Начало » Новини » Страната
20.02.2009 г.

Николай Романов: Фермите могат да произвеждат млечни продукти, но не веднага

От около седмица в сектор животновъдство има нова актуална тема - създаване на национално законодателство, което да позволи на дребни производители да преработват и да продават сами продукцията си. Разбира се, при спазване на хигиенните изисквания на ЕС. Сред посочените аргументи е това, че качественото мляко не зависи от размера на фермата, а от създадените в нея условия, контрола и мотивацията на фермера за развитие и инвестиции. Дали е възможно фермите да започнат да произвеждат млечни продукти, а фермерите да станат екологични млекопреработватели - с тези въпроси се обърнахме към Николай Романов, председател на Регионалната асоциация на млекопроизводителите в Плевен, пише в. Посредник.

- Г-н Романов, какъв е вашият коментар на новата “бомба” - да произвеждате млечни продукти направо във фермите?

- От една страна се забранява отглеждането на животни в населените места, а от друга има разписани правила, според които ферма е до пет животни. Е, кой стопанин с до пет крави ще излезе извън населеното място да прави тепърва ферма? Има много противоречия в нормативната база. Капакът е “бомбата”, за която говорите - ферми с по 5-6 крави, регистрирани в населените места и отговарящи на изискванията на ЕС, да започнат да произвеждат млечни продукти. Да, но има нещо важно, за което отново не се говори - ЕС има програми за финансово подпомагане за самозадоволяване. Значи, ЕС подпомага финансово хората с по няколко животни, а в България буквално ликвидират дребните стопанства, тоест ликвидираме поминъка на хората.

- Имат ли условия фермите, за да се произвежда в тях качествена млечна продукция?

- Условията се създават на базата на програмите, които финансират. Но до фермерите, както знаете, парите все не стигат. Като прибавим и това, че в момента заради световната финансова криза банките не отпускат кредити, картинката става ясна за всеки. Как да обезпечи един фермер кредит от банка - иска се 150% обезпечение, а банките земеделски земи или селски имоти не приемат като обезпечение. И пак влизаме в омагьосания кръг на българското фермерство.

Има и нещо друго - в ситуация на енергийна криза защо не си направи труда някой да пресметне колко електроенергия е необходима за производството на литър мляко, ако животните се отглеждат само във фермата и всичко трябва да им се доставя на място. Съвсем друго е и има много по-малко разходи, ако животните се извеждат на паша. Да, млякото като количество при паша е по-малко, но затова пък е по-качествено. И има значително по-малко консумация на електроенергия. Нали и Европа, и светът говорят за спестяване на енергия. А при нас се прокламира точно обратното.

- Това означава ли, че ако вие започнете да произвеждате сирене и кашкавал във фермите, продукцията ви ще е по-скъпа?

- По принцип по-качествената продукция е по-скъпа - така е навсякъде. По моя информация на европейските пазари екологичната натурална продукция е с 20-25% по-скъпа от промишленото производство.

- Готови ли сте в Плевенско да почнете производство във фермите?

- На този етап никой няма готовност да започне производство на млечни продукти във фермите. Първото, което трябва да стане, е да получим финансова помощ да приведем фермите според съвременните европейски изисквания. И оттам нататък да се говори за затваряне на цикъла на производство. Знаете, обаче, че парите, които реално трябва да дойдат във фермите, отиват или по-точно потъват някъде другаде. И прогнозирам, че ще дойде време, когато страната ще остане тотално без животни, тоест и без собствена млечна продукция. И тогава насила ще карат хората да гледат животни. Защо сега, когато имаме животни, властимащите не се замислят за бъдещите проблеми?

Веднага давам пример - с квотата. През 2013 година млечна квота няма да има. В крайна сметка квотата е ограничение. Ние сега въвеждаме квоти, без да сме подготвени за това - има много хора, които имат квота, а нямат животни, както и обратното - има хора с животни, които, обаче, нямат квота.

- Нали ви обещаха, че ще заработи реално идентификационният регистър?

- Обещанията не са като изпълнението. Обещаваха ни старт на системата още през септември миналата година, после трябваше това да стане през декември. Вече е средата на февруари 2009 година и все още няма реално действаща идентификационна система у нас. Сега пак се говори за система, но нищо не е направено.

- Тогава защо, според вас, се хвърля прах в очите на всички с идеята веднага да почнете да правите сирене и кашкавал във фермите?

- Има хиляди изисквания, които ние трябва да изпълним. Още толкова нормативно разпоредени неуредици или противоречия трябва да бъдат изчистени, за да започне изобщо процесът. Трябва да се седне на масата - учени, експерти, фермери - и да изчистят първо нормативната база, а след това да се говори за производство във фермите. Един прост пример - таванът на допустимите микроорганизми в млякото - до 100 хиляди могат да са те в кравето мляко, а до 1 милион могат да са микроорганизмите на единица в козето, овчето и биволското мляко според подписаните документи с ЕС. Да, но в самия ЕС такива изисквания има само за консумацията на сурово и полусурово мляко. Има предприятия, които работят с такова мляко - то само се овкусява, могат да се добавят плодове - и отива на пазара. В България, обаче, няма нито една мандра, която да предлага такива продукти, но изискванията сме ги подписали. В Щатите пък за продуктите от сурово или полусурово мляко допустимостта на микроорганизми е до 500 хиляди на единица.

Не може нищо да се прави без мисъл. Или на парче.

- Какво знаете за турския “рейд” в Плевенско?

- По линия на програма на ЕС за връзки с третия свят в България беше турска делегация, която имаше делови срещи в София. Занесох им млечни продукти от нашия регион, помолих ги да ги опитат и ги поканих в мандрите в региона. Посетиха мандрите в Обнова и Лесидрен и се надявам, че ще могат да се създадат търговски взаимоотношения. Това е начинът млекопреработвателите да реализират залежаващата в складовете продукция, да продължат да работят. Така и нашата продукция ще се изкупува и цените ще се вдигнат.

Надявам се да се случат нещата. Ако не, ще търсим отново варианти. Иначе ние сме обречени. Идва пролет и на нас ни трябват пари.

- Ако ви върна на субсидиите за произведено мляко, започнахте ли вече да подавате документи? И какво стана с искането ви за целогодишни субсидии?

- От вчера в Плевен вече има документи и фермерите от региона вече ги попълват и ги подават. Не мога да кажа какво ще се случи, но съм почти убеден, че ще е като всяка година - парите ще стигнат за 2-3 месеца. И толкова. Надявам се, че ще успеем до 28 февруари да подадем документите си.

А това, че никой вече дори и не говори за нашите искания, камо ли за тяхното изпълнение, означава само едно - затишие пред буря. Предстои ни да доуточняваме предстоящите протестни действия. Знаете, че планираме блокиране и на румъно-унгарската граница.

--------------------------------------------------------------------------------

Фермерите недоволни, министърът пак им обещава повече облаги

Броят на животновъдите, които ще получат достъп до субсидии на глава добитък, да се увеличи повече от два пъти е било решено на политически съвет на Министерството на земеделието във вторник вечерта. Министърът щял да изпрати искане за това до Брюксел. Схемата е безпрецедентна и показва усилията на аграрното ведомство да защити интересите на родните животновъди, заявяват от ведомството. И уточняват, че с 8 000 се увеличават само овцевъдите, които ще получат субсидия, след като прагът за изплащане е свален от 50 на 20 глави в стадо. Очаква се да бъдат разпределени около 18 милиона евро между 14 000 собственици на ферми за овце.

За пръв път е подготвена и схема за подпомагане и на животновъдите, отглеждащи кози. Писмо до Брюксел за включването им в субсидиите за овцевъдите ще бъде изпратено веднага, обещават от аграрното министерство.

От 20 на 5 глави е свален прагът за подпомагане на говедовъдните ферми. Изискването за всички получатели на субсидия на глава добитък е при проверките да са в наличност минимум 7% от заявените при регистрацията животни.

Отделно от субсидиите на глава добитък във вторник е гласувано да бъдат заделени 2 милиона лева за доплащане на овче и на биволско мляко. Причината е, че за производителите на тези два вида суровина парите обичайно свършват през април, а лактацията на животните започва по-късно.

От Ваня КЮРЧЕВА, в. Посредник

Николай Романов: Фермите могат да произвеждат млечни продукти, но не веднага
7432
 

Последни материали
Виж
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Свързани материали
Виж
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини