27-08-2007 г. Ако правилно сте подбрали сорта, може да си направите хубав млян пипер, тъй като това е едно от най-важните условия. Най-подходящ е сортът Пловдивски лют, ако искате лютив червен пипер. Важното е да се знае, че трябва да се подбират сортове с тънко месо и много багрилни вещества. Червен пипер можете да приготвите и от останалите сортове, които придобиват червен цвят, но той ще е с по-ниско качество. Сушенето на чушките има съществено значение. Добре узрелите, може и да са позавехнали, плодове се сушат по няколко начина при естествени условия. Изкуствено сушене не се допуска! Чушките се нанизват на някаква подходяща за целта връв през основата на дръжките във вид на низи. Окачват се на сенчесто и проветриво място под навес с източно или северно изложение. Не бива да се излагат на пряко слънце. Могат и да се сложат в мрежи, които се окачват както низите, също на сенчесто и проветриво място. Или пък да се наредят в щайги на тънък пласт също на проветриво и сенчесто място. След като се изсушат добре (включително и вътрешността им), трябва да се поставят във фурна при температура около 50-60 градуса и да се държат там, докато станат твърди и чупливи. После се натрошават грубо и се мелят в уред, какъвто имате.