"В момента се спекулира относно качеството на пшеницата от новата реколта. Жътвата в Добруджа тепърва започва, а на много места зърното все още се налива. Няма още анализи и фактори за показателите на пшеницата. Всички говорят за високо качество, но никой не казва нищо конкретно. За мен смущаващо се изсилват нещата. Миналата седмица ви казах, че реколтата тази година ще е с 20 на сто по-малко, но тези оптимистични прогнози се изпариха. Добивите от пшеница ще са с 25% по-ниски от миналата година." Това заяви ст.н.с. д-р Николай Ценов, зам.-директор на Добруджанския земеделски институт край Генерал Тошево, цитиран от вестник Монитор.
В същото време арендатори от Добричко коментираха, че в региона около 60 на сто от пшешницата ще е с добри показатели: протеин - 12,5; мокър глутен - 28-30 и 80 хектолитрово тегло. Останалите 40 процента от зърното ще е фуражно, защото не е третирано срещу житна дървеница. Във вътрешността на страната, особено в регионите на Разград, Плевен и Монтана стопаните не пръскат нивите срещу вредителя и зърното става убодено - тоест веднага се превръща във фуражно. От една седмица дъждовете в Западна България допълнително влошават качеството на житото.