През първите три седмици гъсетата трябва да се хранят със стартерни смески, за предпочитане на гранули, а след това им се дава смеска за подрастващи. От втората седмица вече може да им се слага ситно нарязана зелена трева – люцерна, детелина, житни треви и други. Може да я получават самостоятелно или примесена с концентрирани фуражи. В по-малките ферми е по-лесно да се разнообразява храната на гъсетата. Полезно е да се включват храни от животински и растителен произход, например сено, брашно от грах, бакла или други бобови фуражи, смлени препечени кости, креда и други.
Оставените за разплод гъсета, както и разплодните гъски в непродуктивния период трябва да се отглеждат пасищно, което е по-икономично за фермера. В тези случаи се ограничават концентрираните фуражи или смески (с тях трябва да се осигурява около 13 на сто суров протеин и 2500 ккал. обменна енергия). Ако пашата е обилна или фермерът разполага с повече зелени фуражи, концентрираните може да се намалят до 60-80 грама дневно.