Виолета Стоянова
Рапицата се превръща в предпочитана култура за все повече български фермери заради добрата цена, която се поддържа вече няколко поредни години. Преди години рапицата беше отхвърлена като култура, невъзможна за отглеждане в нашата страна, най-вече заради характерните за страната ни засушавания. Проблемът със зимните студове и със засушаването обаче вече е решен, стана ясно на демонстрациите, организирани от “Пестицид” ООД. Фирмата е вносител на френските хибридни сортове, предлагани у нас с марката PAU Semences.
Над 130 фермери имаха възможност лично да се убедят в добрите резултати, постигнати в български условия.
“Ние знаем, че един фермер и производител трябва да е сигурен, че това, което му се предлага е със 100% гарантирано качество.”, е мнението на г-жа Блага Андреева, управителка на фирма “Пестицид”. Това е причината фирмата да направи мащабни опитни полета из цялата страна. Навсякъде резултатите са отлични, а за да се убедят фермерите в предимствата на тази култура, бяха организирани демонстрации в районите около Разград и полето до с. Варненци.
Рапицата, избуяла почти до човешки ръст, вече е готова за прибиране. И на двете полета резултатите са много добри, въпреки различните почвени и климатични условия.
“Това, което показваме по отношение на рапицата е, че няма провал – няма измръзнали и несполучливи опити. Миналата година фирмата предложи на пазара два хибрида – Сафир и Елит, а тази година имаме още 4 нови хибрида - H-82, H-85, H-84, H-85, но вече също се предлагат. Така от тази година „Пестицид” мощно навлиза на пазара с голяма хибридна гама семена рапица.”, каза г-жа Андреева пред присъстващите на демонстрацията фермери.
За да се удължи времето на жътвата и да се намалят загубите при прибиране, агрономите на “Пестицид” препоръчват и при рапицата да създаде сортова структура, каквато има при царевицата. А именно, да се отглеждат набор хибриди – ранни, средно-ранни, средно-късни и късни. На полетата на фирмата може да се види целия набор от хибриди. От ранния Елит, през средно-ранния С – Сафир до най-късния H-82.
[B%]Защо наричат рапицата “култура на бъдещето”?[%B]
У нас тази култура все още се подценявана, но тя е стратегическа в световен мащаб. Заради използването на рапицата като маслодайна и като енергийна култура, площите с нея в световен мащаб бързо нарастват. А увеличеното търсене определя и по-високата цена. България също е част от тази тенденция. И у нас в последните няколко години рапицата има много добра цена, по-добра от тази на слънчогледа, както и по-големи добиви. Това вероятно се дължи на факта, че в България зимите не са така сурови. А и сухоустойчивите френски сортове решават проблема със засушаването. Подходящи сортове, подходяща агротехника, добри добиви, добра цена и добра печалба. Това е формулата, която превръща рапицата в културата на бъдещето.