Начало » Новини » Страната
21.01.2011 г.

България се представя с 9 фирми на изложението „Зелена седмица” в Берлин

България се представя с 9 фирми на най-представителното световно изложение за продукти на хранителната промишленост, земеделието, горското стопанство и градинарството - „Зелена седмица” 2011, която ще приема посетители от 21 - 30 януари. Организатор на българското участие е Министерството на земеделието и храните. Музикален домакин на българския щанд е фолклорна група „Леб и вино”, която ще радва посетителите със своите изпълнения и ще донесе в Берлин още една частица от богатството и красотата на българската земя.

[B%]Фирми – участници на българския щанд[%B]
С всяка изминала година българските вина получават признание сред все по-широк крък потребители както у нас, така и посвета. Тази година родното винопрозводство ще бъде представено от марката Стримон.

[B%]Вина[%B]
Лозовите масиви, се намират по поречието на река Струма на юг от град Сандански в землището на село Левуново в близост до гръцката граница. Този район е известен с традициите си в производството на вино от древността. Тракийските племена, населявали района, са били известни с уменията си в лозарството и винопроизводството.
Създаването на лозовият масив започна през 2005 г. и от първата реколта грозде, получена през 2009 г. е направено виното „STRYMON”. Масивът е създаден с италиански посадъчен материал на площ от 450 дка. Целта е производството на лимитирани серии купажни, висококачествени вина от сортовете мерло, каберне совиньон, сира, каберне фран, небиоло, сан джовезе, пти вердо, както и типичният за региона сорт – широка мелнишка лоза.
Вината се отличават с интензивен и свеж плодов аромат, добре балансиран и хармоничен вкус, които се помни дълго.

[B%]Ядки, плодове и зеленчуци[%B]
Посетителите ще могот да дегустират и качествата на сушените плодове и зеленчуци на фирма Каладан. "Каладан" ООД е създадена през 1990 г. Тя е една от първите започнала самостоятелно арендуване на земеделска земя и производството и преработката на селскостопанска продукция. Към момента “Каладан” ООД обработва около 420 ха. земеделска земя в Североизточната част на България, на територията на три общини на Силистренска област. Върху арендуваните площи се отглеждат традиционни за района технически култури: пшеница, маслодаен слънчоглед, рапица, тиквено семе, царевица и др.
Дружеството е един от големите преработватели и заготовчици на некултивирани и култивирани билки - плод шипка, глог, липов цвят, конски кестен и др. Разполага с 5 логистични бази в Силистренска област, където изкупуваме билките, които заготвяме по спесификация на краен клиент в главната ни производствена база в с. Паисиево. В началото на 2008 г. фирмата пусна в експлоатация нова модерна фабрика за сушене на плодове и зеленчуци в с. Паисиево, обл. Силистра.
Фирмата има и разсадник в с. Паисиево. Продаваме сертифициран посадъчен овощен материал - сливи сортове: "Стенлей", "Президент", "Гроса ди Фелисио", "Асъска", "Грийн Рейн Клод", "Чачанска Лепотица", "Чачанска Родна", праскови, кайсии, череши, вишни. Каладан” преработва и произвежда годишно до 120 тона орехови ядки, до 10 тона кайсиева ядка, до 200 тона тиквено семе от сорта ”Дамски нокът” и до 300 тона слънчоглед за дректна консумация от сортовете „Стадион”, „Фаворит” и „Украински едър”.
„Каладан” преработва и произвежда годишно до 120 т. орехова ядка, до 10 т. кайсиева ядка, до 200 т. тиквено семе от сорта”Дамски нокът” и до 300 т. слънчоглед за чоплене от сортовете „Стадион”, „Фаворит” и „Украински едър”. Ядките са екологочно чисти, добити от диворястящи дървета, необработени химически твърдят от фирмата. Слънчогледовите семки и тиквеното семе са произведени при минималното използване на торове и химикали. Нашето производство е опазващо природата- не генерираме отпадъчен продукт, не ползваме химикали за третиране на нашите ядки, не използваме петрол при преработката им и рециклираме органичните отпадъци за гориво, нужно за заготовката на нашите ядки!

[B%]Розово масло[%B]
На грижите за красотата са предназаначени козметичните продукти на „Rosa Eterna”. Фирмата е основана през 2002 година с идеята да модернизира и създаде нов начин на управление на едно традиционно за България производство, каквото е производството на розовото масло, лавандуловото масло, розовата вода и други етерично-маслени продукти. Тогава са създадени и първите розови и лавандулови градини в землищата на селата Ясеново и Шейново край Казанлък, в подножието на Стара планина - екологично чист район. Град Казанлък се смята за сърцето на Розовата долина и той е дал наименованието на сорта „Роза Казанлика”, или както е известна още „Rosa Damascena”. Град Казанлък е известен като средище на традиционното българско розопроизводство от 300 г. насам и на тракийската култура.
Създатели на фирмата сa Елена Урумова и братята Тончо и Ангел Токмакчиеви. Фирмата произвежда: Rose oil; Lavender oil; Floral water – Rose Aqua, Lavender Aqua; Rose Absolute and Concrete

Днес фирмата разполага със 700 дка собствени розови насаждения от сорта „Роза Дамасцена” и 50 дка „Роза Алба” (бяла роза). Освен това обработва 450 дка лавандулови насаждения, като планира тази плантация да стане 1000 дка от сорта “Lavandula Angustifolia. Създадена е също така и плантация от 30 дка Rosa Canina (Rose Hip), чиито плодове се събират през есента и продават за фармацевтични нужди.
Преди три години е завършен строежът на собствена дестилерия. Tя бе създадена благодарение на Специализирана Европейска програма. Фабриката се намира в село Ясеново – буквално до самите плантации. Построена е по модерна технология, оборудвана е със съвременни инсталации и екипировка, които гарантират висококачествен краен продукт. Капацитетът на дестилерията е 100-120 кг розово масло.

Със създаването на собствени насаждения, както и на мощности за тяхната преработка, „Роза Етерна” ООД е в състояние да предложи продукти, за качествата, на които ние гарантираме. До момента клиенти на фирмата са парфюмерийни компании в САЩ, Япония, Германия и Близкия Изток.



България се представя с 9 фирми на изложението „Зелена седмица” в Берлин
11297
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини