Начало » Важно за фермера » Животновъдство
01.06.2011 г.

Производство с бъдеще

От забраната за отглеждане на кокошки носачки в кафези спечили яцето, рожба на сбободно-подовото отглеждане

В търсенето на нови възможности за бизнес производството на кокошки от яйценосно направление привлече вниманието на фермерите. Но стеснената ниша и презадоволеният засега пазар оказват огромен натиск и създават сериозни трудности на новаците в бранша. Петер Хилер и Алберт Холтман-Шолтер разказват за какво става въпрос.

От началото на 2010 година в Германия е в сила забраната за конвенционално отглеждане на кокошки носачки – две години по-рано от други страни на Европейския съюз. Поради забрана на отглеждането в кафези степента на самозадоволяване с яйца е снижена от 70% на 60%. Ето защо всяко трето яйце, което потребителите си купуват в Германия, е снесено в Холандия, съобщават брокери.

Големите дистрибутори и веригите за хранителни стоки предлагат яйца от свободно-подово отглеждани кокошки (печат върху яйцата 2), свободни отглеждани кокошки (1) и от екологично отглеждани кокошки носачки (0). Яйцата от кокошки, отглеждани в малки групи (3), не влизат в списъка на някои дистрибутори.

От есента на 2009 г. до пролетта на 2010 г. в провинция Долна Саксония например се забелязва бум на строителство на съоръжения за алтернативно отглеждани кокошки носачки. Понастоящем тази „паника” е позатихнала поради повишените цени на фуражите, от силно увеличение на предлагането в много къс времеви отрязък на яйца и по-строги изисквания при отглеждането на т. нар. еко кокошки.
Защо само Долна Саксония пое водещата роля? Защо в земеделски райони, разположени по-близо до големите градове, промените в отглеждането на кокошките носачки настъпват по-бавно, отколкото в типично селски райони като Емсланд и Южен Олденбург? Инфраструктурните предимства при отглеждането на животни се основават на „отворения” предприемачески манталитет, съчетан с ноу-хау в бранша за отглеждане на птици и познанията за разрешените практики в дадена област. Ако обаче се вземе под внимание транспортната отдалеченост на големите промишлени центрове в Южна, Западна и Източна Германия - където са и най-големите складове за хранителни стоки - от крайбрежните райони на Северно море, където традиционно се произвежда най-много животинска продукция, включително и пресни яйца (в Германия те се транспортират всекидневно от производителя към опаковъчните фирми в големите градове, или, както казват германците: пресни яйца от същия ден – бел. ред.), голям проблем се явява обременяването на въздуха с въглероден диоксид. То се превръща във все по-сериозен проблем при транспортирането на яйцата.
В краткосрочен план би могло да се създадат мощни търговски структури в покрайнините на големите промишлени райони, каквито са Рурската област или районът Рейн-Майн.

[B%]ПАЗАРЪТ[%B]
С въвеждането на забрана за кафезното отглеждане на кокошките носачки, в Германия трябваше да се примирят със значителни изопачавания на конкурентоспособността в областта на птицевъдството и бяха обезсърчени предприемачи, които бяха готови на сериозни инвестиции. Защото не беше ясно, как ще бъдат възприети от потребителите яйцата, произведени в малки стада на германския пазар.

От забраната за отглеждане на кокошки носачки в кафези спечили яцето, рожба на сбободно-подовото отглеждане. Между другото, повечето кокошки в Германия се отглеждат свободно-подово. Освен това след изваждането им от клетките броят на кокошките носачки в Германия видимо е намалял. Това сочат статистическите данни на Федералната статистическа служба, която регистрира през декември 2009 г. все още 26,8 милиона кокошки носачки. Това означава, че общо взето броят им е намалял с 15 на сто спрямо същия период на предишната година. Броят на фермите, задължени за регистриране, падна на 1100.
Яйцата на кокошките, отглеждани свободно-подово понастоящем заемат повече от 60 на сто от пазарното участие и са ценово най-изгодните при търговията на дребно на хранителни стоки. Яйца от малките стада (3) донеотдавна си пробиваха трудно път. Големите търговци бяха отписали тази стока. Така днес потребителят, който пазарува в търговските вериги Lidl, Aldi&Co могат да си пазаруват яйца само от подово отглеждани носачки, от носачки, отглеждани на открито или от екологично отглеждани птици. Интересното в случая е, че независимо от общия био бум, забелязваме стагнация в пазаруването на био яйца от германските домакинства. В момента проучванията, направени от една от водещите в света маркетингови компании GfK, сочат пазарен дял само от 6,6% на био продуктите. Тенденцията дори е към намаляването на този дял.

Какво се очаква по-нататък на пазара за яйца в Германия? Потенциалът за по-нататъшно разширение на предлагането на подово отглеждане на кокошки носачки изглежда изчерпан. Не на последно място поради силния натиск на предложения, който се наблюдава от лятото на миналата година, чуждестранни търговци могат да предлагат по-евтини аграрни стоки.

През периода юни-август 2010 г. германският пазар на яйца достигна почти до срив. На спот пазара в страната цените на яйцата достигна исторически ниски нива. Наистина през есента се забеляза движение в обратна посока, но все още настоящият пазар е на много незадоволително ниво.

Производство с бъдеще
23663
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини