Бамята е една от най-топлолюбивите зеленчукови култури които се отглеждат у нас. Семената й са много взискателни към топлината. За поникването им температурата на почвата трябва да бъде не по-ниска от 15ºС, в продължение на 8-15 дни. Сеитбата се извършва в периода от средата на месец май до началото на юни, когато за последните 2-3 седмици средната температура на въздуха трайно се е покачила на около 20ºС. В по-топлите райони на страната ни е възможно да бъде отглеждана, след ранни пролетни култури като спанак, лук за зелено или др. Тя не е взискателна към предшественика. Много добре се развива след култури, богато наторени с оборски тор. През есента с дълбоката оран се внасят 300-400 кг/100 м² оборски тор, а през пролетта след прибиране на ранните култури – 1,5 кг амониева селитра. На леки и песъчливи почви може да се внесат и по 3 кг суперфосфат и 1 кг калиева сол. При нужда торовите дози може да бъдат увеличени или заменени с комбинирани торове. За да се осигури по-голямо плододаване, е необходимо редовно поливане.
Преди сеитбата заделената площ се окопава плитко и се набраздява. Сее се в редове или на двуредови ленти. Успешно може да се отглежда и на тирове (кавали). За да се ускори поникването, семената може предварително да се рътят. Най-често набраздяването е през 70-80 см, а семената се поставят ниско в браздата в гнезда, отстоящи едно от друго на 30-40 см, по 3-4 бр., на дълбочина 4-5 см. Може и по друг начин – в откоса на тира се отваря браздичка и се пускат семената през 8-10 см. При двуредовите ленти схемата на засяване е 70 см между лентите, 40 см между редовете и 15-20 см между семената в реда.
Първоначално развитието е бавно. Поникването е след 10-15 дни и понякога се налага леко разбиване на почвената кора. Със затопляне на времето растежът се засилва и за къс период се изгражда мощно стъбло. За да се осигури достатъчно светлина и хранителна площ, се прорежда, когато растенията са във фаза 3-ти - 4-ти лист. В този момент може да се направи и едно подхранване.
Когато растенията поукрепнат се прави първото окопаване и разрохкване. При нужда след 10-12 дни - втори път и разбира се редовно се полива. В зависимост от климатичните условия и характера на почвите се извършват от 3 до 5 поливки. Нуждата от вода е особено голяма през периода на формиране на плодовете, при високите температури на летните месеци през 7 до 10 дни. Прибирането на реколтата започва няколко дни след прецъфтяването на първите цветове. Поради бързото нарастване на плодовете беритбите се извършват всеки ден или през ден. Те не издържат на съхраняване и продължителен транспорт.
От В. Градината