Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
15.07.2003 г.
През лятото се сее ряпата за зимата

15-07-2003 г. Ряпата се съхранява лесно в прясно състояние през зимните месеци и по това време е източник на ценни за човешкия организъм вещества. Всеки любител може да си я отгледа в двора в количество според нуждите на семейството, пише в. Фермер новият. Успехът при отглеждането на ряпата зависи много от срока на сеитбата. Тя не понася високите летни температури и дългия ден. От друга страна, за образуването на качествени кореноплоди са й нужни 80-90 дни време за растеж и развитие, така че подходящият срок за сеитба е краят на юли-началото на август. Към по-ранните дати на този период следва да се придържат стопаните в районите, където студовете настъпват по-рано, а там, където есента е мека и продължителна, могат да си позволят и по-късна сеитба. Подготовката на площта е естествено да започне 5-10 дни по-рано. Обикновено това е площта, освободена от картофи, лук, краставици, тиквички и други зеленчуци, отгледани като ранни култури. Мястото ще подготвите, като най-напред освободите терена от растителните остатъци на предшественика. След това прекопайте на дълбочина около 20 см. Сега вече може да оформите ниска леха, известна в градинарската практика още с названието си фитария. Подходящата ширина е 1-1,2 м съобразно удобството ви за работа. Дължината е произволно дълга и зависи от това колко ряпа искате да отгледате или колко позволява теренът. По тези причини лехите може да са повече от една. Няма да сгрешите, ако на дъното на лехата разпръснете по около 1 кофа на квадратен метър добре угнил оборски тор, но голяма ще е грешката ви, ако торът е пресен или полуразложен. Ряпата не го понася. Обикновено оборският тор се дава на предшественика. С успех може да използвате минерални торове - около 20 г амониева селитра, 40 г суперфосфат и 20 г калиев сулфат на квадратен метър. Торът, органичен или минерален, ще внесете в почвата чрез накопаване. За ряпата не се отглежда предварително разсад. Семената засейте на редове, отстоящи на 30 см един от друг. Това ще направите, като отваряте плитка (2-2,5 см) браздичка, по дъното на която полагате семената. Стремите се да не изсявате повече от 1 г семена на квадратен метър. Покрийте ги, като заравните повърхността с помощта на дъска. Веднага след тази операция полейте с лейка. Поради високите летни температури до поникването такава поливка се налага почти всеки ден. Ако поддържате равномерна и оптимална почвена влага, семената ще поникнат за около 5 дни. От този момент поливките се разреждат и в зависимост от евентуалните валежи и влагозадържащата способност на почвата се извършват през 5-10 дни. Ще преустановите напояването 10-15 дни преди прибирането, ако есенните валежи не са го направили излишно още по-рано.
27941
Коментари (0)
Напиши коментар
Последни материали
Виж
Важно за фермера
По 26 лева на декар ще се плаща за 51 вида медоносни култури, включително и за овощни дръвчета
Реколта
Американските фермери планират да увеличат с 6,2% площите с памук
Пазари
Износът на царевица от САЩ е намалял с 22% от началото на сезона
Наука и бизнес
Учени отглеждат лабораторно наденички и пържоли за бургерите от животински клетки
Предстоящо
На Трифон Зарезан министър Танева ще посети винарна в Огняново
По-малко от 1 % от иглолистните култури в Пловдив са засегнати от борова процесионка
Свързани материали
Виж
Важно за фермера
По 26 лева на декар ще се плаща за 51 вида медоносни култури, включително и за овощни дръвчета
Реколта
Американските фермери планират да увеличат с 6,2% площите с памук
Пазари
Износът на царевица от САЩ е намалял с 22% от началото на сезона
Наука и бизнес
Учени отглеждат лабораторно наденички и пържоли за бургерите от животински клетки
Предстоящо
На Трифон Зарезан министър Танева ще посети винарна в Огняново
По-малко от 1 % от иглолистните култури в Пловдив са засегнати от борова процесионка
Приятели на SINOR.bg: НАЗ /    Национална Овцевъдна Асоциация /    Професионална техника /    Градинска техника /    Книжарница /    Агровестник /    Гласът на фермера    
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2016

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам