05-12-2003 г. В Хасково заработи най-модерното млекопреработвателно предприятие на Балканите „Българско сирене" ООД, изградено за рекордно кратък срок от 10 месеца по програма САПАРД. Оборудването му е изработено от български фирми, сертифицирани за работа по европейски стандарти. До края на годината „Българско сирене" очаква да получи лиценз за износ в страните на Евросъюза. Първата продукция ще замине извън границите на страната ни за Италия. Съвместно с италиански специалисти тук се произвежда твърдо сирене „Адреано". Гамата от продукти ще се обоготява съвместно с италиансия консорциум „Агрилат", научихме от в. Земя. Капацитетът на фирмата е преработването на 60 т мляко дневно. Част от предвидените 6 млн. лв. за допълнителни дългосрочни инвестиции ще бъдат насочени към създаване на 45-50 семейни ферми с по 25-30 крави, от които ще се изкупува млякото. „Българско сирене" е най-големият инвестиционен проект от общо отпуснатите по програмата 25 млн. лв. в Хасковска област.