Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
03.10.2006 г.
Перспективни сортове лози
Представяме набор от десертни и винени сортове лози, селекционирани в ИЗС "Образцов чифлик", които са внедрени в практиката. Тяхната характеристика се отнася за района на Русе, където се отглеждат при

03-10-2006 г. МИСКЕТ РУСЕНСКИ Узрява в края на юли-началото на август, 15 дни преди Кардинал. Гроздът е голям, 300 г, рехав. Зърното е едро, 4,8 г, овално, черно. Консистенцията е хрупкава, вкусът - мискетов. Добивът грозде от декар е 1,3 т. Гроздето е устойчиво на сиво гниене и високо транспортабилно. Съдържа 16% захари и 4,3 г/л киселини. Сортът е подходящ за отглеждане във всички лозарски райони в страната и полупланински места с надморска височина до 700-800 м. РАННО БЕЗ СЕМЕ Узрява около 10 август. Гроздът е средно голям, 300 г, полусбит. Зърното е дребно, 2,3 г, овално, зелено-жълто. Консистенцията е хрупкава, вкусът неутрален. Добивът грозде е 1,3 т от декар. Гроздето съдържа 20% захари и 5 г/л киселини. При презряване захарите достигат до 24-26%. Сортът е подходящ за консумация в прясно състояние и за стафиди, ценни за хранително-вкусовата промишленост. Може да се отглежда и в полупланински места с надморска височина до 600-700 м. ПРИСТА Узрява към 15 август, преди Кардинал. Гроздът е голям, 380 г, полусбит. Зърното е едро, 5,3 г, овално, зелено-жълто. Консистенцията е хрупкава, вкусът - мискетов. Добивът грозде е 1,5 т на декар. Гроздето съдържа 16% захари и 4 г/л киселини. То е транспортабилно и с повишена устойчивост на сиво гниене. Сортът е подходящ за производство на ранно грозде на открито и в оранжерии. Може да се отглежда и в полупланински места с надморска височина до 500-600 м. ВЕЛИКА Узрява към 20 август заедно с Кардинал. Гроздът е голям, 500 г, рехав. Зърното е много едро, дълго, черно, с 1-2 дребни семена, често мекосеменно. Консистенцията е хрупкава, а вкусът - неутрален, хармоничен. Добивът грозде надхвърля 2 т на декар. Гроздето съдържа 16% захари и 6 г/л киселини, което обуславя неговите високи вкусови качества. То има добра транспортабилност. Сортът може да се отглежда и на полупланински места с южно изложение и надморска височина до 400-500 м. РЯХОВО Узрява към 25 август. Гроздът е средно голям, 450 г, полусбит. Зърното е много едро, 7 г, овално, зелено-жълто. Консистенцията е хрупкава, вкусът - фин мискетов. Добивът грозде е 2 т от декар. Гроздето съдържа 16% захари и 5 г/л киселини. То е трнспортабилно. Разреждането на зърната 10-15 дни преди зазряването увеличава рязко техните размери и подобрява външния вид на грозда. Сортът може да се отглежда в типичните лозарски райони в страната и на полупланински заветливи и припечни места. РУСЕНСКО ЕДРО Узрява в края на август. Гроздът е голям, 450 г, рехав. Зърното е много едро, 8 г, дълго, зелено-жълто, с 2 дребни семена. Консистенцията е хрупкава, вкусът - хармоничен, слабо мискетов. Добивът грозде е над 1,5т на декар. Гроздето съдържа 16% захари и 6 г/л киселини. То е транспортабилно. Сортът се препоръчва за отглеждане на открито и в оранжерии - масово в равнинните райони и ограничено на слънчеви и заветливи места на предпланинските терени. БОЛГАР КЛОН 14 Узрява в обичайния за сорта срок - от 10 до 15 септември. Гроздът е много голям, 640 г (при 500 г за популацията), рехав до полусбит, изравнен по големината и окраската на зърната. Коефициентът на плододаване е 0,9 при 0,7 за популацията. Клонът дава с 20% по-висок добив грозде от популацията. Вкусът и окраската на зърната са типични за сорт Болгар. Сравнен с популацията, клонът е значително по-слабо чувствителен на изресяване и милерандаж. Болгар клон 14 може да се отглежда в типичните за сорта лозарски райони. РУСЕНСКО БЕЗ СЕМЕ Узрява към 20 септември. Гроздът е средно голям, 300 г, полусбит. Зърното е едро, 3,5 г, овално, зелено-жълто с розовина. Консистенцията е хрупкава, вкусът - неутрален. Добивът грозде от декар е 1,4 т. Гроздето съдържа 20% захари и 8 г/л киселини. При по-късен гроздобер захарността нараства до 24-26%, което благоприятства приготвянето на стафидите. Сортът има повишена зимоустойчивост и устойчивост на сиво гниене. Препоръчва се за отглеждане в типичните за десертното гроздопроизводство райони. ПАМИД РУСЕ 1 Узрява към 12-15 септември, с 10 дни по-рано в сравнение с Памид чер. Гроздът е средно голям, 260 г. Зърното е 3,2 г, с 30% по-голямо по обем и тегло в сравнение с Памид чер. Гроздето съдържа повече захари (19,2%) и киселини (3,92 г/л) в сравнение с Памид чер (съответно 18,5% и 3,25 г/л). Добивът грозде е 1,9т от декар. Памид Русе 1 не изресява и не милерандира. Проявява силна възстановителна способност при измръзване и е по-слабо чувствителен на брашнеста мана и сиво гниене. Подходящ е за консумация в прясно състояние и за приготвяне на по-свежо и по-качествено вино. От в. Фермер
15501
Коментари (0)
Напиши коментар
Последни материали
Виж
Семокови овощни видове
Календар на овощара за месец май
Очаквания и прогнози
Международният съвет по зърното повиши оценката си за световните реколти от пшеница и царевица
Задействан е нов механизъм за преодоляване на проблема
Всеки трети планинец страда от недостиг на храна
Според ново изследване
Глобалното затопляне може да доведе до по-богати зърнени реколти
Назад към природата
Учени посочиха предимствата на живота на село
Спасение при криза
Растящите цени на храните върнаха руснаците към домашното производство на зеленчуци
Свързани материали
Виж
Семокови овощни видове
Календар на овощара за месец май
Очаквания и прогнози
Международният съвет по зърното повиши оценката си за световните реколти от пшеница и царевица
Задействан е нов механизъм за преодоляване на проблема
Всеки трети планинец страда от недостиг на храна
Според ново изследване
Глобалното затопляне може да доведе до по-богати зърнени реколти
Назад към природата
Учени посочиха предимствата на живота на село
Спасение при криза
Растящите цени на храните върнаха руснаците към домашното производство на зеленчуци
Приятели на SINOR.bg: НАЗ /    Национална Овцевъдна Асоциация /    Професионална техника /    Градинска техника /    Книжарница /    Агровестник /    Гласът на фермера    
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2016

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам