Начало » Новини » Страната
06.01.2009 г.

Николай Кисьов: „България е на челно място по производство на черен хайвер в ЕС”

Реалното количество на производството на есетрови риби у нас приблизително е около близо 1 000 тона биомаса

През последните години България е достигнала едно от първите места в Европейския съюз по производство на черен хайвер. Пред Агенция „Фокус” изпълнителният директор на Национална асоциация по рибарство и аквакултури в България Николай Кисьов обясни, че в момента страната ни се конкурира успешно единствено с Италия и Франция в областта на аквакултурата на есетрови риби, от които се получава ценният деликатес.

„По данни на асоциацията България заема лидерска позиция в наличната биомаса от есетрови риби, включително и при тези в полова зрялост, които могат да дават черен хайвер”, каза Кисьов, като обясни, че за да произвеждат хайвер, есетрите трябва да станат поне на седем-осем години.

Реалното количество на производството на есетрови риби у нас не е известно с точност, но приблизително е около близо 1 000 тона биомаса.

Повишеното производство, обаче, не е благодарение на държавата, а на няколко предприемчиви бизнесмени, които през последните години успешно са се ориентирали към производството на есетрите. Отглеждат се предимно есетрови риби от вида на моруната, руската есетра, пъстругата и чигата, от които се извлича хайверът. От скоро в България се отглежда и сибирска есетра. Предвидливите производители са овладели успешно най-напредничавите модерни технологии в отглеждането на рибите.

През 2008 г. един килограм от черния хайвер на едро е струвал над 2 000 евро, като цената му на дребно варира. Малка част от българското производство се пласира на вътрешния пазар, само в няколко елитни ресторанти и хотели. Останалата част се търгува на европейските пазари в Швейцария, Франция, Великобритания, а също така и на пазара в САЩ.

В световен мащаб търсенето на черен хайвер продължава да бъде неограничено заради намаляването на естествения ресурс от есетрови риби, твърди Кисьов.

Основен производител в брашна е „Есетра комерс” ЕООД от с. Болярци (Пловдивско), която е и най-големият производител на черен хайвер в страната. Освен че отглежда голямо количество есетри в няколко язовира, фирмата има и цех за преработка на черен хайвер, обясни Кисьов.

Заради трайно намаляване на есетровите видове в българските води от 2006 г. България наложи мораториум за улов на есетрови риби в Черно море. За река Дунав все още няма забрана. За сметка на това пък Румъния забрани улова на есетри още преди три години.

Николай Кисьов: „България е на челно място по производство на черен хайвер в ЕС”
17613
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини