Начало » Новини » Интервю
12.04.2010 г.

Биодинамичната ферма на сем. Стоянови от с. Бачково

Или как да отгледаме реколта без капчица изкуствен тор...

[B%]Саша Маркова, farmer.bg[%B]
Димитър Стоянов и съпругата му от с. Бачково се занимават с биодинамично земеделие като спазват строго неговите принципи и методи. Началото на това занятие поставя пенсионирането на двамата бивши учители. Те и до сега се занимават с обучение на деца като организират еко ваканции в своята биодинамична ферма. Димитър Стоянов или както го наричат всички чичо Митко се запалва по идеята за първи път когато присъства на една лекция за биологично отглеждане на картофи подготвена от Висшия селскостопански институт-Пловдив. Още на лекцията скромният учител по математика решава, че това е неговото призвание. През 1998 г. подава молба и две години по-късно след множество проверки получава европейски сертификат за биологично производство на селскостопанска продукция. Поради туристическия район, в който се намира стопанството му в с. Бачково се посещава от много туристи, на които се предлагат био плодовете и зеленчуците. Иначе продукцията се продава в специални био магазини в столицата. „Всичко сме постигнали с много труд и най-вече с много любов” – казва Димитър Стоянов. Био фермата им се посещава често и от студенти еколози и агрономи.

Биодинамично според чичо Митко означава биологично отглеждане плюс динамично. Това е по-висшия етап на развитие на екологичното стопанство. Отглеждането на такава продукция няма да ви даде възможност да забогатеете, въпреки че биопродуктите са два пъти по-скъпи от тези отглеждани с изкуствени торове. Затова ако сте решили да се захванете с биодинамично земеделие трябва да решите, че искате да живеете по нов начин. Вие да свиквате с ритъма на градината и тя с вас. Според чичо Митко това не е дейност, а философия. Той често се съветва със зелената книжка на Рудолф Щайнер, където са описани всички методи на отглеждане на растенията според биодинамиката и посочва, че това е ново отношение към земята и растенията като живи организми. С по-малко работа и намеса да постигаме по-добри резултати в градината. Според биодинамичното земеделие орането и копането са излишни действия, защото нанасят повече вреда на земята отколкото полза. Човек трябва да стъпва с краката си върху земята в близост до лехите, а не да пуска машини в тях, казва Димитър Стоянов.

Как се подобрява почвеното плодородие без химически торове? Голяма част от специалистите агрономи смятат, че това е невъзможно, но чичо Митко и съпругата му показват, че това е факт в собственото им стопанство където правят всичко на ръка. Без машини и изкуствени торове те обработват 3,5 декара земя, около декар лозе, 120 овощни дървета. Те отглеждат всички видове плодове, множество билки, няколко сорта грозде и всички видове зеленчуци въпреки песъкливата почва. [B%]Използват като метод така нареченото зелено торене, което са знаели нашите пра-родители или от техните родители или по инстинкт.[%B] Човечеството ги е забравило с навлизането на химическите торове, които са обещавали големи реколти. Философията на биоземеделието е не постигането на големи и многобройни плодове, а чиста от химикали продукция. Известно е, че 90 % от заболяванията днес се получават от консумацията на нечиста храна.
[B%]Трябва не само да взимаме от земята, но и да връщаме в нея във вид на биомаса[%B]. Всичко, което сме отрязали като клончета или стебла, или е изсъхнало трябва да се върне отново в земята, според чичо Митко, по този начин се запазва биомасата в почвата и се икономисват много средства. Тази зелена маса след като леко завехне закопана на 10 см. в земята подготвя чудесно почвата, така че след 20 дни каквото и да се засади ще поникне. Ако по този начин вкарваме биомаса през пролетта и есента каквато и да е земята след няколко години ще стане абсолютно плодородна. За целта в стопанството на Димитър Стоянов се правят отделни прегради с компост, който е готов за наторяване и с качества по-добри от всеки изкуствен тор. Ако зелената маса е била заразена с някаква болест, тя не се използва за кампост.

В биофермата имат и личен метод за засаждане на овощни дървета. Известно е от източната медицина, че върху дланите и стъпалата на човек се намират точки свързани с всички вътрешни органи. Когато се засажда дървото босите крака отъпкват корените, а клоните се докосват с ръце. По този начин подсказваме на дървото какви са нашите здравословни проблеми, а то ни дава такива плодове, които ни помагат да го подобрим здравословното си състояние.
[B%]Дървото трябва да е в дълбока яма,[%B] защото го подготвяте за здрав растеж, а поливането трябва да става през тръба, която отвежда водата директно в корена вместо да поливате отгоре. По този начин корена се стреми да расте дълбоко и дървото ще е здраво дълги години. Също така според биодинамичното земеделие вредни растения в градината няма. Плевелите се наричат съпътстващи растения и има определена функция. Само когато се размножават прекалено много и има опасност да задушат основните растения, тогава се премахват като се напръскват с тинктура направена от същите тези плевели. По същия начин се постъпва и с птици, бозайници или насекоми „вредители”. В градината се поръсва прах от изгореното животно и така то не се появява с години.
Тук се прилага и така наречената [B%]алелопатия[%B] /растение пази растение от вредители/. Например, засадени заедно морковите пазят лука от луковата муха, а лука излъчва вещества, които предпазват морковите от изгризващите ги организми. Същият ефект се постига при засаждането на ягоди в съседство с лук.

Работата в стопанството намалява, ако се спазва и изискването за точното време на дадено действие в градината. Това става като се съветвате със специален биодинамичен календар изготвен от Мария Тун. Той показва астрономическото време когато е най-подходящо да се извършва засаждане, обработване и други дейности в градината, които се влияят от луната, слънцето, планетите и космическата енергия. Например, розовия цвят събран в точно определено време според календара дава най-добри качества на розовото масло. В това се е убедил и един от приятелите на чичо Митко производител от Казанлъшко, който получил 13% по-добри качества на розовото масло, прибирайки розовите цветове според календара. За сега сем. Стоянови са единствените в България, които прилагат биодинамичното знание за научна цел и постигат изумителни резултати.

Биодинамичната ферма на сем. Стоянови от с. Бачково
43047
 

Последни материали
Виж
Последна справка на БАБХ
Разпространение на вредителите в посевите в страната
Открития
Добавяйки калций в почвата, се намалява отделеният въглероден диоксид
Изгодно финансиране на групи и организации на земеделски производители
Решения на ЕК
Бюджетът на ЕС за иновации в екология и цифров преход се увеличава с още 1,4 милиарда евро
БАБХ
Ново огнище на птичи грип в Асеновград
Разкриха измама на стойност 1,7 млн. евро, свързана с проекти за напоителни системи
Свързани материали
Виж
Последна справка на БАБХ
Разпространение на вредителите в посевите в страната
Открития
Добавяйки калций в почвата, се намалява отделеният въглероден диоксид
Изгодно финансиране на групи и организации на земеделски производители
Решения на ЕК
Бюджетът на ЕС за иновации в екология и цифров преход се увеличава с още 1,4 милиарда евро
БАБХ
Ново огнище на птичи грип в Асеновград
Разкриха измама на стойност 1,7 млн. евро, свързана с проекти за напоителни системи
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини