Начало » Новини » Интервю
15.01.2011 г.

В Костур шепнат на български и отглеждат гигантския боб, който отдавна е покорил европейските пазари

Малцина в България знаят, че повечето от гръцките череши, ябълки и гигантски боб, които се предлагат на родния пазар, се отглеждат в градини в Северна Гърция, които някога са носели български имена. Така например известната за търговците Едеса, меката на черешовите градини е Воден, а мястото, откъдето търговците се снабдяват с вкусния гигантски боб е районът около Касторя, известен някога като Костур, разположен на невероятното Костурско езеро. Материалната култура там е свързана предимно със земеделието, което поне до първата половина на миналия век като структура и отглеждани култури с нищо не се е различавало от българското. Много силно развита е и кожарскага промишленост, която датира може би от средните векове. Това е благодарение на бобрите, които са населявали езерото и още славяните са използвали кожите им за направат палта. Само допреди 20 години кожарството е процъфтялаво в града, като произведените палта варират между 1000 и 20 хил. евро.

С много силни позиции са стоките на еврпоейския и руския пазар. Все още в Костур продължават да пристигат автобуси от Русия, натоверен с клиенти, и може би поради тази причина навсякъде около езерния град има надписи на руски език. Любопитното е да се знае, че наоколо процъфтява фермерското отглеждане на бобри, които се използват за кожи. Много от жените съединяват красивите парченца на ишлеме по домовете си и така си осигуряват допълнителен доход. С две думи Костур се изхранва от кожарство, земеделие и туризъм, а за селския туризъм общината и държавата са разрабили програма. Но драмата по отношение на животновъдството не се различава много от тази в България. Гърция в момента ни води само в овцевъдството. Тамошните фермери обаче отдавна са се разглезили и предпочитат да не си дават много зор с трудоемки дейности. Залагат на по-лекото и печелившото. Това буквално унищожава облика на районите, но очевидно за такива неща се мисли, когато вече става много късно.

[B%]Бобът [%B]
Основният поминък на селата от Костур, които вече са се преврнали в квартали на града - Драничево, Галишча, Граче, но вече Кранохори, Оморфоклися и т. н. вместо да залагат на зеленчукопроизводство и овощарството, които допреди трагичните събития от Гражданската война са процъфтявали, е открило златен и лесен поминък. Да отглеждат гигантски боб. За тази цел навсякъде по нивята са набучени колци и разговорите и суетнята се въртят само около едрите бели зърна. Така че ако попаднете там, освен типичните за онзи край пити со кромид, со урда и со праз, ще ви направят и ухаещ боб, печен на тава, от който действително можете да си оближите пръстите.

[B%]Перлата[%B]
Костур е перлата на Западна Егея, на около 250 км западно от Солун до планините Вич и Грамос. Това е едно от най-красивите на места на Северна Гърция, в което до първата половина на миналия век се е говорел чист български език. След гражданската война през 1948 г., предизвикана от Коминтерна и чиято цел е била да отдели голяма част от българското население и да създаде днешна Македония, гръцките власти са забранили на местните да говорят майчиния си език. Именно тогава са били извозeни близо 30 хил. деца от родния край и са откарани по детските домове в Чехия, Унгария и Полша, но не и в България, където са били обучавани да забравят потеклото си и са били помакедончвани. По тези места бях благодарение на художника Тома Трифоновски, родом от Драничево, който е мой съпруг и до последния си дъх остана истински българин. Днес в този безумно красив и трагичен край на български шепнат само възрастните хора. Слава Богу, те са толкова калени от превратностите на живота, че много от тях и на 80-85 годишна възраст продължават да работят и да поддържат духа си жив.

Днес в малкото Драничево има пет кръчми в центъра. В тях естествено стъпват основно мъже и там се говори пак естествено само за политика, точно като в България. Карат се на висок глас и след това се чукат с чашките в знак на помирение. Излишно е да казвам колко са гостоприемни хората. Веднага ще сложат на софрата я пита со кромид, или пита со урда и все такива местни специалитети.

[B%]Костур е разположен на Костурското езеро. В него има над 80 църкви. [%B]

Езерото е обитавано от редки птици, лебеди, пеликани и др. Има брястове по на 10 века. Църкви от 12-13 в.. Изумителни архитектурни и църковни паметници.

Това е един невероятен край, който трябва да се види от всеки българин, родно място на много наши големи духовни водачи.

[B%]Светлана Трифоновска[%B]

В Костур шепнат на български и отглеждат гигантския боб, който отдавна е покорил европейските пазари
23378
 

Последни материали
Виж
Изненадваща оставка на Кирил Вътев
С иззграждане на съоръжения за съхранение на зеленчука за 8 милиона евро
Румънски кооператив ще намаляват зависимостта от вноса на кромид
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Зарибиха Пазарджишки язовир с шарани
Свързани материали
Виж
Изненадваща оставка на Кирил Вътев
С иззграждане на съоръжения за съхранение на зеленчука за 8 милиона евро
Румънски кооператив ще намаляват зависимостта от вноса на кромид
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Зарибиха Пазарджишки язовир с шарани
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини