Начало » Важно за фермера » Пчеларство
16.06.2009 г.

ПЧЕЛАРСТВАНЕ ЧРЕЗ САМОСМЯНА НА МАЙКАТА В ДАДАН БЛАТОВИ КОШЕРИ

Според Лонин нормално силното пчелно семейство, е необходимо да има 60 000-70 000 пчели. Това количество не е възможно да се постигне в обикновения Даданблатов кошер с един или два магазина. Обемът не достига. За да се отгледат такива количества пчели със самосмяна на майката е необходим 4 корпусен кошер ДБ с магазини с 12 пити, или 5 корпусен ДБ с 10 пити. Към тях следва да има две хранилки (едната от тях за поилка) и две ханеманови решетки (ХР).

Пролетта при първото облитане Лонин затваря долната прелка и отваря само горната. При студено време отваря горната прелка само на 1/3 и постепенно след затоплянето и я отваря изцяло. Пролетта пчелите отглеждат повече пило при отворена само горна прелка. При облитането не почиства снега около кошера. Смята, че здравите пчели, макар и да кацат върху снега, се завръщат в кошера. Върху снега остават само старите и болни пчели. Смята, че това е полезно за очистването на кошера от нозематозните пчели. По време на облитането почиства дъната, стеснява и затопля, а също така поставя лентите с препарат за борба с акара. Върху рамките поставя питки твърда храна така, че да попадне над кълбото. В едната хранилка налива вода, която впоследствие долива. Не проверява дали има пило и храна в питите. Отвън обвива кошерите с полиетилен, който закрепя плътно до стените с помощта на кабари.

След 7-10 дни от облитането, поставя разпечатана пита с прашец и мед и я напръсква с топла вода. Поставя я втора или трета от края на стената. След неделя добавя втора разпечатана пита, като за целта изважда празна или пита с малко мед. Следи за питката върху рамките и при необходимост добавя и долива вода в едната хранилка. Ръководи се от правилото, че няма по-лошо нещо за пчелите да останат през пролетта с малко храна. След 20 дни от облитането, поставя от двете страни до пилото разпечатани пити с мед и прашец, като при необходимост изважда малко медови пити. При затоплянето на времето и началото на лятото подхранва пчелите с захарно меден сироп (захар 1:мед 1:вода 2) или със захарен сироп (1:1) (0,5 л.дневно) или със захарно медово тесто.

След 25 дни от облитането, изважда лентите с препарата за борба с акара. През пролетта разширява пчелните семейства с изградени пити или восъчни основи, като ги напръсква с топъл сироп. Разширението върши когато на ограничителната дъска се натрупват много пчели и пило се появи на втората пита от края. Определя необходимостта от разширение рано сутрин. Стреми се да не пуши пчелите с пушилката.

В края на април, а за по-слабите семейства в началото на май, когато пчелите запълват 12 пити и 8-9 пити с пило, поставя втори корпус. При това в първия (долния) корпус поставя първо изградена кафява празна пита. До нея 6 пити с восъчни основи, две пити изградени кафяви празни, една пита с майката с открито пило и пчели, пита с пчели и мед и накрая пита с открито пило и пчели. Над първия корпус поставя втори, който има 5 пити с пчели и мед, до тях пита с запечатано пило, пита с восъчна основа и накрая пита с пчели и незапечатано пило. Между двата корпуса поставя ХР. Отваря само прелката на долния корпус. Във втория корпус изрязва търтеевото пило. Отгоре покрива с платно или зебло, в което оставя два отвора за двете хранилки, едната за вода и втората за сироп. Под платното (зеблото) оставя две кутийки с настърган восък от светла пита. Този восък се използва от пчелите за доизграждане на повредени от пчеларя пити. Двете хранилки завива отново със зебло. Над него поставя възглавница за затопляне и най–отгоре - горния капак. Отстрани завива корпусите с найлон, който закрепя плътно до стените с кабари. Прелката на горния корпус е затворена. Долната прелка на първия корпус е затворена също. Остава отворена само горната прелка на долния корпус. След 2-3 дни проверява восъчните стърготини и при необходимост добавя нови.

След поставянето на втория корпус, първите 4-5 дни подхранва с по 1 л захарен сироп 1:1 или смес от захар,мед и вода (1:1:2). Под зеблото над питите добавя твърда храна до 2 kg, която се използва за около 2 седмици. Продължава да дава вода на пчелите в едната от хранилките. Не по-късно от 10-11 дни след поставянето на втория корпус, проверява за наличието на маточници в него. Едновременно изрязва наличното запечатано търтеево пило. Сваля втория корпус и през ХР проверява дали са изградени питите с восъчните основи в първия корпус. В случай, че не са изградени изважда ХР и качва неизградените пити с восъчни основи във втория корпус. От него сваля изградени пити в първия корпус. Връща ХР и поставя втория корпус.

Наличие на маточници във втория корпус или липса на яйцеснасяне показва, че няма майка във втория корпус и разширяването на пчелното семейство е успешно. Наличните маточници изрязва или помества в клетки за отглеждане на майки. Наличието на яйцеснасяне показва, че във втория корпус има майка. Там тя е останала още при формирането на втория корпус или се е промушила покрай или през ХР от първия корпус. При откриването на майка във втория корпус я покрива с изолираща клетка и цялата пита връща на мястото й в първия корпус (третата отляво), като изважда от там изградена пита. От в. Пчела и кошер

ПЧЕЛАРСТВАНЕ ЧРЕЗ САМОСМЯНА НА МАЙКАТА В ДАДАН БЛАТОВИ КОШЕРИ
26168
 

Последни материали
Виж
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Унгария остави в сила забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна, въпреки решението на ЕП
Гълъби по манастирски
Свързани материали
Виж
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Унгария остави в сила забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна, въпреки решението на ЕП
Гълъби по манастирски
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини