03-10-2006 г. МИСКЕТ РУСЕНСКИ Узрява в края на юли-началото на август, 15 дни преди Кардинал. Гроздът е голям, 300 г, рехав. Зърното е едро, 4,8 г, овално, черно. Консистенцията е хрупкава, вкусът - мискетов. Добивът грозде от декар е 1,3 т. Гроздето е устойчиво на сиво гниене и високо транспортабилно. Съдържа 16% захари и 4,3 г/л киселини. Сортът е подходящ за отглеждане във всички лозарски райони в страната и полупланински места с надморска височина до 700-800 м. РАННО БЕЗ СЕМЕ Узрява около 10 август. Гроздът е средно голям, 300 г, полусбит. Зърното е дребно, 2,3 г, овално, зелено-жълто. Консистенцията е хрупкава, вкусът неутрален. Добивът грозде е 1,3 т от декар. Гроздето съдържа 20% захари и 5 г/л киселини. При презряване захарите достигат до 24-26%. Сортът е подходящ за консумация в прясно състояние и за стафиди, ценни за хранително-вкусовата промишленост. Може да се отглежда и в полупланински места с надморска височина до 600-700 м. ПРИСТА Узрява към 15 август, преди Кардинал. Гроздът е голям, 380 г, полусбит. Зърното е едро, 5,3 г, овално, зелено-жълто. Консистенцията е хрупкава, вкусът - мискетов. Добивът грозде е 1,5 т на декар. Гроздето съдържа 16% захари и 4 г/л киселини. То е транспортабилно и с повишена устойчивост на сиво гниене. Сортът е подходящ за производство на ранно грозде на открито и в оранжерии. Може да се отглежда и в полупланински места с надморска височина до 500-600 м. ВЕЛИКА Узрява към 20 август заедно с Кардинал. Гроздът е голям, 500 г, рехав. Зърното е много едро, дълго, черно, с 1-2 дребни семена, често мекосеменно. Консистенцията е хрупкава, а вкусът - неутрален, хармоничен. Добивът грозде надхвърля 2 т на декар. Гроздето съдържа 16% захари и 6 г/л киселини, което обуславя неговите високи вкусови качества. То има добра транспортабилност. Сортът може да се отглежда и на полупланински места с южно изложение и надморска височина до 400-500 м. РЯХОВО Узрява към 25 август. Гроздът е средно голям, 450 г, полусбит. Зърното е много едро, 7 г, овално, зелено-жълто. Консистенцията е хрупкава, вкусът - фин мискетов. Добивът грозде е 2 т от декар. Гроздето съдържа 16% захари и 5 г/л киселини. То е трнспортабилно. Разреждането на зърната 10-15 дни преди зазряването увеличава рязко техните размери и подобрява външния вид на грозда. Сортът може да се отглежда в типичните лозарски райони в страната и на полупланински заветливи и припечни места. РУСЕНСКО ЕДРО Узрява в края на август. Гроздът е голям, 450 г, рехав. Зърното е много едро, 8 г, дълго, зелено-жълто, с 2 дребни семена. Консистенцията е хрупкава, вкусът - хармоничен, слабо мискетов. Добивът грозде е над 1,5т на декар. Гроздето съдържа 16% захари и 6 г/л киселини. То е транспортабилно. Сортът се препоръчва за отглеждане на открито и в оранжерии - масово в равнинните райони и ограничено на слънчеви и заветливи места на предпланинските терени. БОЛГАР КЛОН 14 Узрява в обичайния за сорта срок - от 10 до 15 септември. Гроздът е много голям, 640 г (при 500 г за популацията), рехав до полусбит, изравнен по големината и окраската на зърната. Коефициентът на плододаване е 0,9 при 0,7 за популацията. Клонът дава с 20% по-висок добив грозде от популацията. Вкусът и окраската на зърната са типични за сорт Болгар. Сравнен с популацията, клонът е значително по-слабо чувствителен на изресяване и милерандаж. Болгар клон 14 може да се отглежда в типичните за сорта лозарски райони. РУСЕНСКО БЕЗ СЕМЕ Узрява към 20 септември. Гроздът е средно голям, 300 г, полусбит. Зърното е едро, 3,5 г, овално, зелено-жълто с розовина. Консистенцията е хрупкава, вкусът - неутрален. Добивът грозде от декар е 1,4 т. Гроздето съдържа 20% захари и 8 г/л киселини. При по-късен гроздобер захарността нараства до 24-26%, което благоприятства приготвянето на стафидите. Сортът има повишена зимоустойчивост и устойчивост на сиво гниене. Препоръчва се за отглеждане в типичните за десертното гроздопроизводство райони. ПАМИД РУСЕ 1 Узрява към 12-15 септември, с 10 дни по-рано в сравнение с Памид чер. Гроздът е средно голям, 260 г. Зърното е 3,2 г, с 30% по-голямо по обем и тегло в сравнение с Памид чер. Гроздето съдържа повече захари (19,2%) и киселини (3,92 г/л) в сравнение с Памид чер (съответно 18,5% и 3,25 г/л). Добивът грозде е 1,9т от декар. Памид Русе 1 не изресява и не милерандира. Проявява силна възстановителна способност при измръзване и е по-слабо чувствителен на брашнеста мана и сиво гниене. Подходящ е за консумация в прясно състояние и за приготвяне на по-свежо и по-качествено вино. От в. Фермер