Липсата на български държавни стандарти за производство на млечни продукти, които съществуваха преди 20 години, създаде възможност в нашите млекопреработвателни предприятия да се произвеждат всевъзможни млечни продукти при запазване на наименованието „бяло саламурено сирене” и „кашкавал”. Така че, ако държим на качеството на нашите национални продукти, трябва да се възстановят дадените стандарти. Това каза в предаването “Преди всички” на БНР проф. Желязко Симов, шеф на катедра „Мляко и млечни продукти” в Университета по хранителни технологии, член на Управителния съвет на Националната асоциация на млекопреработвателите и един от съавторите на сегадействащия държавен стандарт. Старата рецепта за млечните продукти трябва да се актуализира съобразно европейските изисквания за качеството на суровото мляко, категоричен беше проф. Симов. Нищо не пречи както преди и малките, и средни предприятия да отговарят на държавните и европейски стандарти за производство. Но пречи единствено качеството на суровината – прясното мляко, което не отговаря на изискванията на ЕС. Това е и основната причина за протестите на българските млекопроизводители, съобщи Агенция Фокус.
Професор Симов заяви, че очаква в състава на инспекторите на млечните продукти да се включат и специалисти-технолози, които да „разгадаят” какво има в документите, по които се произвеждат уж бялото саламурено сирене и кашкавала. Той отбеляза, че Министерството на здравеопазването трябва да има предвид, че в България си има специален университет за обучаване на такива компетентни кадри, които могат да извършват всякакъв вид контрол и наблюдение.