разказа специално за Econ.bg, че идеята е била не да се създаде нова млечно-кисела закваска, а да се разработи добавки към известните вече закваски в производствения процес като по този начин се предложи нов асортимент на потребителя. Разработката е финансирана със средства на Фонд "Научни изследвания" (ФНИ).

През цялото време учените в иновативния проект са били водени от съвременните търсения на потребителите за продукти без консерванти и подобрители. Важен извод от направените проучвания, е че получените лактобацили могат да служат като естествени биоконсерванти, които предпазват продукта от бързо мухлясване или разваляне.

Росица Тропчева и доц д-р Светла Данова се надяват българска или чуждестранна фирма да прояви интерес към откритието и да включи разработените добавки в производствения си процес. По техни изчисления, единичната цена на новата лактобацилна закваска ще е около 12 лева за 1 тон мляко.

Разработеният проект дава прекрасни възможности на нашите компании да разширят пазарния си дял у нас. В родината на киселото мляко, както още е известна България, 2/3 от закваската, която се използва за производството на кисело мляко, се внася от чужбина - парадоксално, но факт./econ.bg

Откритие на БАН: Киселото мляко може и да не се разваля!
3573
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини