През последните години България е достигнала едно от първите места в Европейския съюз по производство на черен хайвер. Пред Агенция „Фокус” изпълнителният директор на Национална асоциация по рибарство и аквакултури в България Николай Кисьов обясни, че в момента страната ни се конкурира успешно единствено с Италия и Франция в областта на аквакултурата на есетрови риби, от които се получава ценният деликатес.
„По данни на асоциацията България заема лидерска позиция в наличната биомаса от есетрови риби, включително и при тези в полова зрялост, които могат да дават черен хайвер”, каза Кисьов, като обясни, че за да произвеждат хайвер, есетрите трябва да станат поне на седем-осем години.
Реалното количество на производството на есетрови риби у нас не е известно с точност, но приблизително е около близо 1 000 тона биомаса.
Повишеното производство, обаче, не е благодарение на държавата, а на няколко предприемчиви бизнесмени, които през последните години успешно са се ориентирали към производството на есетрите. Отглеждат се предимно есетрови риби от вида на моруната, руската есетра, пъстругата и чигата, от които се извлича хайверът. От скоро в България се отглежда и сибирска есетра. Предвидливите производители са овладели успешно най-напредничавите модерни технологии в отглеждането на рибите.
През 2008 г. един килограм от черния хайвер на едро е струвал над 2 000 евро, като цената му на дребно варира. Малка част от българското производство се пласира на вътрешния пазар, само в няколко елитни ресторанти и хотели. Останалата част се търгува на европейските пазари в Швейцария, Франция, Великобритания, а също така и на пазара в САЩ.
В световен мащаб търсенето на черен хайвер продължава да бъде неограничено заради намаляването на естествения ресурс от есетрови риби, твърди Кисьов.
Основен производител в брашна е „Есетра комерс” ЕООД от с. Болярци (Пловдивско), която е и най-големият производител на черен хайвер в страната. Освен че отглежда голямо количество есетри в няколко язовира, фирмата има и цех за преработка на черен хайвер, обясни Кисьов.
Заради трайно намаляване на есетровите видове в българските води от 2006 г. България наложи мораториум за улов на есетрови риби в Черно море. За река Дунав все още няма забрана. За сметка на това пък Румъния забрани улова на есетри още преди три години.