16-03-2004 г. Тома ХРИСТОВ Не става дума за късния, използван за туршии, макар че и този влиза често в такава употреба. Мисълта ни е за обикновеното производство на чушки, пресни и желани през лятото в кухнята. За отглеждане на разсада се използват полутопли парници. Недостигът на пресен оборски тор и слама в малкото дворно стопанство е принудил стопаните да прибягнат към полиетиленови оранжерии. В тях върху разсадната леха изграждат полиетиленов тунел. Тунел с двойно покритие може да се направи и без оранжерия. И при двата случая носещата конструкция трябва да е здрава, за да понесе товара на рогозки или други подобни материали за завиване в студени нощи. Под тези съоръжения още преди сеитбата почвата се затопля. Не бива да се сее, ако до дълбочина 5 см температурата не достигнала десетина градуса. Самата сеитба се извършва в тихи и топли дни. Ще избегнете пикирането, ако разсадът е по-рядък. Най-добре е да засявате на редове през 5 см. Ако за квадратен метър използвате 10-12 г семена, значи гъстотата е приемлива. При такава сеитба за 100 кв. метра, на които да отгледате пипер, ще ви е необходима около 1 кв. метър разсадна леха. Със затопляне на времето разсадът бързо ще расте. Но много плевели растат бързо и при по-хладно време, да не говорим, когато им е топло под полиетиленовото платно. Затова редовно премахвайте плевелите. Поливайте според нуждата, така че почвата да е винаги умерено влажна. Ако разсадът изостава в развитието си, може да го подхраните. Подходяща рецепта е 2 г амониева селитра и 3-4 г суперфосфат за 10 л разтвор. Толкова е достатъчно, за да полеете разсад на три квадратни метра. След подхранването облейте растенията с чиста вода, за да отмиете химическите вещества, които може да нанесат сериозни повреди на младите растения. Подхранването с разтвора, както и всяка поливка, извършвайте сутрин. Чрез проветряването през деня ще намалите влагата във въздуха и по повърхността на почвата, за да избегнете развитието на гъбни заболявания.