Начало » Важно за фермера » Животновъдство
26.07.2006 г.

Раждане (опрасване) при свинете

Раждането (опрасването) при свинете е едно от най-важните звена във възпроизводителния процес. При раждането нормално развитите фетуси се изтласкват заедно с плодните обвивки извън половите органи на свинята. Най-напред е необходимо да се определи датата на опрасването, което може да настъпи през последните четири дни от деня на последното покриване или осеменяване. Външните признаци за приближаване на раждането се изразяват в: смъкване на задната част на корема надолу, външният полов орган набъбва и се зачервява, вимето напращява и цицките побледняват и се изправят надолу. Освен приятелското отнасяне към бременните свине фермерът (гледачът) трябва по-често да общува и чеше по корема опрасващите се свине, за да свикнат с него.

Една седмица преди опрасването свинята се изкъпва и се отделя в предварително почистен, дезинфекциран и измазан с варно мляко бокс. По този начин се предотвратява заразяването на новородените прасета с бактериози, глисти, външни паразити и др. Къпането на свинете преди опрасването ги предпазва от ендометрити. Преди самото раждане вимето силно напращява, отделянето на първите капки коластра от цицките е указание, че до 12 часа ще започне опрасването. Началото на раждането се демонстрира със следните поведенски реакции: повишена възбудимост и безпокойство, често лягане и ставане, обръщане от едната на другата страна, учестено дишане, броят на дишанията за минута от 20 се утрояват, често уриниране и дефекиране на малки количества урина и изпражнения. Тези реакции са резултат на подготвителните родилни болки, които не може да се забележат от стопанина, но щом се засилят, свинята ляга на една страна и като че ли се успокоява. Друг признак е " биенето " с опашката. Свинята майка "бие" с опашка по пода, за да улесни процесите на излизане на прасенцата и изхвърлянето на плацентата. По време на контракцията опашката се вдига под ъгъл до 180 градуса, освобождавайки вулвата. Биенето на опашката се наблюдава два часа преди раждането на първото прасенце. Половината от опрасващите се майки отделят кървав секрет, който е указание, че първото прасенце ще се роди в следващите два часа.

Има свине майки (най-често първескини), които със засилване на родилните болки не лягат дори и по време на раждането, притискат се със задната част на тялото към стената (оградата) на бокса и демонстрират агресивност. В такива случаи фермерът трябва да положи усилия да успокои свинята майка, като й даде топло питие от лайка и пълномаслено краве мляко, чай от лайка, към които са прибавени 1-2 супени лъжици ленено масло или зехтин или излее в ухото й една супена лъжица хладко олио. Обикновено родилният процес при свинете протича без смущения, поради което стопанинът не бива да се намесва, преди да се е убедил, че раждането е затруднено. Раждането на първото прасе продължава най-дълго и е най-трудно за свинята. След това през 5-10 до 15 минути се раждат следващите прасета. Нормалното опрасване продължава 2-4 часа в зависимост от броя на прасетата в прасилото, през което време стопанинът не бива да се отлъчва от бокса на свинята майка. Над 60 на сто от опрасванията се извършват късно следобед или през нощта, затова е необходимо да се осигури осветление в родилните боксове.

Продължителността на опрасването зависи от броя на родените прасенца, който е свързан с поредността на прасилото - по данни на Кацаров 2001 г. Първото опрасване продължава средно 86 минути (от 42 до 143), от второ до четвърто опрасване - средно 180 минути (от 61 до 374), от шесто до девето опрасване - средно 141 минути (от 56 до 267). При раждането на прасето стопанинът го поема и първата му грижа е да обърше слузта от устата и ноздрите му, за да осигури свободното му дишане. Ако пъпната връв не се е скъсала, тя се прекъсва 4-5 см от пъпа. За тази цел фермерът хваща с лявата ръка прасето под корема и за пъпната връв, като я притиска здраво между палеца и показалеца си на разстояние една длан от пъпа. Също с показалеца и палеца на дясната ръка прихваща пъпната връв (близо до пръстите на лявата ръка), притиска я силно с нокътя на палеца върху показалеца си, едновременно с леко опъване, докато се прекъсне. Много е важно пъпната връв да се прекъсва с измити и дезинфекцирани ръце. Когато пъпната връв се е прекъснала сама, но е останала много дълга (12 - 15 см), тя се скъсява на 5-6 см по посочения начин. Независимо как е била прекъсната пъпната връв (самостоятелно или принудително), тя трябва да се дезинфекцира чрез туширане с йодова тинктура.

След откъсване на пъпната връв всяко прасе се подсушава добре с мека памучна (бархетна) кърпа и се поставя в касетка (сандък), застлана със суха постеля, или на определено място в бокса - бърложка. Предварително над сандъка или бърложката се включва инфрачервена лампа. За разлика от ултравиолетовите инфрачервените лъчи след неколкоминутно облъчване на прасетата проникват в най-долните слоеве на кожата и в част от мускулните тъкани. Вследствие на това настъпва разширяване на кръвоносните съдове по повърхността на тялото - получава се активна хиперемия и количеството кръв в повърхността на тялото на прасето възпрепятства охлаждането на по-долните слоеве на тялото. Освен това чрез циркулацията на кръвта част от топлината се предава и на вътрешните органи. По-продължително облъчените прасета имат по-високо съдържание на червени кръвни телца и хемоглобин в кръвта, което е указание, че са активизирани окислителните процеси в организма. Наред с това се предотвратява възникването на простудни заболявания. Ето защо затоплянето на бърложката с инфрачервени лампи е важна мярка за опазване на новородените прасенца.

След като изминат 1-1,5 часа от раждането на първото прасе, а опрасването още не е завършило, вимето на свинята се масажира внимателно и повърхностно. От всяка цицка се изстискват по няколко струйки коластра, за да се прочистят млечните канали и да се провери дали всички цицки функционират. Постелята около вимето се подменя със суха и чиста слама или стърготини, а млечните жлези се дезинфекцират с гъба или парцал, натопен в топла дезинфекционна течност, приготвена от 3 на сто креолин, 1-2-процентов хлоренол, една супена лъжица антижерм в 4 литра вода и др. Освен това добре подсушените и затоплени прасета се поставят да забозаят, без да се изчаква краят на опрасването. Предварително се изрязват кучешките зъби на двете челюсти, за да се предотврати нараняването на цицките. Раждането приключва с изхвърляне на плацентата от двата маточни рога. Замърсените телесни части на свинята майка се почистват с топъл дезинфекционен разтвор, изнасят се плацентата и мъртвородените прасета. Извършва се основно почистване и дезинфекция на бокса и се поставя суха и чиста постеля. След това на свинята майка се предоставя хладко поило от пшенични трици. Ако опрасването на свинята продължи повече от 6 часа, необходимо е да се търси помощта на ветеринарните специалисти. Oт в. Фермер

Раждане (опрасване) при свинете
91440
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Петя Ставрева е преизбрана за председател на партията
Обединените земеделци - с програма за възраждане на българските села
Tревата – красив зелен килим
Практика
Податливи ли са малините на израждане
„Червено“ подобрява условията за разграждане на растителните остатъци чрез подхранване на почвените организми
Преди пролетната работа да се увеличи
Изграждане на конструкцията в младото лозе
Парични обезщетения за гледане на болен от семейството или при раждане
От 2016 г. заявленията за майчинство ще се подават по електронен път
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини