Испания има най-голямата обработваема площ за органични култури в Европейския съюз, Испанското Министерство на земеделието подкрепя сектора, посредством изграждане на „престижен имидж, насочен към опазването на околната среда”. Земеделските площи, заети с органични култури заемат около 1.6 милиона хектара, а заетите фермери наброяват около 27 000.
Испанските потребители, обаче, не купуват толкова органична продукция, колкото развитите икономики в ЕС. Секторът се нуждае от допълнително популяризиране и испанското Министерство на земеделието ще го направи.
Почти двама от трима (64.1%) испанци казват, че са яли органични продукти и то главно по „здравословни причини”. Тези, които казват, че никога не са яли такава храна посочват цената като главен фактор. Повече от половината (57.9%) казват, че кварталните магазини зареждат органична храна, но в малки количества.