Начало » Важно за фермера » Пчеларство
16.02.2010 г.

Мравчена киселина срещу вароатозата

В последно време особено актуални стават алтернативните средства за борба с вароатозата по пчелите. От една страна това се налага заради резистентността, която Varoa Jacobsoni развива към досега използваните акарициди. От друга страна третирането с екологични средства не води до натрупването им в пчелните продукти. Правилното й прилагане изисква точно определена доза, концентрация, температурен режим, начин на поставяне. Основното й предимство е, че тя не е токсична за пчелните продукти. Няма и данни за устойчивост на акара към нея. В научни публикации мравчената киселина е призната като органична киселина с висок противовароатозен ефект. Това се доказва и от практиката. Призната е и от биологичното пчеларство като субстанция, която не налага подмяна на пчелни пити, както например при ползването на синтезирани по химичен път ветеринарномедицински препарати. Освен, че е алтернативно средство против вароатозата, мравчената киселина има действие и срещу пчелната въшка, акарозата /трахейния акар/, восъчния молец, както и дезинфекцира кошера. В пчелните продукти се съдържа нормално количество мравчена киселина, тя не може да се натрупа, бързо се разпада и не вреди на консуматора. Все пак не може да се използва безразборно или по съвети на “опитни“ пчелари. Правилното й прилагане изисква точно определена доза, концентрация, температурен режим, начин на поставяне.
Точно затова е регистриран в България и присъства на пазара ветеринарно-медицински препарат ФУРМИТОМ.

Удобно и лесно се работи с него. Опаковката е достатъчна за 10 пчелни семейства. Една отделна плака се поставя върху рамките. Температурата на външната среда при поставянето на плаката трябва да е между +14 и +25 градуса Целзий. Първите 48 часа изпарението е най-силно и най-ефикасно. След това действието постепенно отслабва и дори плаката да остане в кошера не пречи.

Препаратът е с много висока акарицидна активност – той действа дори и в запечатаното пило. В нашата страна някои пчелари използват мравчена киселина по различни схеми. Препаратът е на българския пазар отскоро, но е добре познат на пчеларите, които произвеждат мед за износ. Това е готов, клинично изпитан, с доказана многостранна ефективност. ФУРМИТОМ има лесно за изпълнение упътване без какъвто и да е риск. Подходящ за млади, неопитни пчелари, които държат да произведат качествена продукция, както и за дългогодишни пчелари, спазващи традициите, но с поглед към новото - екологията. Той може да се използва и от позакъснели с третирането напролет пчелари, които се притесняват да ползват каквото и да било, за да няма остатъчни количества в меда. Следва да се има предвид, че подобно увреждане може да се появи и при ползване на алопатични ветеринарномедицински препарати от рода на пиретроидите или други органични киселини, ако не се спазват упътванията или ако въпреки упътванията, лекарството е токсично за пчелите в лекарствената доза. При всички случаи обаче, следва да се има предвид, че противовароатозната терапия следва да се прилага овреме, за да се осигури здрава зимна генерация пчели, а не да се прилага през октомври след излюпване на пилото, когато е късно.

Мравчена киселина срещу вароатозата
92259
 

Последни материали
Виж
Иван Капитанов е назначен на длъжността заместник-министър на земеделието и храните
Димитър Главчев е предложил длъжността да заеме Георги Тахов
Изненадваща оставка на Кирил Вътев
С иззграждане на съоръжения за съхранение на зеленчука за 8 милиона евро
Румънски кооператив ще намаляват зависимостта от вноса на кромид
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Свързани материали
Виж
Загубите на пчелни семейства в САЩ скочиха до 48 на сто за сезон
Новите интервенции от 2023 г.
В пчеларството ще се покриват 90% от разходите за лекарства и за лабораторни анализи
Вароатозата в региона е довела до значителна смъртност през есента
В Кюстендилско разходите за зазимяване на пчелните семейства са скочили 2 пъти
На семинар на Димитровден
Нови биогенни лекарства за лечение на вароатозата представят в Кюстендил
Как се прави
Пролетно третиране и подхранване на пчелите
Екстракт от гъби Рейши предпазват от Вароатоза
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини