Най-добре виреят сливите по поречията на реките и в планинските по-равни места. Не са подходящи ниските места в затворени котловини, където през зимата студът се задържа, а през пролетта падат чести слани. Ако имате избор предпочете източните, североизточните, северозападни и северни склонове. Тези изложения имат по-голямата въздушна и почвена влага. Нивото на подпочвените води не бива да е по-близо от 1,5 до 2 м от повърхността. Сливата е много чувствителен на преовлажняване на почвата.
Десетки сортове събират почитатели
Рут Герщетер е много ранен сорт. Едрите му плодове узряват в началото на юли. Основният цвят на кожицата е светлочервеникавокафяв, а покривният – пурпурно кафявовиолетов. Месото е бледо кафеникавожълто, плътно, сочно, с приятен аромат и освежаващ вкус, лесно се отделя от костилката. Плодовете са подходящи предимно за прясна консумация. Сортът е самостерилен. Добри опрашители за него са Алтанова ренклода, Габровска, Стенлей и Стринава.
Опал е шведски сорт, зрее около 20 юли. Плодовете са средно едри, имат овална форма. Кожицата е много тънка и нежна. Основният цвят е жълтозелен, а покровният - лилаво червеникав. Кожицата е покрита с обилен восъчен налеп и малки ръждиви точици. Плодовото е жълто до оранжево, плътно, сочно, сладко със слаба киселина, меден аромат и с отделяща се костилка. Започва да плододава още на третата година след засаждането. Плодовете са с добър вкус и са подходящи за прясна консумация и за консервиране.
Малвазинка е стар западноевропейски сорт. Плодовете са много едри, с кълбовидна форма. Кожицата е плътна, лесно се бели от плодовото месо, виолетово червено оцветена. Плодовото месо е златистожълто, сочно, сладко, с приятна киселина, с много добър вкус. Костилката се отделя лесно. Зрее в края на юли. Сливите са много подходящи за прясна консумация.
Чачанска лепотица е сръбски сорт. Плодовете зреят в края на юли. Те са едри, със закръглена форма. Плодовата кожица е тънка, основният цвят е син с тъмно лилави ивици, покрита е с восъчен налеп. Месото е светлооранжево, сочно, сладко, с приятен аромат. Сортът се самоопрашва. Плодовете са подходящи за прясна консумация, компоти, конфитюри, нектари, замразяване.
Зелена ренклода е стар сорт, чиито плодове узряват през втората десетдневка на август. Те са едри, имат сплеснато закръглена форма. Основният цвят на кожицата е мътно жълт, а покривният – слабо кафеникаво жълт, с руменина по огрятата страна и с подкожни точки, с восъчен налеп. Месото е светложълтеникаво, плътно, много сладко и сочно, нежно, с отличен вкус, отделя се напълно от костилката. Сортът е самостерилен. Подходящи опрашители са Стенлей, Алтанова ренклода, Кюстендилска синя слива.
Габровска е получен от кръстоска на Кюстендилска синя слива и Монфорска. Узрява през първата десетдневка на август. Плодовете са едри, овални, отстрани сплеснати, симетрични. Кожицата е тъмносиня, с дебел восъчен налеп. Месото е светложълтеникаво кафяво, нежно, плътно, сладко, отделя се напълно от костилката.
Сортът е самостерилен. Добри опрашители за Габровска са сортовете Стенлей, Стринава, Алтанова ренклода. Плодовете му се ядат както в прясно, така и в преработено състояние.
Стенлей е американски сорт, който зрее в началото на август. Има едри плодове с удължена обратно-яйцевидна форма. Кожицата е тъмнокафеникаво виолетово оцветена, а при пълна зрялост – тъмносиньо виолетова. Месото е светлочервеникаво жълто, плътно и сочно. Сортът е добър опрашител и е самофертилен. Плодовете са подходящи за консумация в прясно състояние, за приготвяне на компоти, сушени плодове, за замразяване, за конфитюр, мармалад, мус.
Алтанова ренклода е чешки сорт. Има едри плодове с красива външност. Узряват около 20 август. Плодовата кожица е светло червеникавожълта до светлооранжева, с много малки точици и плътен восъчен налеп. Месото е червеникавожълто, меко, много сочно и сладко. Сортът е самостерилен. Добри опрашители за него са Зелена ренклода, Нансийска мирабела, Кюстендилска синя слива.
Невена е създадена в Опитна станция по сливата в гр.Дряново. Плодовете са едри, имат обратно яйцевидна форма, узряват в началото на септември. Плодовата кожица е тънка, кафяво-виолетово оцветена, със слаб восъчен налеп, а месото е светложълто до оранжево, много сладко, сочно, с приятна киселина и аромат, с отлични вкусови качества. Плодовете са подходящи за прясна консумация, компоти, сладка, замразяване, нектари. Сортът е самостерилен, подходящи опрашители за него са Стринава, Габровска, Стенлей и Гуляева.