Потребностите на пъдпъдъците от хранителни вещества са много високи, особено за нископродуктивните породи и линии в породите и са близки до тези за пуйчетата. Младите пъдпъдъци се нуждаят през първите три седмици от развитието си от дажби, богати на хранителни вещества. Те трябва да съдържат 25-27 на сто, а според някои изследователи – и до 30 на сто суров протеин. Над триседмична възраст тези потребности се намаляват до 20-22 на сто. В дневната дажба на носачките суровият протеин е 20-22 на сто, но при носачките, които снасят всеки ден той може да достигне 24-25 на сто при съдържание на обменна енергия 10,92 МДж. Когато се използват по-високоенергийни комбинирани фуражи, те затлъстяват, ЧЕРНИЯТ ИМ ДРОБ СЕ ДЕФОРМИРА И СЕ ПОВИШАВА СМЪРТНОСТТА НА СТАДОТО
Приготвянето на малки количества комбинирани фуражи създава проблеми на фуражните заводи. Като варианти се използва хранене с комбиниран фураж за пуйчета, а при опасност от затлъстяване – с фураж за пилета бройлери предстартер или стартер. През първите две седмици пъдпъдъците се хранят по 5 пъти в денонощието, през третата – 4 пъти и от четвъртата – 3 пъти. През петата и шестата седмица някои по-скорозрели птици могат да пронесат по-рано. Това може да се избегне, като на групите се дава фураж със съдържание на 18-19 на сто суров протеин. При получаване на нова партида комбиниран фураж, независимо от това дали е направен по същата рецепта или с по-ниско съдържание на хранителни вещества, той се дава с преход поради различните вкусови качества и хранителна стойност, към които пъдпъдъците са много чувствителни и може да предизвикат стресови състояния. На всеки два дни количеството на новия фураж се увеличава – първите два дни с 25 на сто, през третия и четвъртия – с 50 на сто, през петия и шестия – със 75 на сто за сметка на стария фураж, след което се дава новият.
УГОЯВАНЕТО НАПЪДПЪДЪЦИТЕ ЗА МЕСО ПРОТИЧА ЗА 5-6 СЕДМИЦИ и се състои от три периода:
ПЪРВИ ПЕРИОД – до 21-дневна възраст смеските трябва да съдържат около 25 на сто суров протеин и около 3000 ккал. обменна енергия.
ВТОРИ ПЕРИОД – от 22-дневна до 28-дневна възраст – 20 на сто суров протеин.
ТРЕТИ ПЕРИОД – от 29-дневна възраст до 3540, рядко до 45-дневна възраст – 16-20 на сто и 3100-3200 ккал. обменна енергия. С други думи – с по-малка белтъчна стойност и по-високо енергийно съдържание. При използване на едни и същи фуражи протеиновото им съдържание може да се намалява, а енергийното да се увеличава, като ЧАСТ ОТ КОМБИНИРАНИТЕ ФУРАЖИ СЕ ЗАМЕНИ С ЯРМА от житни култури – царевица, ечемик, пшеница, овес, ръж – поотделно, или смлени заедно.
Ако се изхранва комбиниран фураж за бройлери, съдър-жанието на протеин може да се увеличи, като в дажбата се включат 20 на сто сухо мляко, 5 на сто сухи дрожди, 5 на сто сухи ядки, шротове и други. Пъдпъдъците са много чувствителни към начина, по който им се подготвя предлаганата храна. Тя трябва да бъде чиста и прясно. Концентрираните фуражи (смеските) се дават само в сухо състояние. Когато пъдпъдъците се отглеждат с любителска цел или за лични нужди, вместо комбинирани фуражи може да се направят смески с участието или без участието на фабрични фуражи. Домашно направените смески трябва да съдържат около 40 на сто зърнени смески, 30 на сто белтъчни съставки, 30 на сто сочни храни и 1-3 на сто минерални и витаминни добавки. Подходящите храни са: ярми от пшеница, царевица, ръж, грах, фий, ленено и конопено семе, соев и слънчогледов шрот, извара, фуражни дрожди, месо от прясна риба, люцерна и люцерново брашно, коприва, моркови, зеле, креда, варовик дикалциев фосфат и други, използвани в птицевъдството.
Енергийното равнище може да се увеличи, като към смеските се прибавят до 5 на сто пресовани пръжки. Разбира се, че при това хранене няма да се постигнат резултатите, които би осигурило хранене със заводски пълноценни комбинирани фуражи. От в. Гласът на фермера