Начало » Важно за фермера » Пчеларство
20.01.2009 г.

Стимулиране на пчелите в раннa пролет

Успешно да развием и подготвим пчелните семейства за отглеждане на пило

Добре подготвените през есенния период пчелни семейства с помощта на пчеларя са в състояние успешно да презимуват. Това може да се постигне само тогава, когато те са силни, имат млада пчелна майка, много млади пчели, добри по количество и качество достатъчни хранителни запаси от пчелен мед, пчелен прашец и сухо гнездо. В повечето райони на страната ни нуждите на пчелните семейства от пчелен прашец са най-големи в края на зимата. Тогава пчелите отглеждат пчелно пило и са необходими големи количества белтъчни вещества, които те могат да си набавят единствено от цветния и/или пчелен прашец и техните заместители.

Известно е, че пчелните семейства изпитват (ако можем да кажем) “белтъчен глад” през месеците февруари и март. Тогава пчеларят може да подпомогне семействата по следните начини, за да могат те да получат необходимите им белтъчини, които са крайно оскъдни в заобикалящата ги природа:

- Полутвърда храна (кърмова маса) с цветен прашец

Тя се приготвя по следната рецепта: 1 кг (предварително смлян) цветен прашец се смесва с 1 кг нектарен мед от здрави пчелни семейства и след това се разтапя на водна баня (до 42 градуса С).

Към разтопената смес се добавят 500 г преварена и изстинала вода и 1 г сол. Добре се разбърква до разтваряне на всякакви съставки. Към 7,500 кг пудра захар постепенно се добавя готовият разтвор, докато добие вид на тесто. Опакова се в полиетиленови или марлени торбички по 500 г. След това се разточват и полагат върху плодниковите (корпусните) рамки над кълбото, под възглавницата, двукратно или трикратно по 500 г в зависимост от силата на пчелните семейства (предварително надупчени едностранно).

- Полутвърда храна (кърмова маса) със сухо мляко

Приготвя се по следната рецепта: на 8 кг пудра захар, предварително смесена със сухо мляко “Нидо” на швейцарската фирма “Нестле” опаковка от 400 г (по 20 г за всяко пчелно семейство от млякото, обогатено с всички витамини и микроелементи) се добавят 1,9 кг пчелен мед (разтворен във водна баня до 42 градуса С) от здрави пчелни семейства и 100 г преварена вода. Всички съставки се смесват добре, докато добият вид на тесто. Опаковат се по описания преди това начин. Сухото мляко може да се закупи от търговските вериги “Била” и “Метро”.

- Полутвърда храна (кърмова маса) с извара

Приготвя се и опакова по същия начин както полутвърдата храна с цветен прашец без добавяне на сол, ако е слабо осолена. Използва се само прясно добита извара.

- Подхранване на пчелните семейства с натурален цветен прашец или заместителите му

За нуждите на 20 пчелни семейства се постъпва по следния начин: в един празен кошер (Дадан-Блатов или многокорпусен) се поставя предварително изработен стойка (етажерка), на която се нареждат 8 таблички с дълбочина 4 см. Последните е добре да се изработят от хром-никелова ламарина или стомана за хранителни цели. От двете страни стойката е направена стъпаловидно, за да могат на нея да се поставят табличките. Стойката е с 3 см по-тясна от вътрешния обем на кошера с магазините (корпусите). На входа на кошера се поставя миши предпазител. По този начин се изработва хранилка за пряко вземане на пчелите от табличките на цветния прашец. Зареждането й става веднъж седмично, като предварително прашецът се смила и се посипва в табличките. След привършването му те отново се напълват. Кошерите и магазините (корпусите) предварително се ремонтират, прогонват, дезинфекцират, боядисват. След това се слагат върху поставки, високи 25-30 см. От прилетната дъска до земята под наклон е нужно да се монтира дървена повърхност, върху която да кацат пчелите. Накрая се внася в него стойката и напълнените таблички с цветен прашец. Същата хранилка може да се зарежда със собствено изработен заместител на пчелния прашец. За целта се смесват 5 кг обезмаслено соево брашно (5-7%), 5 кг соево брашно с високо протеиново съдържание (48-52%), 1 кг бирена мая, 1 кг сухо обезмаслено мляко и 1 или повече килограма цветен прашец (ако има малки запаси от него). Всички съставки, които са на гранули, се смилат, след това се смесват добре и с така полученото брашно се напълват хранилките. Този тип хранилки имат следните предимство: пести се време за изработване и поставяне на полутвърдите храни; не се безпокоят излишно пчелните семейства; не се нарушава прополисовата запечатка между плодника (корпуса) и възглавницата; задоволяват се нуждите на пчелните семейства от цветен прашец или заместителите му, когато в природата няма необходимата цъфтяща растителност; пчелите вземат бързо и с желание прашеца от табличките; избягват се кражбите между пчелните семейства, които са характерни за този период; цветният прашец в хранилките остава сух, чист и недостъпен за мишките. Недостатъците на тези хранилки са, че пчелите не могат да вземат прашеца или заместителите му при лошо време, което не позволява летежа им.

Ясни са предимствата на описания начин на подхранване на пчелните семейства с белтъчни вещества и за отглеждане на пилото в този тежък период от живота им.

Той е удобен както за пчеларите любители, така и за професионалистите, отглеждащи голям брой пчелни семейства.

Наблюдателните пчелари са видели, че през февруари и март пчелите масово посещават местата, където се съхраняват смлени зърнени храни. По този начин те се стремят да набавят оскъдните по това време белтъчини.

Чрез провеждане на посочените пчеларски практики ще сме в състояние успешно да развием и подготвим пчелните семейства за първата главна паша.
 От в. Пчела и кошер

Стимулиране на пчелите в раннa пролет
61126
 

Последни материали
Виж
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Заек капама
Нова оценка
Перспективите за производство на зърнени култури в Южна Африка рязко се влошиха
Свързани материали
Виж
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Агростатистика
Малко над 21 хиляди пчелни семейства са унищожени през 2023 г.
Мошеници източвали средствата чрез договорки с ветеринари
В Сърбия откриха 400 000 несъществуващи субсидирани кошера
С лектори от Турция и Сърбия
Организираха пчеларски семинар в Търговище
Употреба на спирулина като добавка за медоносни пчели и ползите от зелени водорасли
История, позната на много фермери
Пчелари печелят дело срещу фонд „Земеделие” - като Давид срещу Голиат
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини