Начало » Новини » Страната
14.05.2007 г.

Обмислят изграждането на селище за винен туризъм край Огняново

14-05-2007 г. Комплексът на "Беса валей" край Огняново ще се разшири със селище за винен туризъм. Това съобщи техническият директор на компанията Александър Канев. Проектът е все още на идейна фаза, но като стъпка към него тази година ще започне изграждането на ресторант с дегустационна панорамна зала към него. Ресторантът ще е едноетажна постройка в непосредствена близост до избата в Огняново. Капацитетът му ще е около 100 места. Според предварителните разчети в изграждането му ще бъдат инвестирани около 350 хил. евро. Цялостната инвестиция на "Беса валей" до момента възлиза на 8 млн. евро. Проектът на дружеството стартира през 2001 г. с купуването на 2400 дка земя в землището на пазарджишкото село Огняново. От тях 1400 дка е засадената с лозя обработваема площ. През май 2005 г. беше открита винарската изба от френски тип шато. Сега до нея ще се появи и ресторант, а догодина ще започне изграждането на селището за винен туризъм. "Идеята за винен туризъм я имаме от самото начало и постепенно вървим към реализацията й", обясни Александър Канев. Дотогава към наличните 1400 дка обработваеми насаждения с грозде от червени сортове "Беса валей" ще добави още 250 дка с бели сортове. Експериментът им с белите сортове започва с популярното "Шардоне" и непознатия у нас френски сорт "Вионие". Белите сортове ще бъдат засадени през 2008 г. Дотогава ще бъде събирана реколтата от висококачествените френски сортове Мерло, Каберне совиньон, Петит вердо и Сира. Миналата година "Беса валей" прибра реколта от 420 т грозде, виното от което още отлежава, и се очаква да бъдат бутилирани около 400 хил. бутилки с името "Енира" и "Енира резерва", разпределени наполовина. Очакванията на Александър Канев за тази година са за добра реколта от поне 600 т грозде, от което да бъдат произведени около 600 хил. бутилки. "Капацитетът на избата е 1 млн. бутилки годишно, което ни позволява да продължим да разширяваме обработваемите площи", уточни Александър Канев. Виното "Енира" се реализира изключително на външния пазар. Около 80% от продукцията е предназначена за износ, а останалите 20% се предлагат в български ресторанти и питейни заведения.

Обмислят изграждането на селище за винен туризъм край Огняново
3535
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини