През зимата в оранжерии се отглеждат зелен лук и чесън, салати, марули, спанак, репички, някои подправки. Ако ги засаждате на етапи, те ще бъдат готови много рано напролет. За целта почвата се почиства от предшестващите култури, изорава се, подравнява се и се подготвя за културите, които ще отглеждате през студения сезон.
Лук за зелено - за засаждане се използва едър арпаджик с диаметър 3 см или дребен с диаметър около 1 см от сортовете Лясковски 58, Пловдивски 10 и др. За 1 кв. м са нужни от 0.3 до 0.6 кг арпаджик.
Чесън за зелено – за засаждане се използват скилидки от зимния чесън от едрата и средната фракция от 1,5 г нагоре.
Главеста салата – успехът на това производство е свързан преди всичко с избор на подходящи жизнени сортове с кратък вегетационен период и устойчиви на болести. Такива сортове са Жълт зимен цар, Равел, Жери, Нанда, които формират едри, плътни глави с маса от 300 до 700 г, от които трябва да е произведен предварително добър разсад.
Марули – от тях се отглеждат сортовете Жълта гюмюрджинска, Черна гюмюрджинска, Жълта красавица.
Спанак – подходящи сортове са Зимен едър, а също и сортовете Спартак, Хивера, Атика, които формират едри розетки с плътни листа на дълги дръжки и дават висок добив.
Репички – сортове за отглеждане в полиетиленови оранжерии са Брилянт, Милве и други образуващи едри, пурпурночервени, кръгли, изравнени кореноплоди с крехко, сочно, слабо лютиво месо.
От подправките най-често се отглежда магданоз от сортовете Местен, Фестивал 68 и Берлински.
Грижите по отглеждане на култури в оранжериите са главно в поддържане на оптимална влага чрез поливане и разрохкване на почвата. Освен това всекидневно се провежда проветряване, независимо от характера на времето и температурата на въздуха, защото в противен случай се развиват болестотворни гъби, които предизвикват загниване на растенията. [url=https://www.gradinar.net]/gradinar.net[/url]