Десетки семейства от община Смядово, които отглеждат източнобалканска порода свине, са на път да унищожат стадата си и да оставят месото по поляните. Вече втора година свиневъдите чакат да бъде определена лицензирана кланица, чрез която пък да продават вкусното месо в Европа. Точно от така наречените черни прасета се произвеждат деликатеси в Италия, пише в. Стандарт.
Най-известната сред вкусните мръвки е шунката прошуто. Търговци обясняват, че бутовете на тези меса се отлагат да узреят в пещери и че пазарът в Италия е най-заинтересован от нашенските мръвки. Няма как българското месо да бъде изнесено легално, защото чакаме одобрение за евентуален експорт, обясняват от асоциацията за развъждане и съхранение на източнобалканската свиня. Само до преди няколко години в Шуменско е имало 300 стада от полудивите свине, а сега са останали около 28, жалват се свиневъди. Ще ни принудят да изпозастреляме прасетата, защото всеки ден искат храна и вече сме пред фалит, заяви Станка Иванова от Смядово. Нейни колеги в бранша пък вече са започнали да кастрират женските прасета, тъй като не могат да насмогнат със средства за отглеждането на животните.