Полезната бактерия, от която млякото се заквасва, е кръстена на откривателя си д-р Стамен Григоров. Роден в село Извор ,Трънско, учи естествени науки в Монпелие и завършва медицина в Женева.
Проучва микрофлората на българското кисело мляко и успява да изолира бактерията на подквасването. Годината е 1905-а. Д-р Стамен Григоров е награден от университета в Женева, а изолираната причинителка за процеса на ферментация е наречена в негова чест.
[B%]Lactobakterium Bulgaricum Grigoroff.[%B] Българинът микробиолог и откривател получава предложения за работа в Швейцария и Бразилия, но отказва и остава околийски главен лекар в Трън.
Големият български учен, дал на света тайната на дълголетието и откривател на пеницилина, умира през 1945 г. През 1996 г. негови родственици учредяват в София Фондация "Д-р Стамен Григоров". Болницата в Трън носи неговото име.
До 1989 г. България патентова уникални закваски за българското кисело мляко. В 21 страни по света продуктът се произвежда само по нашия стандарт и с наши закваски.
Верен клиент остана само Япония. Тя е единствената държава, която и до ден днешен плаща по $ 250 хил. на страната за правото да произвежда българско кисело мляко. Японската компания, която работи по нашия патент от 30 години, е номер едно на пазара в Страната на изгряващото слънце. На всяка от малките опаковки на продукта е изписано "българско кисело мляко" и името на откривателя на бактерията д-р Стамен Григоров.
[B%]Българския принос към групата на музеите, свързани с храна, се намира в трънското село Студен извор. Музеят, открит на 29 юни 2007 г., е поместен в двуетажна къща в центъра на селото, която се намира близо до родната къща на д-р Стамен Григоров – откривателят на бактерията в киселото мляко "Лактобацилус булгарикус".[%B]