Поскъпването на хляба е процес, който започна преди 10-15 дни в цялата страна, така че няма нищо странно. Това заяви в предаването „Това е България” на радио „Фокус” Николай Тапаров, председател на Браншовата камара на индустриалните хлебопроизводителите и сладкарите.
„Има промяна в основната суровина, която ние доставяме. В началото на месеца цената на суровината се увеличи и достигна около 70% от стойността й, така че няма как да не се отрази на крайната себестойност на хляба”, посочи Тапаров. Той обясни, че зърното и брашното са борсови продукти и те се влияят от много фактори.
„Това, което се случва на нашия пазар, е резултат на всичко, което се случва по света. Първо, по-ниски добиви в световен мащаб, второ, има климатични промени, трето, имаше забрана за износ и това донякъде повлия по някакъв начин върху зърното и брашното”, коментира председателят на браншовата организация.
Според Николай Тапаров реколтата като цяло е достатъчна, но хлебното зърно е по-малко и самите параметри на реколтата са по-лоши в сравнение с предходната година.
Цената на килограм хляб трябва да бъде между 1,20 и 1,30 лева, каза още Николай Тапаров./focus-news.net