Начало » Новини » Страната
17.12.2009 г.

Обзор на пазара на роторни брани - II част

Те са били и продължават да бъдат едни от ключовите машини за предсеитбена подготовка . Високите скорости водят до повишаване на производителността

[B%]KVERNELAND[%B]
В резултат на съвместната работа на конструкторите от отделите „Почвообработка” и „Сеитбена техника” бе създадено ново поколение сгъваеми роторни брани Kverneland. Новата серия поставя нови хоризонти в диапазона на мощностите до 350 к.с. Серията F 35 включва два модела с целна рама, самоносещ картер и ротори, поставени на конични лагери. Благодарение на мощното дъно на картера с дебелина 10 мм и валовете на роторите с диаметър 60 мм, а също на лагерите браните NG-S осигуряват сигурна работа в тежки условия дори при наличието на много камъни. Леките модели от серията имат картер с дебелина на дъното 6 мм. При сгъваемите роторни брани от новото поколение се използва същия набор от валове, който се поставя на браните с целнометални рами.
Здравата трансмисия с централен тристепенен редуктор, стабилен механизъм на окачването, а също интелигентно паралелограмно окачване на валяците, движещи се по следата, осигурямат перфектна работа на машината и удължават срокът на тяхната експлоатация. За намаляване на времето на престой при смяната на износващите се детайли двете серии са оборудвани с бързо сменящи се зъби със системата Quick-Fit. Благодарение на малкото разстояние между работните органи (25 см) на един метър могат да работят 8 зъба, което осигурява добро изравняване на повърхността на полето при незначителна мощност на трактора. Винтовото поставяне на зъбите способства за задържането на постоянна дълбочина на обработка на почвата. Роторните брани с целна рама Kverneland се предлагат в три серии с работна ширина от 2, 5 до 4, 5 м.

[B%]LEMKEN[%B]
Всеки клиент на Lemken може в рамките на двете налични серии да намери подходящата за него роторна брана. За трактори с мощност от 60 до 140 к.с. се предлагат леките брани Zirkon 7 с целна рама и работна ширина от 2,5 до 4 м. за постигането на по-висока производителност и за работа при тежки условия с по-мощни трактори са браните Zirkon 10. Тази брана се предлага в прикачен и полуприкачен вариант с целнометална или сгъваема хидравлично рама и работна ширина от 3 до 6 м. Мощността, необходима за агрегатирането на Zirkon 10 е 90-320 к.с. Основен елемент на двата модела роторни брани е закритият целнометален редуктор, произведен от специална стомана, с дебелина на стените 8 мм. Корпусите на лагерите за зъбите се произвеждат на специални обработващи центрове. Тази скъпоструваща технология гарантира точното поставяне на лагерите и осигурява плавният ход на браните Zirkon. Четирите ротора на един метър работна ширина осигуряват интензивно обработване и размесване на почвата. Зъбите на ротора са поставени с изместване, за да могат да работят последователно един след друг. По този начин, дори при тежки условия се осигурява равномерен поток на мощността. Разположените по този начин зъби способстват за равномерното движение и предпазват браната от възникването на вибрации. Моделът Zirkon 7 в стандартно изпълнение е окомплектована със сменящи се звезди в комбинация 21/23. При препоръчваният брой на оборотите на силоотводният вал от 1000 об/мин, честотата на въртене на ротора е 365 об/мин, а при обратна комбинация на звездите – 438 об/мин. Роторната брана Zirkon 10 има двустепенен редуктор Dual-Shift. При 1000 об/мин на силоотводният вал в зависимост от степента честотата на въртене на роторите е 330 или 440 об/мин. В редукторът Dual_shift посоката на въртене на роторите може да бъде променена. По този начин, заточените от двете страни универсални зъби могат да бъдат използвани както с активен, така и с пасивен ъгъл на атака. Пасивно поставените универсални зъби изравняват по-добре повърхността на полето, камъните при това остават в почвата. Активно поставените, както при култиваторите зъби са се доказали при сеитбата върху мулч, благодарение на интензивното разбъркване на почвата и растителната покривка. Изкованите от стомана режещи зъби на браната Zirken 7 имат резба, с помощта на която се закрепват за ротора. При браните Zirkon 10, оборудвани с бързосменяеми зъби, всяка двойка зъби се закрепва на ротора само с помощта на един предохранителен щифт. Поради това замяната може да става без използването на инструменти за броени секунди. Изкованите от стомана зъби с дължина 370 мм имат висока издръжливост и дълъг срок на живот.

[B%]POTTINGER[%B]
Автрийската компания предлага три модела ротони брани. Моделът L се произвежда с десет или дванадесет ротора с работна ширина 2,5 и 3 м. моделът Lion 100 (2, 5 и 3 м) има осем или десет ротора, осигуряващи качествена обработка на почвата. Моделът Lion 1000 има работна ширина от 3 до 6 м. Версиите с работна ширина 3 и 4 м. имат целна рама, а останалите – сгъваема. Корпусите на лагерите се заваряват в рамата и едва след това постъпват в обработващия център. По този начин се осигурява много плавно движение и дълъг живот. Роторите са поставени в масивни лагери. Долният лагер е разположен в непосредствена близост до зъбите, което значително намалява натоварването. Последващото уплътняване на повърхността на полето се осигурява от агрегираният с браната валяк. Универсалните зъби за обработка на мулч могат да се поставят както с активен, така и с пасивен ъгъл на атака. С тях може да се оборудват всички модели. Устройството за бърза смяна на зъбите позволява монтирането им да става без инструменти.

[B%]RABEAGRI[%B]
Зъбите на роторната брана Corvus (2, 5 и 8 м) на компанията Rabe agri са поставени с пасивен ъгъл на атака, а зъбите на браната Corvex Р – активен (агресивен) ъгъл на атака. Опционално всички машини могат да бъдат оборудвани с устройството за бърза смяна на зъбите Multi-Fix и зъби с активен ъгъл на атака. Компанията произвежда три модела брани за агрегатиране с трактори с мощност от 180 к.с. до 380 к.с. Сгъваемите модели се маркират с буквата К. Голямата шарнирна рама, на която са монтирани страничните секции осигурява сигурно движение по пътната мрежа. Режещите зъби на браната се поставят в масивната главина на устройството за бърза смяна Multi-Fix. Бързозаменяемите режещи зъби могат да се поставят както с пасивен, така и с активен ъгъл на атака. За повишена издръжливост повърхността на зъбите е подсилена. Компанията има в асортимента си шест различни валяци с диаметър 500 мм. Rabe произвежда и серията Toucan с модернизирана рама за закрепване на зъбите. Браните Toucan се произвеждат с работна ширина 2,5, 3 и 4 метра.

[B%]REGENT[%B]
Компанията предлага широка гама роторни брани за трактори с различна мощност. Машините KSE 2500 и 3000 (2,5 и 3 м) имат работеща в маслена вана трансмисия, задвижвана от силоотводният вал. Те могат да работят със силоотводен вал, имащ честота на оборотите 540/750/1000 об/мин. Роторите са поставени на конични лагери. Моделите Orbit 3000S и Orbit 4000S се отричават от моделите Orbit M с удвоена дебелина на картера на трансмисията (8 мм). Orbit 4500VS допълва тази серия роторни брани с работна ширина 4,5 м. шарнирните модели KSE 5000 М-НК и KSE 6000 М-НК, сгъването на които става с помощта на хидравличен цилиндър, са оборудвани с редуктор за работа със силоотводен вал с честота на оборотите 1000 об/мин. Режещите зъби са произведени от подсилена стомана и имат по-дълъг срок на живот. Зъбите се монтират с помощта на болтове и гайки. Серийно моделите Orbit се произвеждат с пасивно поставени зъби, опционално се предлагат зъби за работа по мулч. Отскоро е въведено устройство за бърза смяна на зъбите. За особено тежки условия на работа се предлагат бронирани зъби.

[B%]SULKI BUREL[%B]
Sulki произвежда серията роторни брани Cutiline HR с работна ширина от 2,5 до 6 м. Отличителните признаци на серията са четири ротора на квадратен метър и бързосменяеми зъби. Роторната брана както и преди работи в комбинация със сеялка, оборудвана с подемен механизъм или с полуприкачна пневматична сеялка. През последните години се увеличи търсенето на механичните полуприкачни агрегати в комбинация с роторна брана. Те осигуряват оптимално разпределение на теглото на машината. Очевидно, лъвската част на пазара и за напред ще принадлежи на триметровият вариант, но благодарение на по-мощните трактори ще е необходим по-голям бункер за семената (1000 литра). Както показва опитът на Германия, малките стопанства предпочитат машини с работна ширина 3 метра, докато големите проявяват интерес към прикачните пасивни сеитбени комбинации. Като допълнително оборудване се предлага голям избор на уплътняващи валяци, расте търсенето на подсилени зъби, устройството за защита от камъни и изравняващите летви. Полуокачните машини на Sulki не използват както преди триъгълен механизъм на окачването, а с цел на преразпределяне на теглото от роторите към уплътняващите валяци се съединява с трактора с обикновен прикачен механизъм.

[B%]UNIA[%B]
Роторни брани произвежда и полската компания „Уния”. Тя предлага машини с целна рама и работна ширина от 3 и 4 м. Машините имат здрава конструкция и са предназначени за агрегатиране с трактори от горния клас мощност. Така например, триметровата брана с уплътняващ валяк тежи 1 310 кг. Машините могат да се оборудват с уплътняващи валяци, а също и с валяци с тръбовидни или гумени клиновидни дискове. Сеитбените машини с помощта на теглителното съединение Hitch могат да се агрегатират в прикачен или полуокачен вариант.

[B%]VOGEL&NOOT[%B]
Австрийският производител предлага четири серии роторни брани. Найлеката серия Terramat L е предназначена за трактори с мощност до 120 к.с. тя се предлага във варианти с работна ширина от 1,5 до 4 м и има стандартно механично задвижване. Това е едностепенна трансмисия с постоянен брой на оборотите.

Tеrrano Hydro е машина от среден клас за агрегатиране с трактори с мощност до 240 к.с. с работна ширина от 4 до 6 м и хидравлично сгъваема рама. Към средният клас се отнася и роторната брана Arterra MS, предназначена за трактори с мощност до 160 к.с. Тя се произвежда с работна ширина 3 и 4 м. Устройството за защита от камъни е серийно. Браните имат дълги режещи зъби (340х15 мм), и опционално, устройство за бърза смяна на зъбите. За трактори с мощност до 230 к.с. е браната ArterraGrip, която има много здрава конструкция и типични за роторните култиватори характеристики. Произвежда се с работна ширина от 3 до 4 м.

Обзор на пазара на роторни брани - II част
5219
 

Последни материали
Виж
Предстоящо
На 26 април награждават победителя в конкурса за иновативно предприятие
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Свързани материали
Виж
Предстоящо
На 26 април награждават победителя в конкурса за иновативно предприятие
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини