Домашните свине водят неподвижен, застоял начин на живот и са склонни към затлъстяване. Характерно за тях е, че имат прост стомах, подобно на хората, конете, кучетата и други животни, всеядни са и не са много претенциозни към храната. Когато имат свободен достъп до нея, обикновено се хранят 6-8 пъти през деня и 1-2 – през нощта. Най-често храненето продължава 10-20 минути.
Установено е, че приемът на храна се влияе от външната температура. При по-ниски температури (студ) свинете приемат повече храна, както всички топлокръвни животни. И обратно, при по-високи температури апетитът намалява.
Изследванията на вкусовите предпочитания на свинете показват, че те проявяват предпочитание към сладките вещества, поставени във водата или в храната. Навярно това е вродено. То се доказва с факта, че ако в едната от двете успоредни биберонни поилки се постави сладко вещество (разтворено), те предпочитат да пият именно от тази поилка, в която се намира сладкото вещество. Подобни факти са установени и при малките прасенца. Като имат придвид това, някои фуражни предприятия поставят във фуражните смески за свине и прасета сладки вещества от рода на захарта, захарина и други. Тези предпочитания към дадена храна трябва умело и целенасочено да се използват при храненето и отглеждането на свинете и прасетата.