Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
23.09.2008 г.

Сливата не иска да е на “затворено”

Най-добре виреят сливите по поречията на реките и в планинските по-равни места. Не са подходящи ниските места в затворени котловини, където през зимата студът се задържа, а през пролетта падат чести слани. Ако имате избор предпочете източните, североизточните, северозападни и северни склонове. Тези изложения имат по-голямата въздушна и почвена влага. Нивото на подпочвените води не бива да е по-близо от 1,5 до 2 м от повърхността. Сливата е много чувствителен на преовлажняване на почвата.

Десетки сортове събират почитатели
Рут Герщетер е много ранен сорт. Едрите му плодове узряват в началото на юли. Основният цвят на кожицата е светлочервеникавокафяв, а покривният – пурпурно кафявовиолетов. Месото е бледо кафеникавожълто, плътно, сочно, с приятен аромат и освежаващ вкус, лесно се отделя от костилката. Плодовете са подходящи предимно за прясна консумация. Сортът е самостерилен. Добри опрашители за него са Алтанова ренклода, Габровска, Стенлей и Стринава.
Опал е шведски сорт, зрее около 20 юли. Плодовете са средно едри, имат овална форма. Кожицата е много тънка и нежна. Основният цвят е жълтозелен, а покровният - лилаво червеникав. Кожицата е покрита с обилен восъчен налеп и малки ръждиви точици. Плодовото е жълто до оранжево, плътно, сочно, сладко със слаба киселина, меден аромат и с отделяща се костилка. Започва да плододава още на третата година след засаждането. Плодовете са с добър вкус и са подходящи за прясна консумация и за консервиране.
Малвазинка е стар западноевропейски сорт. Плодовете са много едри, с кълбовидна форма. Кожицата е плътна, лесно се бели от плодовото месо, виолетово червено оцветена. Плодовото месо е златистожълто, сочно, сладко, с приятна киселина, с много добър вкус. Костилката се отделя лесно. Зрее в края на юли. Сливите са много подходящи за прясна консумация.
Чачанска лепотица е сръбски сорт. Плодовете зреят в края на юли. Те са едри, със закръглена форма. Плодовата кожица е тънка, основният цвят е син с тъмно лилави ивици, покрита е с восъчен налеп. Месото е светлооранжево, сочно, сладко, с приятен аромат. Сортът се самоопрашва. Плодовете са подходящи за прясна консумация, компоти, конфитюри, нектари, замразяване.
Зелена ренклода е стар сорт, чиито плодове узряват през втората десетдневка на август. Те са едри, имат сплеснато закръглена форма. Основният цвят на кожицата е мътно жълт, а покривният – слабо кафеникаво жълт, с руменина по огрятата страна и с подкожни точки, с восъчен налеп. Месото е светложълтеникаво, плътно, много сладко и сочно, нежно, с отличен вкус, отделя се напълно от костилката. Сортът е самостерилен. Подходящи опрашители са Стенлей, Алтанова ренклода, Кюстендилска синя слива.
Габровска е получен от кръстоска на Кюстендилска синя слива и Монфорска. Узрява през първата десетдневка на август. Плодовете са едри, овални, отстрани сплеснати, симетрични. Кожицата е тъмносиня, с дебел восъчен налеп. Месото е светложълтеникаво кафяво, нежно, плътно, сладко, отделя се напълно от костилката.
Сортът е самостерилен. Добри опрашители за Габровска са сортовете Стенлей, Стринава, Алтанова ренклода. Плодовете му се ядат както в прясно, така и в преработено състояние.
Стенлей е американски сорт, който зрее в началото на август. Има едри плодове с удължена обратно-яйцевидна форма. Кожицата е тъмнокафеникаво виолетово оцветена, а при пълна зрялост – тъмносиньо виолетова. Месото е светлочервеникаво жълто, плътно и сочно. Сортът е добър опрашител и е самофертилен. Плодовете са подходящи за консумация в прясно състояние, за приготвяне на компоти, сушени плодове, за замразяване, за конфитюр, мармалад, мус.
Алтанова ренклода е чешки сорт. Има едри плодове с красива външност. Узряват около 20 август. Плодовата кожица е светло червеникавожълта до светлооранжева, с много малки точици и плътен восъчен налеп. Месото е червеникавожълто, меко, много сочно и сладко. Сортът е самостерилен. Добри опрашители за него са Зелена ренклода, Нансийска мирабела, Кюстендилска синя слива.
Невена е създадена в Опитна станция по сливата в гр.Дряново. Плодовете са едри, имат обратно яйцевидна форма, узряват в началото на септември. Плодовата кожица е тънка, кафяво-виолетово оцветена, със слаб восъчен налеп, а месото е светложълто до оранжево, много сладко, сочно, с приятна киселина и аромат, с отлични вкусови качества. Плодовете са подходящи за прясна консумация, компоти, сладка, замразяване, нектари. Сортът е самостерилен, подходящи опрашители за него са Стринава, Габровска, Стенлей и Гуляева.

Сливата не иска да е на “затворено”
20316
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини