С 82 на сто е спаднало производството на български консерви от 2008 г. насам. Консервната промишленост трябва да се преориентира към бързооборотните полуготови храни на достъпни цени, за да оцелее. Това каза наскоро директорът на Института по консервна промишленост в Пловдив към Селскостопанска академия Павлина Параскова.
По нейните думи кампанията по изкупуване на български плодове и зеленчуци за консервната промишленост върви много зле това лято.
Цените, на които се изкупуват българските плодове и зеленчуци, са много ниски и не удовлетворяват производителите им. Ако така продължават нещата, както беше и през миналите години,
[B%]ИМА РЕАЛНИ УСЛОВИЯ БЪЛГАРСКОТО ПРОИЗВОДСТВО НА ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ ДА ЗАМРЕ[%B]
Става дума за ниски изкупни цени, продукцията минава през няколко ръце и излиза на пазара на неконкурентни цени на вноса, който се прави на плодове и зеленчуци от Турция, Гърция, Македония и от части от Сърбия, обяснява Павлина Параскова.
90 на сто от българските консервните предприятия, които са 142, използват 100 на сто вносна суровина. Това е тенденция от 15-16 години. И докато в зърнопроизводството навлязоха модерни технологии, земята се окрупни и има съществени положителни промени,
[B%]ОВОЩАРСТВОТО И ЗЕЛЕНЧУКОПРОИЗВОДСТВОТО[%B]
си остават на нивото от 1993-1994 г., когато започна неконтролируемият внос на чужди плодове и зеленчуци, коментира Параскова. В момента българският пазар на консерви е свит извънредно много, същото се отнася и за външния.
Има много голяма продукция от миналата година, която не е реализирана, допълва тя.